JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Vinterfôret

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
I 2018 var det tørke, og fleire stader tørka vegestasjonen inn.

I 2018 var det tørke, og fleire stader tørka vegestasjonen inn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I 2018 var det tørke, og fleire stader tørka vegestasjonen inn.

I 2018 var det tørke, og fleire stader tørka vegestasjonen inn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

3755
20191004
3755
20191004

I fjor vart bøndene i Sør-Noreg heimsøkte av tankar som har plaga forfedrane deira i hundreår, men som har vore borte frå tankehorisonten i alle fall i ein mannsalder og to: Har eg nok vinterfôr til buskapen min? Graset fekk ikkje regn. Ingenting voks, og gras er vintermaten for norske buskapar.

Norsk klima dikterer vilkåra for norsk jordbruk. Få husdyr kan gå ute om vinteren, og den maten dei skal leve av om vinteren, må produserast om sommaren og bli tatt vare på.

Desse vilkåra forma norsk jordbruk. Fjøs vart bygde for å huse dyra i kulden, og løer vart bygde for å huse det romkrevjande høyet, det tørka graset. Fôret, vintermaten, måtte skaffast.

Vinterfôringa vart sett på som ein overlevingsoperasjon, ingen del av mjølkeproduksjonen. Mange meinte at innemjølking var farleg, kyrne kunne mjølke frå seg før dei kom ut. Kunsten var å få så mange kyr som mogeleg til å overleve til det blømande sommarbeitet. Det medførte ei massiv sveltefôring. Dei radmagre kyrne fekk fem sommarmånader til å ete seg opp på, før den nye innefôringa byrja.

Hesten var ein sterk konkurrent til det vinterfôret som var. Han var arbeidskar både sommar og vinter, og måtte få det beste høyet som var, som han då fekk.

Så måtte anna fôr samlast. Ung lyng vart slått med eigen ljå, ein lyngljå. Og det vart mykje lauv og skav. Lauvet vart sett opp i kjervar og tørka. Dette er ikkje lenge sidan. Mor, som var fødd i 1908, var med og kjerva som barn. Prøvar har vist at lauv er godt fôr, men slitsamt å hauste. Det var også skavet. Det fanst gardar der fjerdeparten av vinterfôret til kyrne var skav. Det var først og fremst lauvtre som vart nytta til skav, og alm var det beste. Frå historia veit vi at alm var det beste til borkebrød. Om Bjergagardane i Hylsfjord vart det sagt at dei hadde så mykje alm at også kyrne kunne få almeskav. Skavet var så viktig at retten til å ta skav vart skriftfest i gamle skøyte, ved sida av andre rettar, som vegrett, torvrett, vassrett og anna.

Om bøndene finn fram dei eldste skøyta sine, vil dei truleg finne at dei har skavrett både her og der. Retten er nok lite verd i dag. Skogen er truleg borte, og jorda er oppdyrka.

Men også fordyrkinga kom etter. Det kom nye grassortar, med større avlingar. Nye rotfrukter, kålrot, betar og neper kom til. Siloen kom til og gjorde graslagringa enklare.

Det vart stendig betre å vere vinterfødd ku. Svelteforinga, som eingong var det normale, vart rekna som skam og vanstyre.

No er svelteforinga borte. Ho har overlevd einast i språket. Vi snakkar framleis om vårknipe når det er tomt i pengepungen. Og framleis kan ein høyre folk snakka om kor mykje fe ein gard kan vinterfø.

Og i fjor svikta altså vêrgudane. Så gjorde vinterfôret også det.

Men løysinga vart ikkje den gamle, å tøye fôret så langt det var råd, for så å sleppe ein radmager bøling på vårbeite. Kunne ikkje fôr skaffast, som ved eventuell import, var nedslakting ei løysing, ein katastrofe for bonden som fekk ei framifrå besetning rasert.

Ein velorganisert slakteindustri stod klar til å ta hand om problemet vêrgudane hadde skapt. Vêrgudane fann det på sin plass å minne om at dei er sentrale aktørar i norsk, og alt anna jordbruk.

Men det var ikkje kyrne som fekk svi for fôrmangelen, ved å svelte på båsen, slik dei måtte hos forfedrane våre. No var det bonden som vart plaga, med uro for framtida, for nattesvevn og driftsresultat.

Problemet med vinterfôret var flytta frå fjøset til heimehuset, frå kua til bonden.

Livet til kua kunne bli avkorta, men det vart aldri så usselt og elendig som det kunne bli i farne tider. Dei leveåra ei norsk ku måtte få, var langt betre enn dei leveåra formødrene hennar måtte svelte seg gjennom.

Slik vart den norske kua ein vinnar i historia.

Andreas Skartveit

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

I fjor vart bøndene i Sør-Noreg heimsøkte av tankar som har plaga forfedrane deira i hundreår, men som har vore borte frå tankehorisonten i alle fall i ein mannsalder og to: Har eg nok vinterfôr til buskapen min? Graset fekk ikkje regn. Ingenting voks, og gras er vintermaten for norske buskapar.

Norsk klima dikterer vilkåra for norsk jordbruk. Få husdyr kan gå ute om vinteren, og den maten dei skal leve av om vinteren, må produserast om sommaren og bli tatt vare på.

Desse vilkåra forma norsk jordbruk. Fjøs vart bygde for å huse dyra i kulden, og løer vart bygde for å huse det romkrevjande høyet, det tørka graset. Fôret, vintermaten, måtte skaffast.

Vinterfôringa vart sett på som ein overlevingsoperasjon, ingen del av mjølkeproduksjonen. Mange meinte at innemjølking var farleg, kyrne kunne mjølke frå seg før dei kom ut. Kunsten var å få så mange kyr som mogeleg til å overleve til det blømande sommarbeitet. Det medførte ei massiv sveltefôring. Dei radmagre kyrne fekk fem sommarmånader til å ete seg opp på, før den nye innefôringa byrja.

Hesten var ein sterk konkurrent til det vinterfôret som var. Han var arbeidskar både sommar og vinter, og måtte få det beste høyet som var, som han då fekk.

Så måtte anna fôr samlast. Ung lyng vart slått med eigen ljå, ein lyngljå. Og det vart mykje lauv og skav. Lauvet vart sett opp i kjervar og tørka. Dette er ikkje lenge sidan. Mor, som var fødd i 1908, var med og kjerva som barn. Prøvar har vist at lauv er godt fôr, men slitsamt å hauste. Det var også skavet. Det fanst gardar der fjerdeparten av vinterfôret til kyrne var skav. Det var først og fremst lauvtre som vart nytta til skav, og alm var det beste. Frå historia veit vi at alm var det beste til borkebrød. Om Bjergagardane i Hylsfjord vart det sagt at dei hadde så mykje alm at også kyrne kunne få almeskav. Skavet var så viktig at retten til å ta skav vart skriftfest i gamle skøyte, ved sida av andre rettar, som vegrett, torvrett, vassrett og anna.

Om bøndene finn fram dei eldste skøyta sine, vil dei truleg finne at dei har skavrett både her og der. Retten er nok lite verd i dag. Skogen er truleg borte, og jorda er oppdyrka.

Men også fordyrkinga kom etter. Det kom nye grassortar, med større avlingar. Nye rotfrukter, kålrot, betar og neper kom til. Siloen kom til og gjorde graslagringa enklare.

Det vart stendig betre å vere vinterfødd ku. Svelteforinga, som eingong var det normale, vart rekna som skam og vanstyre.

No er svelteforinga borte. Ho har overlevd einast i språket. Vi snakkar framleis om vårknipe når det er tomt i pengepungen. Og framleis kan ein høyre folk snakka om kor mykje fe ein gard kan vinterfø.

Og i fjor svikta altså vêrgudane. Så gjorde vinterfôret også det.

Men løysinga vart ikkje den gamle, å tøye fôret så langt det var råd, for så å sleppe ein radmager bøling på vårbeite. Kunne ikkje fôr skaffast, som ved eventuell import, var nedslakting ei løysing, ein katastrofe for bonden som fekk ei framifrå besetning rasert.

Ein velorganisert slakteindustri stod klar til å ta hand om problemet vêrgudane hadde skapt. Vêrgudane fann det på sin plass å minne om at dei er sentrale aktørar i norsk, og alt anna jordbruk.

Men det var ikkje kyrne som fekk svi for fôrmangelen, ved å svelte på båsen, slik dei måtte hos forfedrane våre. No var det bonden som vart plaga, med uro for framtida, for nattesvevn og driftsresultat.

Problemet med vinterfôret var flytta frå fjøset til heimehuset, frå kua til bonden.

Livet til kua kunne bli avkorta, men det vart aldri så usselt og elendig som det kunne bli i farne tider. Dei leveåra ei norsk ku måtte få, var langt betre enn dei leveåra formødrene hennar måtte svelte seg gjennom.

Slik vart den norske kua ein vinnar i historia.

Andreas Skartveit

Emneknaggar

Fleire artiklar

Piano har vore ei kjelde til musikkglede i mange hundre år. Men kva er musikk? Og kvifor lèt eit veltemperert piano så godt i øyra?

Piano har vore ei kjelde til musikkglede i mange hundre år. Men kva er musikk? Og kvifor lèt eit veltemperert piano så godt i øyra?

Kjelde: Per Thorvaldsen og DALL-E 3

TeknologiFeature

Musikkteori for tonedauve 

Musikk er matematikk, og kanskje den einaste forma for brøkrekning som kan vekkja andre kjensler enn berre frustrasjon.

Per Thorvaldsen
Piano har vore ei kjelde til musikkglede i mange hundre år. Men kva er musikk? Og kvifor lèt eit veltemperert piano så godt i øyra?

Piano har vore ei kjelde til musikkglede i mange hundre år. Men kva er musikk? Og kvifor lèt eit veltemperert piano så godt i øyra?

Kjelde: Per Thorvaldsen og DALL-E 3

TeknologiFeature

Musikkteori for tonedauve 

Musikk er matematikk, og kanskje den einaste forma for brøkrekning som kan vekkja andre kjensler enn berre frustrasjon.

Per Thorvaldsen
Judith Butler er filosof og ein frontfigur innanfor kjønnsteori.

Judith Butler er filosof og ein frontfigur innanfor kjønnsteori.

Foto: Elliott Verdier / The New York Times / NTB

Ordskifte
Anne GunnPettersen

Ein endrar ikkje naturen med talemåtar

Dombås Hotell brenn 19. mai 2007.

Dombås Hotell brenn 19. mai 2007.

Foto: Kari Anette Austvik / NTB

Frå bridgeverdaKunnskap
Erlend Skjetne

Frå bridgeverda: Svidd utgang

Kjersti Halvorsen er psykolog og forfattar.

Kjersti Halvorsen er psykolog og forfattar.

Foto: Lina Hindrum

BokMeldingar
Ingvild Bræin

Fadesar og fasadar

Roboten blir til mens vi ror.

Det vart meir enn 300 bryllaup mellom islandske kvinner og allierte soldatar og offiserar.

Det vart meir enn 300 bryllaup mellom islandske kvinner og allierte soldatar og offiserar.

Foto: National Archives, Maryland

Samfunn

Den uheldige sida av «ein velsigna invasjon»

REYKJAVÍK: På Island vart det registrert meir enn 800 kvinner som hadde kontakt med engelske eller amerikanske militære under krigen. Det var kontroversielt, og mange av kvinnene vart straffa på ulikt vis.

Ottar Fyllingsnes
Det vart meir enn 300 bryllaup mellom islandske kvinner og allierte soldatar og offiserar.

Det vart meir enn 300 bryllaup mellom islandske kvinner og allierte soldatar og offiserar.

Foto: National Archives, Maryland

Samfunn

Den uheldige sida av «ein velsigna invasjon»

REYKJAVÍK: På Island vart det registrert meir enn 800 kvinner som hadde kontakt med engelske eller amerikanske militære under krigen. Det var kontroversielt, og mange av kvinnene vart straffa på ulikt vis.

Ottar Fyllingsnes

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis