Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå innsidaKlok_Innsida

Norsk matskatt nr. 84: ekte finnbiff

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1316
20240816
1316
20240816

Finnbiff er ein stor norsk matskatt frå det samiske kjøkenet. Han er eit must for alle som ferdast i vår nordlegaste landsdel. Finnbiffen er mykje brukt andre stader òg. Den moderne utgåva og den som venninna til vår gode ven kokken Tommy Østhagen (@sankekokken) lagar, er ulike. Moderne finnbiff har mykje godt frå butikken i seg som ein ikkje får på vidda.

Venninna til Tommy sa at finnbiffen skal vera fri for «søringfjas». Det vil seia rømme, bacon, geitost og slikt. Eigentleg skal ekte finnbiff ikkje lagast av skav, men av skiver frå bog eller høgrygg. Det vesle reinen har av feitt, skal vera med på stykka. Dette skal kokast i vatn med salt og pepar. Ikkje meir vatn enn at det så vidt dekkjer kjøtet. Gryta skal koka lenge. Éin time viss det er tunne skiver, to–tre viss dei er tjukke. Du kan ha tytebær til.

Og naturlegvis potetstappe. Kan hende sylteagurk ved sida av.

Sopp er altså ikkje med i den «ekte» finnbiffen. Det er slik at samar ikkje et sopp. Den skal reinen få. Ekte finnbiff gir ekte smak av vidda, men ein «søringvariant» med både fløyte, rømme og sopp er sjølvsagt mykje betre å nyta enn ei vassen baconpølse.

Biletet denne gongen er av finnbiffen Innsida fekk i Kirkenes i mai, altså ei litt moderne utgåve.

Reinkjøt er ein stor matskatt i alle former.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Finnbiff er ein stor norsk matskatt frå det samiske kjøkenet. Han er eit must for alle som ferdast i vår nordlegaste landsdel. Finnbiffen er mykje brukt andre stader òg. Den moderne utgåva og den som venninna til vår gode ven kokken Tommy Østhagen (@sankekokken) lagar, er ulike. Moderne finnbiff har mykje godt frå butikken i seg som ein ikkje får på vidda.

Venninna til Tommy sa at finnbiffen skal vera fri for «søringfjas». Det vil seia rømme, bacon, geitost og slikt. Eigentleg skal ekte finnbiff ikkje lagast av skav, men av skiver frå bog eller høgrygg. Det vesle reinen har av feitt, skal vera med på stykka. Dette skal kokast i vatn med salt og pepar. Ikkje meir vatn enn at det så vidt dekkjer kjøtet. Gryta skal koka lenge. Éin time viss det er tunne skiver, to–tre viss dei er tjukke. Du kan ha tytebær til.

Og naturlegvis potetstappe. Kan hende sylteagurk ved sida av.

Sopp er altså ikkje med i den «ekte» finnbiffen. Det er slik at samar ikkje et sopp. Den skal reinen få. Ekte finnbiff gir ekte smak av vidda, men ein «søringvariant» med både fløyte, rømme og sopp er sjølvsagt mykje betre å nyta enn ei vassen baconpølse.

Biletet denne gongen er av finnbiffen Innsida fekk i Kirkenes i mai, altså ei litt moderne utgåve.

Reinkjøt er ein stor matskatt i alle former.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Foto: Jacob Johannessen Maske

BokMeldingar

Inni er me like, men det er utanpå

Bjørn Olaf Johannessen skriv artig, men mest utanpå om det innvendige.

Odd W. Surén
Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Bjørn Olaf Johannessen er manusforfattar for ei rekkje filmar og TV-seriar. Årets roman er den tredje sidan debuten i 2017.

Foto: Jacob Johannessen Maske

BokMeldingar

Inni er me like, men det er utanpå

Bjørn Olaf Johannessen skriv artig, men mest utanpå om det innvendige.

Odd W. Surén
Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Foto: Taiwan Military News Agency / Taiwan's Defense Ministry / AP / NTB

UtanriksSamfunn

Starten på ein storkrig?

For tida bur eg i eit fredeleg, demokratisk og velståande land, som risikerer å utløysa den neste storkrigen i verda.

HalvorEifring
Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Stridsvogner øver på å slå attende kinesiske landgangsstyrkar på Penghu-øyane i Taiwansundet.

Foto: Taiwan Military News Agency / Taiwan's Defense Ministry / AP / NTB

UtanriksSamfunn

Starten på ein storkrig?

For tida bur eg i eit fredeleg, demokratisk og velståande land, som risikerer å utløysa den neste storkrigen i verda.

HalvorEifring

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis