JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 17: reker

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Bilete av det sjenerøse rekesmørbrødet ein kan få på Skrova Brygge i Lofoten. God sumar!

Bilete av det sjenerøse rekesmørbrødet ein kan få på Skrova Brygge i Lofoten. God sumar!

Bilete av det sjenerøse rekesmørbrødet ein kan få på Skrova Brygge i Lofoten. God sumar!

Bilete av det sjenerøse rekesmørbrødet ein kan få på Skrova Brygge i Lofoten. God sumar!

1935
20180817
1935
20180817

Ja, ei spalte som verkeleg ikkje døyr, sjølv om ho heile tida har vore betalt og finansiert av Innsida sjølv, er serien vår om norske matskattar. Denne gongen har me faktisk vore i sving i heile seksten utgåver. Norske Matskattar vurderer å oppretta eit sekretariat og eit kontor som sikkert vil gjera det lettare for oss å få ein varm og god plass på statsbudsjettet.

Norske Matskattar-lauget er med dette stifta. Føremålet er å fremja norske matskattar.

Denne gongen slår me til med reker. Reker er naturlegvis ikkje noko særnorsk, men me i Norske Matskattar-lauget har heller aldri meint at norske matskattar er noko me har åleine og ikkje kan dela med andre.

Me er trass alt ein del av ei global matverd.

Reka er eigentleg ein kreps i tifotkrepsefamilien, og den typen me er gladast i, vert ofte kalla atlanterhavs- eller grønlandsreker. Ikkje noko som ein skal samanlikna med scampi eller tigerreker frå varme farvatn.

Det kalde vatnet her nord gjev reka det same som jordbæra: ei lang modningstid og veldig konsentrert smak. Dei beste rekene i verda kjem frå dei kaldaste farvatna.

Reker er likevel noko svært norsk. No når sumaren verkeleg har vist seg fram i månadsvis, sjølv her nord, der Innsida held seg, er reker ein naturleg fylgjesvein.

Me har ulike måtar å nytta reka på. Av og til i salat, i cabaret saman med erter, gulrotterningar i aspik og den kjende rekecocktailen.

Det mest vanlege er likevel utan tvil ferske reker, rett fram, kokt om bord, med majones, dill, loff og sitron. Eit måltid som gjer mange nordmenn til nordmenn om sumaren.

Me tek difor ikkje munnen for full når me slår eit slag for ein kjenning på norske menyar, rekesmørbrødet.

Det er noko ein finn hjå grannar i Sverige og Danmark, men me hevdar likevel at det er ein skatt for oss her til lands, anten det er reker frå Skagerrak eller dei store flotte rekene som kjem frå Lyngen om vinteren.

Ein skatt er det uansett.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ja, ei spalte som verkeleg ikkje døyr, sjølv om ho heile tida har vore betalt og finansiert av Innsida sjølv, er serien vår om norske matskattar. Denne gongen har me faktisk vore i sving i heile seksten utgåver. Norske Matskattar vurderer å oppretta eit sekretariat og eit kontor som sikkert vil gjera det lettare for oss å få ein varm og god plass på statsbudsjettet.

Norske Matskattar-lauget er med dette stifta. Føremålet er å fremja norske matskattar.

Denne gongen slår me til med reker. Reker er naturlegvis ikkje noko særnorsk, men me i Norske Matskattar-lauget har heller aldri meint at norske matskattar er noko me har åleine og ikkje kan dela med andre.

Me er trass alt ein del av ei global matverd.

Reka er eigentleg ein kreps i tifotkrepsefamilien, og den typen me er gladast i, vert ofte kalla atlanterhavs- eller grønlandsreker. Ikkje noko som ein skal samanlikna med scampi eller tigerreker frå varme farvatn.

Det kalde vatnet her nord gjev reka det same som jordbæra: ei lang modningstid og veldig konsentrert smak. Dei beste rekene i verda kjem frå dei kaldaste farvatna.

Reker er likevel noko svært norsk. No når sumaren verkeleg har vist seg fram i månadsvis, sjølv her nord, der Innsida held seg, er reker ein naturleg fylgjesvein.

Me har ulike måtar å nytta reka på. Av og til i salat, i cabaret saman med erter, gulrotterningar i aspik og den kjende rekecocktailen.

Det mest vanlege er likevel utan tvil ferske reker, rett fram, kokt om bord, med majones, dill, loff og sitron. Eit måltid som gjer mange nordmenn til nordmenn om sumaren.

Me tek difor ikkje munnen for full når me slår eit slag for ein kjenning på norske menyar, rekesmørbrødet.

Det er noko ein finn hjå grannar i Sverige og Danmark, men me hevdar likevel at det er ein skatt for oss her til lands, anten det er reker frå Skagerrak eller dei store flotte rekene som kjem frå Lyngen om vinteren.

Ein skatt er det uansett.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Foto: Monica Tormassy / Det Norske Teatret

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Kven har makt over kven?

Velspelt om medviten og umedviten makt, sanning, manipulasjon og illusjon.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Skrekkfilmen Strange Darling tuklar med tida for å trekke i gang tankane.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

Foto: Javad Parsa / NTB

KommentarSamfunn
SveinTuastad

Å fjerne Støre no vil vere ei panikkhandling som skaper fleire problem enn det løyser for Arbeidarpartiet.

Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov
Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis