JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Song om Sogn

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Sognefjellet sett frå Turtagrø.

Sognefjellet sett frå Turtagrø.

Foto: Dagfinn Nordbø

Sognefjellet sett frå Turtagrø.

Sognefjellet sett frå Turtagrø.

Foto: Dagfinn Nordbø

4472
20231013

Grønsakkraft

ei sellerirot

to gulrøter

to stilkar stongselleri

ein stor lauk

ein purre

peparkorn

Skrell sellerirota og skjer alt i grove bitar med god snittflate. Hell over friskt vatn til det dekkjer grønsakene. Kok opp og la det trekkje på svak varme i éin time. Sil av krafta og trekk kjøt og kål i to–tre timar til det er mørt.

4472
20231013

Grønsakkraft

ei sellerirot

to gulrøter

to stilkar stongselleri

ein stor lauk

ein purre

peparkorn

Skrell sellerirota og skjer alt i grove bitar med god snittflate. Hell over friskt vatn til det dekkjer grønsakene. Kok opp og la det trekkje på svak varme i éin time. Sil av krafta og trekk kjøt og kål i to–tre timar til det er mørt.

Då eg reiste til Solvorn i Sogn for eit par år sidan, oppdaga eg noko merkeleg. Som ein mann på over 60 år hadde eg aldri før vore i Sogn. Eg sjekka kartet og fann mange plassar der eg hadde vore, på grensa til Sogn.

Eg har gjennom livet turnert og opptredd og fiska og feriert på dei underlegaste stader her i landet, men Sogn har altså vore den kvite flekken på kartet for meg. At det skulle vere det drustelege Walaker Hotell og Solvorn som blei debuten min, var det reine lukketreffet.

Nok ein gong har eg vore til stades ved filosofisk seminar på dette paradiset av ein stad, og sidan eg har skrive om det her før, skal eg nøye meg med å konstatere at maten var like framifrå i år: kveite, andebryst, villaks, økologiske grønsaker, lokal eplemost, pinot noir, panna cotta. Det vert ikkje betre enn det.

Me køyrde bil oppover denne gongen, over Filefjell. Då måtte eg jo slå nokre vitsar om den legendariske sunnfjordingen og samferdsleministeren Kjell Opseth, som vel fekk bora fleire hòl i Noreg enn nokon annan politikar i historia. I NRK radios satireprogram Hallo i uken hadde vi ei ståande punchline om at så fort Opseth blei nemnd, var neste setninga: «Me må ha ein tunnel.»

Ruta over Filefjell er jo i store strekk «å sjå Noreg innanfrå», så eg slo frampå til sjåføren om vi ikkje kunne ta ei anna rute heimover, og dermed bar det over Sognefjellet, i sprakande sol. Å, hildrande du, for ein tur! Og for meg var det fyrste gong.

På vegen opp mot fjellovergangane passerte me mange titals tonn levande fårikål. Ja, på fire bein vandra fårikålen gnafsande og brekande i bakkane med det blanke grøne graset, nokre nyklipte, andre langragga, men alle saman så feite og fine og lukkelege.

Eg blei nøydd til å leggje planar. Korleis skal eg gjere det i år? Gamlemåten er jo heilt fin, men tru om eg ikkje skal freiste å få tak i villsau. Eg fekk eit sensasjonelt resultat då eg brukte villsau sist, og fårikålen blei om mogleg endå meir smakfull då han vart trekt i ei enkel grønsakkraft.

Om eg ikkje får tak i dei ville eksemplara, vil eg uansett bruke eit triks eg nyleg har lært meg: ein god klatt smør i gryta. Det gir endå rikare smak. Er du sjølv vill og galen, prøv å slenge oppi nokre uskrelte kvitlauksfedd. Eit anna alternativ er tørka eller fersk chili. Noko eg ofte har tenkt mykje på, er at fårikål slik han tradisjonelt blir laga, ikkje har noko syre. Derfor trur eg at eit glas kvitvin i kjelen kan gjere susen. Skal du ha noko godt å drikke til maten, er dessutan mogen champagne, crémant eller fyldig turr kvitvin gode val.

Men så var det Sognefjellet. Reine Trollstigen var det på veg opp, og så kom me til Turtagrø, der biletet er tatt. Fjella du ser, er Skagastølstindane. Trur eg. Vidare opp kjem vegen til 1400 meters høgd, og i det jublande solskinet vart det ei naturoppleving av høgste karat. No kan eg trygt døy, eg har sett Sognefjellet i all si prakt. Og over det heile, vaggande langs vegen, med intenst fotograferande franske bilturistar springande etter seg: fårikål.

Så kjem me nedover i retning Gudbrandsdalen. Det mystiske høge skulpturtårnet med norrøne motiv, som skulle vore reist ved Stortinget, men så kom krigen og gjorde slutt på dei planane. Hadde tyskarane vunne, ville nok Hitler sett umåteleg pris på den søyla.

I sjølve Gudbrandsdalen er det ikkje så spektakulært å køyre. Det er vakkert, men litt traust. Eg vert trøytt, men sjåføren pratar. Ho seier mykje interessant også. Det viktigaste er at ho pratar, og eg får med meg at ho synest det er ei stor skam å måtte halde 90. Nitti! Det er visst for feigingar.

Eg tenkjer at eg like godt kan døy i 50 eller 60. Ned mot Oslo vert det mørkt på motorvegen, og bilistane vert hissigare. Ein gauk av ein Ford skjer rett ut i vegbanen framfor oss, og me må bremse ofseleg. Eg skrik som mitt siste sekund var kome. Men det var det ikkje. Det gjekk bra, sjølv i 90. Og sjåføren pratar.

Me kom fram. Heile. Og eg tenkjer at sjølv om eg er heidning, er eg no blitt eit sognebarn.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

post@nordbo.no

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Då eg reiste til Solvorn i Sogn for eit par år sidan, oppdaga eg noko merkeleg. Som ein mann på over 60 år hadde eg aldri før vore i Sogn. Eg sjekka kartet og fann mange plassar der eg hadde vore, på grensa til Sogn.

Eg har gjennom livet turnert og opptredd og fiska og feriert på dei underlegaste stader her i landet, men Sogn har altså vore den kvite flekken på kartet for meg. At det skulle vere det drustelege Walaker Hotell og Solvorn som blei debuten min, var det reine lukketreffet.

Nok ein gong har eg vore til stades ved filosofisk seminar på dette paradiset av ein stad, og sidan eg har skrive om det her før, skal eg nøye meg med å konstatere at maten var like framifrå i år: kveite, andebryst, villaks, økologiske grønsaker, lokal eplemost, pinot noir, panna cotta. Det vert ikkje betre enn det.

Me køyrde bil oppover denne gongen, over Filefjell. Då måtte eg jo slå nokre vitsar om den legendariske sunnfjordingen og samferdsleministeren Kjell Opseth, som vel fekk bora fleire hòl i Noreg enn nokon annan politikar i historia. I NRK radios satireprogram Hallo i uken hadde vi ei ståande punchline om at så fort Opseth blei nemnd, var neste setninga: «Me må ha ein tunnel.»

Ruta over Filefjell er jo i store strekk «å sjå Noreg innanfrå», så eg slo frampå til sjåføren om vi ikkje kunne ta ei anna rute heimover, og dermed bar det over Sognefjellet, i sprakande sol. Å, hildrande du, for ein tur! Og for meg var det fyrste gong.

På vegen opp mot fjellovergangane passerte me mange titals tonn levande fårikål. Ja, på fire bein vandra fårikålen gnafsande og brekande i bakkane med det blanke grøne graset, nokre nyklipte, andre langragga, men alle saman så feite og fine og lukkelege.

Eg blei nøydd til å leggje planar. Korleis skal eg gjere det i år? Gamlemåten er jo heilt fin, men tru om eg ikkje skal freiste å få tak i villsau. Eg fekk eit sensasjonelt resultat då eg brukte villsau sist, og fårikålen blei om mogleg endå meir smakfull då han vart trekt i ei enkel grønsakkraft.

Om eg ikkje får tak i dei ville eksemplara, vil eg uansett bruke eit triks eg nyleg har lært meg: ein god klatt smør i gryta. Det gir endå rikare smak. Er du sjølv vill og galen, prøv å slenge oppi nokre uskrelte kvitlauksfedd. Eit anna alternativ er tørka eller fersk chili. Noko eg ofte har tenkt mykje på, er at fårikål slik han tradisjonelt blir laga, ikkje har noko syre. Derfor trur eg at eit glas kvitvin i kjelen kan gjere susen. Skal du ha noko godt å drikke til maten, er dessutan mogen champagne, crémant eller fyldig turr kvitvin gode val.

Men så var det Sognefjellet. Reine Trollstigen var det på veg opp, og så kom me til Turtagrø, der biletet er tatt. Fjella du ser, er Skagastølstindane. Trur eg. Vidare opp kjem vegen til 1400 meters høgd, og i det jublande solskinet vart det ei naturoppleving av høgste karat. No kan eg trygt døy, eg har sett Sognefjellet i all si prakt. Og over det heile, vaggande langs vegen, med intenst fotograferande franske bilturistar springande etter seg: fårikål.

Så kjem me nedover i retning Gudbrandsdalen. Det mystiske høge skulpturtårnet med norrøne motiv, som skulle vore reist ved Stortinget, men så kom krigen og gjorde slutt på dei planane. Hadde tyskarane vunne, ville nok Hitler sett umåteleg pris på den søyla.

I sjølve Gudbrandsdalen er det ikkje så spektakulært å køyre. Det er vakkert, men litt traust. Eg vert trøytt, men sjåføren pratar. Ho seier mykje interessant også. Det viktigaste er at ho pratar, og eg får med meg at ho synest det er ei stor skam å måtte halde 90. Nitti! Det er visst for feigingar.

Eg tenkjer at eg like godt kan døy i 50 eller 60. Ned mot Oslo vert det mørkt på motorvegen, og bilistane vert hissigare. Ein gauk av ein Ford skjer rett ut i vegbanen framfor oss, og me må bremse ofseleg. Eg skrik som mitt siste sekund var kome. Men det var det ikkje. Det gjekk bra, sjølv i 90. Og sjåføren pratar.

Me kom fram. Heile. Og eg tenkjer at sjølv om eg er heidning, er eg no blitt eit sognebarn.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

post@nordbo.no

På vegen opp mot fjellovergangane passerte me mange titals tonn levande fårikål.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Foto: Catharina Caprino

BokMeldingar

Draum og traume

Karin Haugane skriv dikt med ein særeigen mytisk og forheksande dåm over seg.

Sindre Ekrheim
Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Forfattar Karin Haugane arbeider også som omsetjar.

Foto: Catharina Caprino

BokMeldingar

Draum og traume

Karin Haugane skriv dikt med ein særeigen mytisk og forheksande dåm over seg.

Sindre Ekrheim
Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.

Foto: Erik Johansen / NTB

Ordskifte
PrebenAavitsland

Meir om seinfølgjer

Den årlege rapporten FHI har publisert, syner at dødeligheita blant personar under 40 år har vore nokså stabil sidan 2015.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.

Foto: Maria Jemeljanova / Fide

SjakkKunnskap
Atle Grønn

«Sjølv har eg heller aldri sett ein så mogen 17-åring, korkje på eller utanfor sjakkbrettet.»

Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.

Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Terje Pedersen / NTB

PolitikkSamfunn
Eva Aalberg Undheim

Veksande fjernstyre

Tilknytinga vår til EU veks og veks, både gjennom EØS-avtalen og utanfor, ifølgje ei ny utgreiing. Og det er få som kjenner heilskapen.

Omvend baug: X-Bow-en er utvikla av Ulstein og vert no for første gong nytta på ein fiskebåt.

Omvend baug: X-Bow-en er utvikla av Ulstein og vert no for første gong nytta på ein fiskebåt.

Foto: Westcon

FiskeSamfunn

Båtbyggjarfolket

Trålaren «Ecofive» er både ei teknologisk nyvinning og eit resultat av den urgamle båtbyggjarkulturen på Vestlandet.

William Sem Fure
Omvend baug: X-Bow-en er utvikla av Ulstein og vert no for første gong nytta på ein fiskebåt.

Omvend baug: X-Bow-en er utvikla av Ulstein og vert no for første gong nytta på ein fiskebåt.

Foto: Westcon

FiskeSamfunn

Båtbyggjarfolket

Trålaren «Ecofive» er både ei teknologisk nyvinning og eit resultat av den urgamle båtbyggjarkulturen på Vestlandet.

William Sem Fure

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis