Rett i koppen
Det er lov med lett mat på tur, men enkelte variantar vil eg halde meg unna.
Når dørstokkmila er passert, er det mindre viktig kva som er på termosen. Men om ein må velje, kan ein jo likevel velje litt lurt?
Andrew Welch via Wikimedia Commons
Det snør! Eller regnar det? Kanskje er miljøet utanfor vindauget ditt ein stad midt imellom, også kjent som slaps? Eller, du store min, skin sola, men det blæs sure kattungar og rustne trampolinar? Uansett: Det er mykje truleg at vêret ser verre ut frå innsida enn det kjennest når ein vel er ute i det. Dørstokkmila er reell, men det er òg klisjeen om at du aldri angrar på ein tur.
Noko som kan hjelpe, er likevel å ha med seg ein godbit. Om den godbiten i tillegg er varmande, burde vi kunne ta han rett inn i fjellvettreglane: Sjølv om dei ikkje spesifikt seier noko om mat, kan vi i det minste, mellom oss, putte det å ha vatn og noko næringsrikt, lett og velsmakande i sekken inn som eit uoffisielt underpunkt til regelen om å ta med nødvendig utstyr – kan vi ikkje det?
Tomatar på topp
Spørsmålet vert då kva vi skal velje. Ofte vert det nok ein suppepose: Dei siste tiåra har Rett i koppen gått frå å vere eit merkenamn til å verte eit uttrykk i seg sjølv. Produktserien frå Toro tel etter kvart elleve ulike suppevariantar, alle med det til felles at dei kan lagast i ein kopp med varmt vatn frå ein termos. Nokre variantar kan likevel syne seg å vere betre val enn andre.
Lat oss byrje med ein verkeleg klassikar: tomatsuppe med pasta. At denne posen også har fått den meir moderne råvara mozzarella hengande ved namnet, skal vi ikkje bry oss større om: Innhaldslista syner oss at mozzarella berre utgjer 4 prosent av eit ostepulver. Truleg bidreg det litt til å få opp proteininnhaldet i suppa, men smaksmessig vil det ha lite å seie.
Utover det er likevel innhaldslista til tomatsuppa ei positiv overrasking, for ho er blant få suppeposar som har hovudingrediensen øvst: 27 prosent av innhaldet er rett og slett tomat, medan pasta utgjer 19 prosent. Fyrst på tredje og fjerde plass står dei tilsynelatande uunngåelege, men like fullt ernæringsmessig unyttige ingrediensane modifisert potetstivelse og maltodekstrin.
Maltodekstrin er eit ultraprosessert karbohydrat som er så langt unna ei råvare at vi ikkje kan seie sikkert kor det kjem frå: Industrien kan bruke både kveite, mais og ris som utgangspunkt. Resultatet er iallfall ein sukkervariant med høg glykemisk indeks. Faktisk kan maltodekstrin auke blodsukkeret meir enn kvitt sukker gjer.
Akkurat på tur er kanskje ikkje det det verste, tenker vi gjerne, og det kan vi sikkert ha rett i – men sjølv om vi er i aktivitet, er det jo ordentlege næringsstoff vi er ute etter, er det ikkje det?
Det eg vel vekk
Eg vil i alle fall halde meg unna Rett i koppen-variantane som har maltodekstrin som hovudingrediens. Ja, det er faktisk to Rett i koppen-variantar som inneheld meir maltodekstrin enn noko anna: Meksikansk tomatsuppe inneheld ikkje meir enn 15 prosent tomat og lite anna næring. Skogsoppsuppa er truleg endå verre – her er 3 prosent sopp og noko skummamjølk, men resten av posen har lite eller ingenting med råvarer å gjere.
Verken Tom Kha Gai, Blomkål- og brokkolisuppe eller Gulrotsuppe med ingefær kjem særleg høgt på mi liste. Begge inneheld meir modifisert potetstivelse enn råvarer. Då vel eg meg heller ei ertesuppe som faktisk inneheld mest erter – og heile tre ekte grønsaker i tillegg. Er du derimot litt lei av gamle Noreg og ønskjer deg ein meir eksotisk smak, kan det vere verdt å prøve Szechuan-varianten: Hovudingrediensen er pasta, men her er òg opptil fleire grønsaker og ekte smaksgjevarar som ingefær, lime og kvitlauk. Luksus!
Eller – vent no litt. Korleis hamna vi her? Altså på ein stad der ekte ingrediensar må verte rekna som luksus ute i sjølvaste naturen?
Slik kan vi ikkje ende opp. Vi må runde av med å minne om at det er fullt mogleg, ja, til og med både raskt og enkelt, å lage si eiga tursuppe – heilt utan tom stivelse. Ein god buljong eller kraft på ein termos med finsnitta grønsaker, pølser eller liknande, er truleg det aller enklaste når du vel er ute på tur. Pose er kanskje lettvint, men endå meir lettvint er ingen pose.
Siri Helle
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Det snør! Eller regnar det? Kanskje er miljøet utanfor vindauget ditt ein stad midt imellom, også kjent som slaps? Eller, du store min, skin sola, men det blæs sure kattungar og rustne trampolinar? Uansett: Det er mykje truleg at vêret ser verre ut frå innsida enn det kjennest når ein vel er ute i det. Dørstokkmila er reell, men det er òg klisjeen om at du aldri angrar på ein tur.
Noko som kan hjelpe, er likevel å ha med seg ein godbit. Om den godbiten i tillegg er varmande, burde vi kunne ta han rett inn i fjellvettreglane: Sjølv om dei ikkje spesifikt seier noko om mat, kan vi i det minste, mellom oss, putte det å ha vatn og noko næringsrikt, lett og velsmakande i sekken inn som eit uoffisielt underpunkt til regelen om å ta med nødvendig utstyr – kan vi ikkje det?
Tomatar på topp
Spørsmålet vert då kva vi skal velje. Ofte vert det nok ein suppepose: Dei siste tiåra har Rett i koppen gått frå å vere eit merkenamn til å verte eit uttrykk i seg sjølv. Produktserien frå Toro tel etter kvart elleve ulike suppevariantar, alle med det til felles at dei kan lagast i ein kopp med varmt vatn frå ein termos. Nokre variantar kan likevel syne seg å vere betre val enn andre.
Lat oss byrje med ein verkeleg klassikar: tomatsuppe med pasta. At denne posen også har fått den meir moderne råvara mozzarella hengande ved namnet, skal vi ikkje bry oss større om: Innhaldslista syner oss at mozzarella berre utgjer 4 prosent av eit ostepulver. Truleg bidreg det litt til å få opp proteininnhaldet i suppa, men smaksmessig vil det ha lite å seie.
Utover det er likevel innhaldslista til tomatsuppa ei positiv overrasking, for ho er blant få suppeposar som har hovudingrediensen øvst: 27 prosent av innhaldet er rett og slett tomat, medan pasta utgjer 19 prosent. Fyrst på tredje og fjerde plass står dei tilsynelatande uunngåelege, men like fullt ernæringsmessig unyttige ingrediensane modifisert potetstivelse og maltodekstrin.
Maltodekstrin er eit ultraprosessert karbohydrat som er så langt unna ei råvare at vi ikkje kan seie sikkert kor det kjem frå: Industrien kan bruke både kveite, mais og ris som utgangspunkt. Resultatet er iallfall ein sukkervariant med høg glykemisk indeks. Faktisk kan maltodekstrin auke blodsukkeret meir enn kvitt sukker gjer.
Akkurat på tur er kanskje ikkje det det verste, tenker vi gjerne, og det kan vi sikkert ha rett i – men sjølv om vi er i aktivitet, er det jo ordentlege næringsstoff vi er ute etter, er det ikkje det?
Det eg vel vekk
Eg vil i alle fall halde meg unna Rett i koppen-variantane som har maltodekstrin som hovudingrediens. Ja, det er faktisk to Rett i koppen-variantar som inneheld meir maltodekstrin enn noko anna: Meksikansk tomatsuppe inneheld ikkje meir enn 15 prosent tomat og lite anna næring. Skogsoppsuppa er truleg endå verre – her er 3 prosent sopp og noko skummamjølk, men resten av posen har lite eller ingenting med råvarer å gjere.
Verken Tom Kha Gai, Blomkål- og brokkolisuppe eller Gulrotsuppe med ingefær kjem særleg høgt på mi liste. Begge inneheld meir modifisert potetstivelse enn råvarer. Då vel eg meg heller ei ertesuppe som faktisk inneheld mest erter – og heile tre ekte grønsaker i tillegg. Er du derimot litt lei av gamle Noreg og ønskjer deg ein meir eksotisk smak, kan det vere verdt å prøve Szechuan-varianten: Hovudingrediensen er pasta, men her er òg opptil fleire grønsaker og ekte smaksgjevarar som ingefær, lime og kvitlauk. Luksus!
Eller – vent no litt. Korleis hamna vi her? Altså på ein stad der ekte ingrediensar må verte rekna som luksus ute i sjølvaste naturen?
Slik kan vi ikkje ende opp. Vi må runde av med å minne om at det er fullt mogleg, ja, til og med både raskt og enkelt, å lage si eiga tursuppe – heilt utan tom stivelse. Ein god buljong eller kraft på ein termos med finsnitta grønsaker, pølser eller liknande, er truleg det aller enklaste når du vel er ute på tur. Pose er kanskje lettvint, men endå meir lettvint er ingen pose.
Siri Helle
Eg vel meg heller ei ertesuppe som faktisk inneheld mest erter.
Fleire artiklar
Christian Treutmann-orgelet frå 1737 i stiftskyrkja St. Georg i Grauhof.
Foto via Wikimedia Commons
Monumental pedal
Masaaki Suzukis frasering gjev rom for smertelege dissonansar.
Trålar utanfor Måløy sentrum.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Barents blues, også et flytende samfunn
Min tiårige til-og-fra-periode i den tøffe trålbobla har preget meg nokså sterkt.
Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.
Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
Overgrep som skakar folkeretten
Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.
Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.
Foto: Erik Johansen / NTB
Meir om seinfølgjer
Den årlege rapporten FHI har publisert, syner at dødeligheita blant personar under 40 år har vore nokså stabil sidan 2015.
Salman Rushdie har skrive 15 romanar. Den siste boka handlar om knivåtaket på han i 2022.
Foto: Rachel Eliza Griffiths
Ein takk til livet
Salman Rushdie nyttar språket som terapi.