Frå historia
Maten under krigen
Under den tyske okkupasjonen var det mangel på mat. Denne potetsekken skulle til dei tyske okkupasjonsstyrkane.
Foto: NTB
Svolten, for ikkje å seie hungeren, er ein trufast følgjesvein til krigen. Krigen, hungeren og pesten har gjennom all kjend historie vore av menneskets verste plageånder.
I krig kan matproduksjon bli øydelagd eller i alle fall vanskeleggjord. Etablerte handelsvegar kan bli stengde, med bortfall av daglege og vanlege matvarer.
I dag kan vi dagleg sjå i fjernsynet korleis krigen og svolten går hand i hand i Midtausten, i flyktningleirane og utanfor dei.
Dei siste hundre og femti åra har Noreg vore ein stor kornimportør. I siste verdskrigen vart mykje av denne importen borte. Og svolten kom.
Eg vaks opp på gard, med mjølk, kjøt og eigne grønsaker. I tillegg drog vi opp godt med fisk. Vi svalt aldri. Men også på bygda var det matmangel. Ungdommar i grannelaget kom innom oss på kveldstid for å sjå om det kunne vere mat å få.
I byane, med matkøar, var det verre. Svigerfar min, som budde på Majorstua i Oslo, fortalde med gru om ugløymelege frukostar: kålrabiskiver steikte i tran.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.