JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Kunnskap

Geitemjølk

Kvalitetskrav kan ikkje gå på kostnad av geita sjølv.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Geiter på beite. Kan kvalitetskrav gjere dette umogleg i framtida?

Geiter på beite. Kan kvalitetskrav gjere dette umogleg i framtida?

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Geiter på beite. Kan kvalitetskrav gjere dette umogleg i framtida?

Geiter på beite. Kan kvalitetskrav gjere dette umogleg i framtida?

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

4161
20191122
4161
20191122

Kven er hakkekyllingen i norsk husdyrproduksjon? Det er liten tvil om kven som er kongen på haugen: Mjølk, utan fleire heftingar, er synonymt med kumjølk, og kua gjev oss biff, kjøttdeig, smør og kvitost. Sauen er beitepussaren og landskapsopnaren, grisen sørger for pølsebursdag og juleribbe, kyllingen er klimaalibiet i visse krinsar.

Då står vi att med geita. Trass i tallause barnesongar og turistbiletmotiv: Geita har ikkje særleg stor plass i norsk landbruk. Under 200 bønder held tradisjonen, kunnskapen og ikkje minst buskapen levande – og talet går nedover. Interessene til geitenæringa kjem sjeldan høgt på kravlista når jordbruksforhandlingane går i gang. Er det difor geita står så lagleg til for hogg?

Litt teknikk

For hogd, det vert ho. For å skjøne korleis må vi eit lite stykke inn i den tekniske landbrukssjargongen: I årevis har forholdstalet på geitemjølk vore under 1. Det vil seie at geitebønder får levere mindre mjølk enn dei har på kvota: I år er forholdstalet 0,96. Om kvota er 100.000 liter, vil det seie at ein berre får levere 96.000 liter. Tidlegare i år vart mjølkeprisen redusert med over 30 øre per liter. I tillegg har krava til kvalitet vorte høgare: Høgare krav til tørrstoffinnhald, strengare teljing av bakteriar i mjølka og no, når Tine har på høyring (i eigen organisasjon) framlegg til nytt kvalitetsregelverk for mjølkelevering, strengare krav til celletal i den leverte mjølka.

Celletal er ein del av mat­-
produksjonen vi forbrukarar skal vere glade for at nokon andre tenker på for oss. Det er nemleg heilt usynleg, temmeleg komplisert og ganske viktig for kvaliteten vi får inn på kjøkkenet. Eit celletal fortel kor mange kvite blodlekamar det er i mjølka. Det seier noko om helsetilstanden til dyra som har gjeve mjølka: Ved ein betennelse, til dømes, går kvite blodlekamar frå blodet over til mjølka for å slåst mot dei skadelege bakteriane. Slik er lågt celletal eit dyrevelferdstiltak.

Men å få celletalet i mjølka ned til null er i praksis umogleg – særleg i geitemjølk. Celletal i geitemjølk er nemleg høgare enn i kumjølk: Der Tine reduserer mjølkeprisen ved 250.000 talde blodlekamar i kumjølk, er talet 1,2 millionar i geitemjølka.

Kvifor er det slik? Hadde ein visst det heilt sikkert, ville det kanskje ikkje vore slik lenger. Då kunne ein fjerna årsaka, men truleg er ho alt for samansett: Genetikk spelar nok inn. Norske mjølkegeiter har eit breiare genetisk spekter enn norsk raudt fe. At her er større skilnader, kan vere ein styrke, men det gjer òg at ein kan ende med enkeltgeiter med særs høgt celletal.

I tillegg kjem ikkje celletal berre frå genar og sjukdom: Og rørslemønster spelar inn. Eit jur som set på eit dyr som rører seg mykje, går, klatrar, hoppar, leikar og spring, produserer jamt over mjølk med meir celler enn jur som står heilt i ro på bås. Ein geiteflokk på ein støl vil jamt over levere mjølk med høgare celletal enn same geiteflokken i eit fjøs.

Lat geita vere geit

Slik sett kan ein ikkje sette «er lik» mellom dyrevelferd og lågt celletal. For god helse er ikkje berre fråvær av sjukdom – ikkje hos menneske og ikkje hos dyr. God helse er òg å få bruke potensialet sitt. Instinkta. Den naturgjevne åtferda. Skal ein gje geita god helse, må ho få vere ute.

Dette perspektivet må utfordrast i Tines forslag til nytt kvalitetsregelverk for celletal i geitemjølk. For høgt celletal har alltid ført til trekk i mjølkeprisen, og det er for så vidt greitt nok, for vi skal hugse at celletalet òg har følgjer for oss forbrukarar: Høgt celletal gjev dårlegare ysteeigenskapar på mjølka. Lågare kvalitet på produkta.

Og det vil vi jo ikkje ha. Eit viktig spørsmål står likevel att: Kor god kvalitet er god nok? Når Tine alt seier at dei har «verdas beste geitemjølk», kor mykje må dei eigentleg forbetre henne?

Akkurat kor strenge krava til celletal vert i det nye regelverket, er ikkje klart enno, men det vert ei innstramming – ei endring som favoriserer geit i fjøs over geit på fjell. Det er ikkje å ta norsk geit på alvor.

Siri Helle 

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Kven er hakkekyllingen i norsk husdyrproduksjon? Det er liten tvil om kven som er kongen på haugen: Mjølk, utan fleire heftingar, er synonymt med kumjølk, og kua gjev oss biff, kjøttdeig, smør og kvitost. Sauen er beitepussaren og landskapsopnaren, grisen sørger for pølsebursdag og juleribbe, kyllingen er klimaalibiet i visse krinsar.

Då står vi att med geita. Trass i tallause barnesongar og turistbiletmotiv: Geita har ikkje særleg stor plass i norsk landbruk. Under 200 bønder held tradisjonen, kunnskapen og ikkje minst buskapen levande – og talet går nedover. Interessene til geitenæringa kjem sjeldan høgt på kravlista når jordbruksforhandlingane går i gang. Er det difor geita står så lagleg til for hogg?

Litt teknikk

For hogd, det vert ho. For å skjøne korleis må vi eit lite stykke inn i den tekniske landbrukssjargongen: I årevis har forholdstalet på geitemjølk vore under 1. Det vil seie at geitebønder får levere mindre mjølk enn dei har på kvota: I år er forholdstalet 0,96. Om kvota er 100.000 liter, vil det seie at ein berre får levere 96.000 liter. Tidlegare i år vart mjølkeprisen redusert med over 30 øre per liter. I tillegg har krava til kvalitet vorte høgare: Høgare krav til tørrstoffinnhald, strengare teljing av bakteriar i mjølka og no, når Tine har på høyring (i eigen organisasjon) framlegg til nytt kvalitetsregelverk for mjølkelevering, strengare krav til celletal i den leverte mjølka.

Celletal er ein del av mat­-
produksjonen vi forbrukarar skal vere glade for at nokon andre tenker på for oss. Det er nemleg heilt usynleg, temmeleg komplisert og ganske viktig for kvaliteten vi får inn på kjøkkenet. Eit celletal fortel kor mange kvite blodlekamar det er i mjølka. Det seier noko om helsetilstanden til dyra som har gjeve mjølka: Ved ein betennelse, til dømes, går kvite blodlekamar frå blodet over til mjølka for å slåst mot dei skadelege bakteriane. Slik er lågt celletal eit dyrevelferdstiltak.

Men å få celletalet i mjølka ned til null er i praksis umogleg – særleg i geitemjølk. Celletal i geitemjølk er nemleg høgare enn i kumjølk: Der Tine reduserer mjølkeprisen ved 250.000 talde blodlekamar i kumjølk, er talet 1,2 millionar i geitemjølka.

Kvifor er det slik? Hadde ein visst det heilt sikkert, ville det kanskje ikkje vore slik lenger. Då kunne ein fjerna årsaka, men truleg er ho alt for samansett: Genetikk spelar nok inn. Norske mjølkegeiter har eit breiare genetisk spekter enn norsk raudt fe. At her er større skilnader, kan vere ein styrke, men det gjer òg at ein kan ende med enkeltgeiter med særs høgt celletal.

I tillegg kjem ikkje celletal berre frå genar og sjukdom: Og rørslemønster spelar inn. Eit jur som set på eit dyr som rører seg mykje, går, klatrar, hoppar, leikar og spring, produserer jamt over mjølk med meir celler enn jur som står heilt i ro på bås. Ein geiteflokk på ein støl vil jamt over levere mjølk med høgare celletal enn same geiteflokken i eit fjøs.

Lat geita vere geit

Slik sett kan ein ikkje sette «er lik» mellom dyrevelferd og lågt celletal. For god helse er ikkje berre fråvær av sjukdom – ikkje hos menneske og ikkje hos dyr. God helse er òg å få bruke potensialet sitt. Instinkta. Den naturgjevne åtferda. Skal ein gje geita god helse, må ho få vere ute.

Dette perspektivet må utfordrast i Tines forslag til nytt kvalitetsregelverk for celletal i geitemjølk. For høgt celletal har alltid ført til trekk i mjølkeprisen, og det er for så vidt greitt nok, for vi skal hugse at celletalet òg har følgjer for oss forbrukarar: Høgt celletal gjev dårlegare ysteeigenskapar på mjølka. Lågare kvalitet på produkta.

Og det vil vi jo ikkje ha. Eit viktig spørsmål står likevel att: Kor god kvalitet er god nok? Når Tine alt seier at dei har «verdas beste geitemjølk», kor mykje må dei eigentleg forbetre henne?

Akkurat kor strenge krava til celletal vert i det nye regelverket, er ikkje klart enno, men det vert ei innstramming – ei endring som favoriserer geit i fjøs over geit på fjell. Det er ikkje å ta norsk geit på alvor.

Siri Helle 

God helse er ikkje

berre fråvær av

sjukdom – ikkje hos

menneske og

ikkje hos dyr.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Foto: Netti Habel

MusikkMeldingar

Det som finst, her og no

Beth Gibbons gir ut si første soloplate med eigenkomponerte songar.

Øyvind Vågnes
Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Beth Gibbons har henta mykje frå eige liv i arbeidet med det nye albumet.

Foto: Netti Habel

MusikkMeldingar

Det som finst, her og no

Beth Gibbons gir ut si første soloplate med eigenkomponerte songar.

Øyvind Vågnes

Foto: Vibeke Ekeland Grønn

Frå sjakkverdaKunnskap
Atle Grønn

«For nokre månader sidan fekk eg eit anonymt tips i posthylla på jobben»

Skodespelarane Joseph Engel (Bastien) og Sara Montpetit (Chloé) i regidebuten til Charlotte Le Bon.

Skodespelarane Joseph Engel (Bastien) og Sara Montpetit (Chloé) i regidebuten til Charlotte Le Bon.

Foto: Cinemateket

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Søte sommarskrømt

Falcon Lake er ein ven og var knalldebut frå Quebec.

Palestinarar på veg ut av Rafah måndag, etter at Israel varsla nye åtak i byen lengst sørvest i Gaza.

Palestinarar på veg ut av Rafah måndag, etter at Israel varsla nye åtak i byen lengst sørvest i Gaza.

Foto: Ramadan Abed / Reuters / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Den raude streken i Rafah

Kanskje skal sluttspelet i Gaza-krigen stå i Rafah. Det blir neppe kort.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Foto: Naïd Mubalegh

DyrFeature

Linerla – løyndomsfull kjenning

Om våren og sommaren vert linerla sett mange plassar, gjerne i nærleiken av menneske, frå byar til stølar, og ho kan finne på å byggje reir i eit svimlande utal habitat.

Naïd Mubalegh
Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Med den lange stjerten har erla umiskjenneleg kroppsform og ein særeigen måte å gå på.

Foto: Naïd Mubalegh

DyrFeature

Linerla – løyndomsfull kjenning

Om våren og sommaren vert linerla sett mange plassar, gjerne i nærleiken av menneske, frå byar til stølar, og ho kan finne på å byggje reir i eit svimlande utal habitat.

Naïd Mubalegh

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis