Mat
Det ultraprosesserte forfall
Kronprins Haakon inspiserer produksjonen av Pizza Grandiosa på besøk på Stranda i 2016.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
Ultraprosessert mat (UPM). Begrepet smaker av BMI, Crocs, Grandiosa, danseband og ketchup. Fra min erfaring som forsker på matkultur er det den samme gamle visa om moralistisk nedrakking på de lavere klassers estetikk og inntak. Les: forfall.
Det er som å lese øvrigheta diskutere den elektriske komfyrens ankomst på trettitallet: Hvordan skal neste generasjons kvinner lage mat fra bunnen, nå som de bare kan trykke på en knapp og ikke lærer seg hvordan varme skapes?! Forfall, forfall!
Det gamle patriarkatet, nå med nye kvinnelige medlemmer, blir utsatt for en mann med rørleggerkløft og mage som spiser pølse på en bensinstasjon ved middagstid. Forby passiv pølsing! Forfall, forfall!
Er det noe ernæringshistorien har lært oss, er det at forfallet er konstant, og bekymringen kommer alltid fra øvre middelklasse som vil regjere de andres kosthold.
Det viktige poenget her er: Forestilt sunnhet i befolkningen er kategoriell og moralsk, ikke vitenskapelig. Billedgoogler man «usunn mat», popper det opp hamburgere (og pizza, kebab og pølser). Som om en burger i seg selv skulle være usunn? Kjøttkaker med brun saus kommer neppe bedre ut ernæringsmessig enn en burger. Og en brødskive med ost og skinke er sunnheten selv til frokost, men putter man den i ovnen, blir den kategorielt usunn som pizza. (Jeg har sett en mann med doktorgrad hyperventilere da han hørte at det fantes pizza med nøkkelhull.)
Smak på ordet gatekjøkken. Mat laget av amerikanere, spist med hendene. Nei, sunn mat lages av mamma på kjøkkenet og spises av hele familien – med kniv og gaffel! Fra bunnen!
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.