JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Ordtaksfeil

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen

Foto: Øyvind Holmstad / Wikimed

Foto: Øyvind Holmstad / Wikimed

2225
20230414
2225
20230414

Mange bryr seg om orddelingsfeil. Eit godt døme finn lesarane her i skiltspalta vår. På same tid ynskjer Innsida å gjera merksam på ein del vanlege ordtaksfeil. Eit tiltak me reknar med at Språkrådet vil setta pris på og kanskje støtte med nokre tusenlappar, viss det vert eit fast innslag.

Difor startar Innsida med eit knippe av dei vanlegaste:

• Ein skal ikkje skyte høna før egget er lagt.

• Det gjekk meg to hus rett forbi.

• En skal ikkje setta seg på sitt høge skinn.

• Ikkje sy posar under auga på folk.

• Kva kom eigentlig fyrst, skinnet eller bjørnen?

• Der har me noko å henga knaggen på.

Norske matskattar nr. 70: blautkake

Sjølv om matskattspalta på Innsida skriv seg attende til 2016 og no rundar 70 norske matskattar, er det merkeleg at vår aller mest nytta kake ikkje kom med før no.

Spalta rundar altså 70 og er framleis heilt utan støtte frå Landbruks- og matdepartementet.

Norske matskattar lever vidare som ei av svært få heilt uavhengige kjelder for den norske mattradisjonen.

Blautkake er verkeleg ein god norsk tradisjon. Ei enkel kake med sukkerbotn, krem, banan og syltetøy, som nærast er ein fast gjest i fødselsdagsdagsselskap.

Kaka er ikkje ei gamal norsk delikatesse frå vikingtida. Blautkake breidde om seg samstundes med komfyrens inntog kring 1900. Før det laut nordmenn gle seg over kaker steikte på takker og heller. Men då komfyren vart vanleg, steikte me kakebotnar som berre det.

Botnen er av kveitemjøl, bakepulver og eggedosis.

Kakebotnen er det vanleg å dynka, for at han ikkje skal verta for turr. Dynkinga kan ein gjera med både god saft eller noko sterkare. Ein får rekna med at det er dette som er opphavet til namnet.

Ikkje akkurat noko ekstravagant namn som napeoleonskake, strudel, macron eller suksessterte, men eit godt vanleg norsk kakenamn.

Korleis kaka vert fylt, er naturlegvis noko variert, men krem høyrer til.

I våre dagar er det sikkert mogeleg å få laga seg ein laktosefri krem.

Pynten på toppen er like ulik som smaken, men fine friske jordbær er svært vanleg.

Utanom merkedagar er blautkake vanleg å servera på nasjonaldagen vår.

Det er ei kake som dei aller fleste likar, og som folk vert i veldig godt humør av å sjå.

Ein norsk matskatt: ja visst!

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Mange bryr seg om orddelingsfeil. Eit godt døme finn lesarane her i skiltspalta vår. På same tid ynskjer Innsida å gjera merksam på ein del vanlege ordtaksfeil. Eit tiltak me reknar med at Språkrådet vil setta pris på og kanskje støtte med nokre tusenlappar, viss det vert eit fast innslag.

Difor startar Innsida med eit knippe av dei vanlegaste:

• Ein skal ikkje skyte høna før egget er lagt.

• Det gjekk meg to hus rett forbi.

• En skal ikkje setta seg på sitt høge skinn.

• Ikkje sy posar under auga på folk.

• Kva kom eigentlig fyrst, skinnet eller bjørnen?

• Der har me noko å henga knaggen på.

Norske matskattar nr. 70: blautkake

Sjølv om matskattspalta på Innsida skriv seg attende til 2016 og no rundar 70 norske matskattar, er det merkeleg at vår aller mest nytta kake ikkje kom med før no.

Spalta rundar altså 70 og er framleis heilt utan støtte frå Landbruks- og matdepartementet.

Norske matskattar lever vidare som ei av svært få heilt uavhengige kjelder for den norske mattradisjonen.

Blautkake er verkeleg ein god norsk tradisjon. Ei enkel kake med sukkerbotn, krem, banan og syltetøy, som nærast er ein fast gjest i fødselsdagsdagsselskap.

Kaka er ikkje ei gamal norsk delikatesse frå vikingtida. Blautkake breidde om seg samstundes med komfyrens inntog kring 1900. Før det laut nordmenn gle seg over kaker steikte på takker og heller. Men då komfyren vart vanleg, steikte me kakebotnar som berre det.

Botnen er av kveitemjøl, bakepulver og eggedosis.

Kakebotnen er det vanleg å dynka, for at han ikkje skal verta for turr. Dynkinga kan ein gjera med både god saft eller noko sterkare. Ein får rekna med at det er dette som er opphavet til namnet.

Ikkje akkurat noko ekstravagant namn som napeoleonskake, strudel, macron eller suksessterte, men eit godt vanleg norsk kakenamn.

Korleis kaka vert fylt, er naturlegvis noko variert, men krem høyrer til.

I våre dagar er det sikkert mogeleg å få laga seg ein laktosefri krem.

Pynten på toppen er like ulik som smaken, men fine friske jordbær er svært vanleg.

Utanom merkedagar er blautkake vanleg å servera på nasjonaldagen vår.

Det er ei kake som dei aller fleste likar, og som folk vert i veldig godt humør av å sjå.

Ein norsk matskatt: ja visst!

Emneknaggar

Fleire artiklar

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KommentarSamfunn

Overgrep som skakar folkeretten

Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.

Cecilie Hellestveit
Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KommentarSamfunn

Overgrep som skakar folkeretten

Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.

Cecilie Hellestveit
Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.

Nana rise-Lynum er redaktør i Norsk Barneblad.

Foto: Per Anders Todal

Kultur
Hilde Vesaas

Å gi barn det dei ikkje veit at dei vil ha

Norsk Barneblad vart skipa i 1887 og har kome ut kvart år sidan. Sist helg fekk Nana Rise-Lynum Målprisen frå Noregs Mållag for innsatsen som redaktør.

Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou  i Hebei-provinsen.

Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou i Hebei-provinsen.

Foto: Ng Han Guan / AP / NTB

Samfunn
Per Anders Todal

Ein straum av problem

Straumforbruket i verda aukar framleis raskare enn fornybar kraftproduksjon. Kolkraftverk skal varme kloden i mange år enno.

Den såkalla hysjpengesaka mot Donald Trump er inne i andre veke i retten i New York.

Den såkalla hysjpengesaka mot Donald Trump er inne i andre veke i retten i New York.

Illustrasjon: Jane Rosenberg / Reuters

Samfunn
Eva Aalberg Undheim

Høgt spel i New York

Straffesaka som no går føre seg mot Trump, er den han har størst sjanse til å verte frikjend i. Og vert han det, kan saka òg gje han fleire veljarar, seier kommentator Jan Arild Snoen.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Foto: Tiril Rem

Samfunn

Takk til Sveinung

Sveinung Lindaas går av som styreleiar i Dag og Tid etter 11 år som leiar og 17 år som nestleiar før det att.

Svein Gjerdåker
Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Sveinung Lindaas har gått ut av styret i Dag og Tid.

Foto: Tiril Rem

Samfunn

Takk til Sveinung

Sveinung Lindaas går av som styreleiar i Dag og Tid etter 11 år som leiar og 17 år som nestleiar før det att.

Svein Gjerdåker

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis