Norske matskattar nr. 69: kalv frå Folkedal
I Folkedal, ikkje langt frå Granvin, inst i dalen ligg Larsastovo og garden til Astrid og Lars Ingvald Folkedal. Dei driv med konvensjonell mjølkeproduksjon og økologisk produksjon av kalv. Kalv som både har svært god plass i det store fjøset Lars Ingvald har bygd, og som fartar fritt i fjellheimen heilt til snøen kjem.
Den smakfulle kalven har vorte ein attraksjon i hardangertraktene. Han vert mellom anna frakta med elektrisk bil til Kvanndal ferjekai, ført over fjorden med elferje og rulla med trillebår inn på kjøkenet til Jon Aga på Utne Hotell. Meir miljøvenleg kjøt skal ein nok leita ei stund etter, sidan dei attpåtil har eige gardsslakteri.
Mange tek òg turen inn i dalen for å handla hjå bonden direkte. Det kan Innsida trygt gå god for. Utvalet er variert frå hamburgar av kalv til ekstra gode stykkingsdelar som culotte og nyretipp.
Er du på jakt etter ein skikkeleg bygning, er Lars Ingvald ein mann du bør snakka med. Han set opp små og store fjøs, bygd etter gamle grindbryggtradisjonar. Bygningane er solide og gir god lufting, enten det er til storfe eller som garasje.
Det er med andre ord mykje å oppleva inst i Folkedal.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
I Folkedal, ikkje langt frå Granvin, inst i dalen ligg Larsastovo og garden til Astrid og Lars Ingvald Folkedal. Dei driv med konvensjonell mjølkeproduksjon og økologisk produksjon av kalv. Kalv som både har svært god plass i det store fjøset Lars Ingvald har bygd, og som fartar fritt i fjellheimen heilt til snøen kjem.
Den smakfulle kalven har vorte ein attraksjon i hardangertraktene. Han vert mellom anna frakta med elektrisk bil til Kvanndal ferjekai, ført over fjorden med elferje og rulla med trillebår inn på kjøkenet til Jon Aga på Utne Hotell. Meir miljøvenleg kjøt skal ein nok leita ei stund etter, sidan dei attpåtil har eige gardsslakteri.
Mange tek òg turen inn i dalen for å handla hjå bonden direkte. Det kan Innsida trygt gå god for. Utvalet er variert frå hamburgar av kalv til ekstra gode stykkingsdelar som culotte og nyretipp.
Er du på jakt etter ein skikkeleg bygning, er Lars Ingvald ein mann du bør snakka med. Han set opp små og store fjøs, bygd etter gamle grindbryggtradisjonar. Bygningane er solide og gir god lufting, enten det er til storfe eller som garasje.
Det er med andre ord mykje å oppleva inst i Folkedal.
Fleire artiklar
Teikning: May Linn Clement
Olav H. Hauge-dagbøkene
15. mars 1938: «Sume er so redde for å ta frå andre, eller rettare vera ved at dei låner; dei prøver på død og liv vera originale.»
Det er seks år sidan Norma Winstone gav ut førre album.
Foto: Michael Putland / ECM Records
Hand-i-hanske-duo
Norma Winstone er ein tekstforfattar av rang.
Erling Indreeide har mellom anna skrive fleire diktsamlingar, musikk- drama og essay.
Foto: Julie Engvik
Noko for seg sjølv og noko for kvarandre
Erling Indreeide har skrive ei bok som eig ei uvanleg sterk poetisk tankekraft.
Liv Mossige (f. 1978) jobbar som lektor og skriv bokmeldingar for Dagsavisen.
Foto: Cappelen Damm
Kvasireligiøs reaksjon
Liv Mossige viser fram det amoralske hos ivrige moralistar.
Det originale grunnlovsdokumentet ligg til vanleg i stortingsarkivet. Her er det på besøk på Eidsvoll.
Foto: Berit Roald / NTB
Nynorsk, språk og skriftmål
Ofte er det vrient å dra skilje mellom språk, dialektar og språkvariantar.