Er Natos troverdighet på Balkan svekket?

Politi i gatene etter skotvekslinga i Banjska i Kosovo.
Politi i gatene etter skotvekslinga i Banjska i Kosovo.

En tungt væpnet serbisk gruppe angrep nylig politiet i Kosovo, et land der Nato har ansvaret for å sikre fred og bevegelsesfrihet. Angrepet er et varsel om at Natos troverdighet i regionen nå er svekket.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 24. september våknet det lille Balkan-landet Kosovo opp til krigslignende tilstander. En gruppe tungt bevæpnede menn – mellom 30 og 60 personer – satte opp veisperringer og angrep en politipatrulje. I skuddvekslingen som fulgte, ble en politimann drept og to såret. Nye politistyrker kom til, og etter hvert søkte angriperne tilflukt i et ortodokst kloster. Senere samme dag flyktet de til fots over grensen til Serbia. Minst tre av angriperne ble drept.

Angriperne etterlot seg en mengde utstyr: 30 kjøretøy, hvorav to med lett pansring, 60 angrepsrifler og maskingeværer, fire bombekastere og automatiske granatkastere, titalls panservernraketter og dessuten miner, håndgranater og andre eksplosiver. I tillegg ble det funnet 120 uniformer. Angriperne så ut til å ha planlagt en betydelig militær operasjon.

Krigsretorikk

Angrepet føyer seg inn i et mønster. Tidligere har lokale serbere med støtte fra Beograd angrepet både Kosovo-politiet og Nato-styrken KFOR. Den siste tiden har myndighetene i Serbia kjørt en voldsom pressekampanje om at kosovoserberne er utsatt for «terror» og «etnisk rensing» – noe som ikke har rot i virkeligheten. Siden juli har store veggmalerier dukket opp i Serbia med budskapet: «Når hæren vender tilbake til Kosovo.» Slike malerier får bare stå i fred når de har myndighetenes støtte. Krigsretorikken er tydelig, og har vært det i flere år.

Men Serbias bånd til angrepet er langt mer konkrete enn som så. Angriperne ble filmet av en drone, og lederen viste seg å være Milan Radoicic, Nord-Kosovos sterke mann. Han er nestleder i det dominerende lokale partiet, som kontrolleres fra Beograd. I 2021 ble Radoicic satt på USAs sanksjonsliste for smugling av narkotika, våpen og penger, og for å bestikke politikere. Han er også mistenkt for å stå bak drap på en opposisjonspolitiker. De siste årene har Radoicic blitt styrtrik på kontrakter med statlige firmaer i Serbia – vi snakker om hundrevis av millioner kroner – takket være sine tette bånd til Serbias president, Aleksandar Vucic, og kretsen rundt ham.

Dronebildene og dokumenter som ble funnet på åstedet, tvang president Vucic og Radoicic selv til å innrømme at det var han som ledet angrepet. Radoicic hevder at myndighetene ikke visste om det, men det er lite troverdig. Radoicic ble arrestert, men umiddelbart løslatt. Ingen andre av angriperne er arrestert. Videre etterforskning vil vise hvor våpnene kom fra, men både når det gjelder type, produksjonsår og dokumenter, peker mye mot at de er fra Serbia. Det er lite trolig at en slik mengde våpen og kjøretøy kunne krysse grensen uten at serbiske myndigheter var klar over det – grensen mot Kosovo følger de godt med på.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement