Norske matskattar 20: hjort
Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.
Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»
Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.
I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.
For dei er det like stort som laksenæringa vår.
Medan her i landet er det om lag 40.000.
Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Innsida slår til med eit noko breiare perspektiv i spalta «Norske matskattar», som no jubilerer med spalte nummer 20. Denne gongen slår me eit slag for hjorten. Hjort er i seg sjølv ikkje nokon matskatt, men eit dyr. Det er likevel ein ressurs som Innsida ynskjer å lyfta fram.
Det er stadig meir hjort å sjå langs kysten og etterkvart innover i landet. Dersom me forvaltar dette på skikkeleg vis, kan det verta ein stor og viktig næringsveg for mange. Ifylgje Johan Trygve Solheim ved Stiftinga Norsk Hjortesenter på Svanøy kan norsk matvareindustri få ein ny leveveg med hjorten. På Svanøy satsar dei stort på både tam og vill hjort. Det er jakt, og det er foredling. Hjortepølser, spekemat og burgarar er ypparleg mat. Johan Trygve Solheim plar seia: «Ein hjort som er teken godt vare på, er kjøt alle likar.»
Skal dette verta ei god næring i distrikta, med stadig aukande tal arbeidsplassar, som på Svanøy, lyt det verta lett å slakta, foredla og selja kjøtet.
I Noreg er det no omlag 100 bønder som driv med oppdrett av hjort. Potensialet er stort. På New Zealand slaktar dei om lag ein million hjortar kvart år.
For dei er det like stort som laksenæringa vår.
Medan her i landet er det om lag 40.000.
Sidan hjorten spreier seg og stadig er å finna i nye delar av landet, vonar me at han òg er å finna i daglegvarehandelen. Meir naturleg kjøt skal ein leita lenge etter.
Fleire artiklar
Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.
Foto: Dagfinn Nordbø
Skogens gull
Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken.
Faksimile frå Chess Review 1953. Burger sit med dei svarte brikkene og introduserer ein «cheapo».
Foto: Edward Winters chesshistory.com
Frå sjakkverda: Burger med cheapo utan salami
Gravferd for Hizbollah-kommandantane Ibrahim Qubaisi og Hussein Ezzedine, som mista livet i eit bombeåtak i det sørlege Beirut 25. september. Dei siste vekene har ei rekkje leiarar i Hizbollah-rørsla blitt drepne av Israel.
Foto: Louisa Gouliamaki / Reuters / NTB
Ei god tid for martyrar
Hizbollah vart skapt av den israelske invasjonen av Libanon i 1982.
Kan Israel knekke denne rørsla gjennom ein ny krig?
Foto: NTB
«Epla figurerer i mange av Hauge sine dikt»
Den polske presidenten Andrzej Duda vitja messa i kyrkja The National Shrine of Our Lady of Czestochowa i Doylestown i Pennsylvania 22. september 2024.
Foto: Ryan Collerd / AFP / NTB
Kandidatane frir til polakkar i USA
BUCKS COUNTY: Kanskje er det polsk-amerikanarar i Pennsylvania som kjem til å avgjere presidentvalet.