JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Leiar

Nyvinning for matprodusentar

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1759
20191129
1759
20191129

Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.

Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.

Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.

Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.

Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.

Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket

Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.

Svein Gjerdåker

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Her kjem ei rein hylling av eit flott tiltak som er i ferd med å breia om seg: reko-ringen. Om du ikkje alt kjenner til det, merk deg det litt rare namnet, der reko er ei forkorting av rettferdig konsum.

Ein reko-ring er kort fortalt ein distribusjonskanal der lokale matprodusentar kan selja varene sine i nærområdet rett til oss som kundar – utan dei fordyrande mellomledda som dei store matvarekjedene representerer.

Alt går føre seg via Facebook, der produsentane av ost, kjøt, frukt eller kva det skal vera, legg ut annonsar der folk kan tinga varer. Så møter dei ulike produsentane opp på ein fast plass til faste tidspunkt der kundane kjem og hentar og betalar matvarene.

Sal på denne måten, der produsenten får alle pengane sjølv, gjer det mogeleg å få opp omsetjinga og inntektene til lokalprodusentar av mat. I tillegg er dette produsentar som i stor grad legg vekt på god dyrevelferd og omsynet til miljøet.

Nettopp sal og distribusjon av den lokalproduserte maten har vore eit problem. Ein har ikkje nådd ut til mange nok, og ofte har den lokale maten enda opp i ei lita hylle på den store matbutikken nærast som eit alibi for dei store kjedene om at dei tek eit lokalt ansvar.

Med dei nye reko-ringane kan ein no ha von om å oppretthalda og vonleg auka talet på bønder som òg foredlar og sel varene sine sjølve. Slik kan drifta på fleire mindre gardar kanskje overleva trass i strukturrasjonaliseringa som enno pregar det norske landbruket

Dette vil igjen styrkja mangfaldet i den norske matforedlinga og bidra til å byggja opp under den trenden som alt har vore ei stund, der vi hentar tilbake litt av den norske matkulturen som forsvann med standardiseringa av norsk jordbruk i etterkrigstida.

Svein Gjerdåker

Emneknaggar

Fleire artiklar

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Foto: Netti Habel

MusikkMeldingar

Det som finst, her og no

Beth Gibbons gir ut si første soloplate med eigenkomponerte songar.

Øyvind Vågnes
Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Foto: Netti Habel

MusikkMeldingar

Det som finst, her og no

Beth Gibbons gir ut si første soloplate med eigenkomponerte songar.

Øyvind Vågnes

Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Frå sjakkverdaKunnskap
Atle Grønn

«For nokre månader sidan fekk eg eit anonymt tips i posthylla på jobben»

Skodespelarane Joseph Engel (Bastien) og Sara Montpetit (Chloé) i regidebuten til Charlotte Le Bon.

Skodespelarane Joseph Engel (Bastien) og Sara Montpetit (Chloé) i regidebuten til Charlotte Le Bon.

Foto: Cinemateket

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Søte sommarskrømt

Falcon Lake er ein ven og var knalldebut frå Quebec.

Palestinarar på veg ut av Rafah måndag, etter at Israel varsla nye åtak i byen lengst sørvest i Gaza.

Palestinarar på veg ut av Rafah måndag, etter at Israel varsla nye åtak i byen lengst sørvest i Gaza.

Foto: Ramadan Abed / Reuters / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Den raude streken i Rafah

Kanskje skal sluttspelet i Gaza-krigen stå i Rafah. Det blir neppe kort.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Foto: Naïd Mubalegh

DyrFeature

Linerla – løyndomsfull kjenning

Om våren og sommaren vert linerla sett mange plassar, gjerne i nærleiken av menneske, frå byar til stølar, og ho kan finne på å byggje reir i eit svimlande utal habitat.

Naïd Mubalegh
Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Foto: Naïd Mubalegh

DyrFeature

Linerla – løyndomsfull kjenning

Om våren og sommaren vert linerla sett mange plassar, gjerne i nærleiken av menneske, frå byar til stølar, og ho kan finne på å byggje reir i eit svimlande utal habitat.

Naïd Mubalegh

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis