Acer og norsk elkraftmarkedEnergiKjell B. MortensenTromsøDet blir hevdet at flere kabler til utlandet (Tyskland og England) ikke vil påvirke prisene på elkraft i det norske marked. Det er naturligvis feil. Så lenge det er ulike priser i to markeder vil pri
Det blir hevdet at flere kabler til utlandet (Tyskland og England) ikke vil påvirke prisene på elkraft i det norske marked. Det er naturligvis feil. Så lenge det er ulike priser i to markeder vil prisene utjevnes når overføringskapasiteten økes. I marked med lavest pris vil prisen øke, og vice versa. Dette er jo hensikten med at utlandet ønsker flere kabler.
Forholdet tilsvarer to kar med vann med ulikt nivå. Åpnes forbindelsen mellom karene, vil nivået stige i karet med lavest nivå.
For utlandet er eierskap i norske produksjonsanlegg ikke interessant. Det er reguleringskraft fra disse anleggene som er interessant, fordi den reduserer produksjonskostnadene på kontinentet. For EU er det derfor viktig å ha kontroll med de operasjonelle betingelsene.
Drøftinger rundt dette temaet fant sted på kontinentet allerede i 1990-årene. Økt installasjon av sol- og vindkraft har intensivert behovet for reguleringskraft.
Under ellers frie vilkår vil norske produsenter søke å få solgt mer reguleringskraft til utlandet. De vil øke tilgangen av installert effekt (MW) i dagens stasjoner. Dette vil igjen medføre redusert driftstid av stasjonen ved at magasiner tømmes raskere.
Dersom de operasjonelle rammebetingelsene tillater endring i drift av stasjonene, vil brukstiden kunne endres, kanskje halveres. Skjer det, kan tilgjengeligheten til norskprodusert effekt reduseres i perioder over året. Prisen på kjøp av effekt økes slik at norsk industri vil bli skadelidende. Forsyningssikkerheten reduseres ved at vannreservoarene tømmes raskere.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.