JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Leiar

Laks og dyrevelferd

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Merder i Romsdalsfjorden.

Merder i Romsdalsfjorden.

Foto: Paul Kleiven

Merder i Romsdalsfjorden.

Merder i Romsdalsfjorden.

Foto: Paul Kleiven

2033
20230901
2033
20230901

Ved ein inspeksjon i vår fann Mattilsynet opne sår på tusenvis av laks på eit SalMar-anlegg på namdalskysten. SalMar fekk ei bot på 1,7 millionar kroner, ein drope i havet for milliardkonsernet. Denne veka skriv vi om det store omfanget som desse sårskadane har i norsk lakseoppdrett.

Anlegget på namdalskysten er berre eitt av mange anlegg der fisken utviklar såkalla vintersår. Millionar av laks får slike sår i norske oppdrettsanlegg kvart år. Og dette er berre eitt av fleire alvorlege sjukdomsproblem i norsk lakseoppdrett. Eit anna er kronisk gjellebetennelse. Infeksjonar – som ser ut til å bli vanlegare di meir fisk som står i merdane – fører til øydelagde gjeller som gjer at fisken får pusteproblem og til slutt vert kvelt. Gjelleproblema er rangert som den viktigaste einskildsjukdomen i lakseoppdrett.

Dei store sjukdomsproblema bør føra til ei endring i måten lakseoppdrett blir drive på. Vi kan starta med språket. Som Arve Nilsen i veterinærspalta her i Dag og Tid har skrive, bør vi slutta å snakka om levande laks som «biomasse» og at fisk som døyr, er «svinn».

Omgrepet biomasse høyrer ikkje heime i husdyrhald. Vi har inga omsut for ein biomasse. Slik talemåte gjer laksen til ei rein råvare og ikkje eit levande vesen. Lakseoppdrett er husdyrhald og må styrast etter andre dyrevernsprinsipp enn vi har for fiske og fangst.

I eit godt husdyrhald vil ein ikkje skålda dyra slik ein i praksis gjer når ein badar levande laks i vatn på opptil 34 grader for å få bort lusa. For eit vekselvarmt dyr som laksen, med ein trivselstemperatur på 10-12 gradar, er denne behandlinga ei ekstrem påkjenning.

Temperaturen i lusebada gjev ikkje fisken brannsår, men han får tydelege smerter. Folk som har sett film frå slike lusebehandlingar, fortel at laksen ofte får panikk og slår seg helselaus inne i behandlingskammera. Slik kan ein ikkje driva på.

Luseproblemet – og dei lidingane lusebehandlinga fører til – er eitt av mange argument for at meir lakseoppdrett må over i lukka system.

Svein Gjerdåker

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Ved ein inspeksjon i vår fann Mattilsynet opne sår på tusenvis av laks på eit SalMar-anlegg på namdalskysten. SalMar fekk ei bot på 1,7 millionar kroner, ein drope i havet for milliardkonsernet. Denne veka skriv vi om det store omfanget som desse sårskadane har i norsk lakseoppdrett.

Anlegget på namdalskysten er berre eitt av mange anlegg der fisken utviklar såkalla vintersår. Millionar av laks får slike sår i norske oppdrettsanlegg kvart år. Og dette er berre eitt av fleire alvorlege sjukdomsproblem i norsk lakseoppdrett. Eit anna er kronisk gjellebetennelse. Infeksjonar – som ser ut til å bli vanlegare di meir fisk som står i merdane – fører til øydelagde gjeller som gjer at fisken får pusteproblem og til slutt vert kvelt. Gjelleproblema er rangert som den viktigaste einskildsjukdomen i lakseoppdrett.

Dei store sjukdomsproblema bør føra til ei endring i måten lakseoppdrett blir drive på. Vi kan starta med språket. Som Arve Nilsen i veterinærspalta her i Dag og Tid har skrive, bør vi slutta å snakka om levande laks som «biomasse» og at fisk som døyr, er «svinn».

Omgrepet biomasse høyrer ikkje heime i husdyrhald. Vi har inga omsut for ein biomasse. Slik talemåte gjer laksen til ei rein råvare og ikkje eit levande vesen. Lakseoppdrett er husdyrhald og må styrast etter andre dyrevernsprinsipp enn vi har for fiske og fangst.

I eit godt husdyrhald vil ein ikkje skålda dyra slik ein i praksis gjer når ein badar levande laks i vatn på opptil 34 grader for å få bort lusa. For eit vekselvarmt dyr som laksen, med ein trivselstemperatur på 10-12 gradar, er denne behandlinga ei ekstrem påkjenning.

Temperaturen i lusebada gjev ikkje fisken brannsår, men han får tydelege smerter. Folk som har sett film frå slike lusebehandlingar, fortel at laksen ofte får panikk og slår seg helselaus inne i behandlingskammera. Slik kan ein ikkje driva på.

Luseproblemet – og dei lidingane lusebehandlinga fører til – er eitt av mange argument for at meir lakseoppdrett må over i lukka system.

Svein Gjerdåker

Emneknaggar

Fleire artiklar

HumorFeature

Tre tog på ei øy

Då tre 17. mai-folketog vart til eitt, måtte formannen i komiteen gå.

Maren
HumorFeature

Tre tog på ei øy

Då tre 17. mai-folketog vart til eitt, måtte formannen i komiteen gå.

Maren
Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Foto: Kim E. Andreassen / UiB

Samfunn
Eva Aalberg Undheim

Israel-boikott splittar akademia

Jussprofessor Eirik Holmøyvik prøvde å få omgjort vedtaket om Israel-boikott ved Det juridiske fakultetet i Bergen, men vart røysta ned. No har han trekt seg som forskingsleiar ved fakultetet.

Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!

Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!

Foto: Per Løchen /NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Mat på nasjonaldagen

Kva bør vi ete i dag om vi lèt årstida styre menyen?

Teikning: May Linn Clement

Kultur
Frank Tønnesen

17. mai-pengar

«Mor mi viser meg telefonen og at ho har vipsa Oskar og Tomas. Det er irriterande å sjå på ein mobil som andre held i.»

President Putin flankert av forsvarsminister Sergej Sjojgu til høgre og viseforsvarsminister Timur Ivanov til venstre. Foto frå 2018. Sjojgu er no avsett, Ivanov sit i arresten.

President Putin flankert av forsvarsminister Sergej Sjojgu til høgre og viseforsvarsminister Timur Ivanov til venstre. Foto frå 2018. Sjojgu er no avsett, Ivanov sit i arresten.

Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Nytt frå den russiske klankampen

Under overflata går det føre seg ein bitter maktkamp i Putin-regimet. Verda har fått eit sjeldan innblikk i denne kampen dei siste vekene.

Halvor Tjønn
President Putin flankert av forsvarsminister Sergej Sjojgu til høgre og viseforsvarsminister Timur Ivanov til venstre. Foto frå 2018. Sjojgu er no avsett, Ivanov sit i arresten.

President Putin flankert av forsvarsminister Sergej Sjojgu til høgre og viseforsvarsminister Timur Ivanov til venstre. Foto frå 2018. Sjojgu er no avsett, Ivanov sit i arresten.

Foto: Aleksej Nikolskij / Sputnik / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Nytt frå den russiske klankampen

Under overflata går det føre seg ein bitter maktkamp i Putin-regimet. Verda har fått eit sjeldan innblikk i denne kampen dei siste vekene.

Halvor Tjønn

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis