Et skogbruk uten hogstflater?
Hogstfelt med tømmer klar for transport i Moss.
Foto: Mimsy Møller / NTB
Bestandsskogbruket har vært enerådende i Norge etter krigen. Metoden er biologisk svært enkel: større og mindre arealer snauhogges, plantes til og gir etter hvert opphav til en blanding av likealdrede, tett skogbestand. Hogstformen har måttet tåle mye kritikk, utskjelt som industriskog og granåkre med lite biologisk mangfold.
Nylig har Gjermund Andersen, styremedlem i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus, kommet med boken Nytt Skogbruk. Gitt Andersens naturvernengasjement kunne en kanskje ventet en litt svermerisk bok full av udokumenterte påstander. Den er blitt det motsatte. Ut fra en omfattende gjennomgang av vitenskapelige artikler og praktiske forsøk, foreslår han en radikal omlegging til en mer variert skogbehandling. Det han kaller naturkultur.
Sentralt i Andersens naturkultur er en overgang til individuell behandling av de beste trærne i fleraldrede bestander. Målet er å produsere virke av høy kvalitet og samtidig skape en naturnær skogstruktur hvor foryngelse av skogen baseres på naturlig gjenvekst. Metoden gir et kontinuerlig skogdekke, eller med Andersens ord: «At det som står igjen etter en drift, fortsatt oppleves som skog og ikke som et resultat av maskinelt hærverk.»
Et viktig kvalitetselement i Andersens naturkultur er at trærne undertrykkes i en tidlig vekstfase. Det gir smale årringer og dermed et hardt og bestandig virke. Ved flatehogst vokser trærne raskt i ungdommen, noe som gir brede årringer og løs og dårlig virkeskvalitet.
Med naturkultur og kontinuitetsskogbruk vil Andersen samtidig oppnå større CO2-binding og en mer økologisk sunn- og opplevelsesrik skog og dermed også unngå økende, negativ omtale av skogbruket.
Et argument mot individbehandling av trær har vært store driftsutgifter sammenlignet med bestandsskogbruket. Men Andersen refererer blant annet til driftsresultater fra Oslo kommunes skoger som de siste tiårene har begynt en prosess med å tilbakeføre ensaldrede bestandsskoger til fleralderskoger, med vekt på verdien for friluftsliv og biomangfold. De økonomiske resultatene er til dels bedre enn for omliggende flatehogde skoger.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.