JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Skogens gull

Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.

Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.

Foto: Dagfinn Nordbø

Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.

Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.

Foto: Dagfinn Nordbø

3460
20240927

Dette treng du til fire personar:

400 g lang pasta (den du likar)

300 g traktkantarellar
eller 50 g tørka

2 ms smør

2 sjalottlauk (finhakka)

2 fedd kvitlauk, eller meir (finhakka)

Ein boks fløyte

1 dl riven parmesan, gjerne meir

Frisk timian eller bladpersille (om du har)

Salt og pepar, etter smak

Litt sitronsaft

3460
20240927

Dette treng du til fire personar:

400 g lang pasta (den du likar)

300 g traktkantarellar
eller 50 g tørka

2 ms smør

2 sjalottlauk (finhakka)

2 fedd kvitlauk, eller meir (finhakka)

Ein boks fløyte

1 dl riven parmesan, gjerne meir

Frisk timian eller bladpersille (om du har)

Salt og pepar, etter smak

Litt sitronsaft

Det har vore ein formidabel sopphaust, og enno er det ikkje over. Aviser og sosiale medium er breiddfulle av sopp i alle fargar og fasongar, og folk og fe kan fortelje om himmelske skogturar der dei nesten ikkje maktar å bere heim all fangsten.

Om du sjølv ikkje kjem deg ut i skogen, kanskje fordi kroppen nektar å bøye seg bratt ned med baken i vêret, kan du nett no få tak i råvarene i butikken, til ein rimelegare pris enn vanleg.

Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken. Det er jo ei særs praktisk løysing: Mot å høyre tolmodig på litt av det sedvanlege gnålet om kor mykje strev og arbeid det er å ha hytte, vert eg lønt med skogens gull i lange banar. Ei framifrå ordning.

No har eg frysaren full av traktkantarell, og i tillegg mengder av herleg tyting, som blir rårørt med brunsukker til viltmiddagane seinare på hausten. Dette er det eg vil kalle å vere privilegert. Soppen kan gjerne tørkast, om du vil, men når det gjeld traktkantarell, plantar eg dei berre rett i frysen – resultatet vert like bra om du til dømes lagar sopp- og laukblanding, suppe, stuing eller ein pastarett med fløyte og parmesan, som er dagens oppskrift.

Nyttar du tørka sopp, legg dei i varmt vatn i tjue minutts tid. Ta vare på soppkrafta og frys ho gjerne ned, for det er ein fin smakssetjar i sausar, stuingar og supper til vinteren. Sil av soppen og klem ut vatnet, og dermed kan du nytte soppen nett som han er fersk.

Er det fersk sopp du brukar, må du reinsa han godt, men det har jo det flittige hyttefolket alt gjort for meg – eg er ein heldig pamfilius. Så kokar du pastaen din i salta vatn etter tilvisinga på pakken. Hell av vatnet når han er ferdigkokt, men spar på om lag ein desiliter av pastavatnet.

Smelt smøret i ei djup steikjepanne på middels varme. Tilset traktkantarellane og steik dei i om lag fem til sju minutt, til dei er gylne og møyre. Ha i sjalottlauk og kvitlauk, og steik vidare i eit par minutt til lauken er mjuk.

Så skal du lage sausen: Hell fløyten over soppen og lauken, og lat det småkoke i fem til sju minutt eller til fløyten tjuknar lite grann. Smak til med salt og pepar, men hugs at parmesanen også bidrar med salt. Ha eventuelt i litt riven muskatnøtt eller ein klem sitronsaft for å få ekstra friskleik.

Så må du hugse det italienarane alltid seier: Ikkje ha sausen i pastaen, men pastaen i sausen! Vend den kokte pastaen inn saman med riven parmesan. Er sausen no for tjukk, kan du bruke litt av resten av pastavatnet for å få nett den konsistensen du ønskjer. Dryss over frisk hakka timian eller bladpersille før servering, det gir ekstra smak og farge.

Denne retten er den reinaste umamibomba og kjem til å gjere stor lukke både hos store svoltne gubbar, matglade damer og kresne småtroll. Umamien frå traktkantarellane og parmesanen dannar saman ein heilag symfoni, og då burde jo alt liggje til rette for noko nær den perfekte middagen. Gjerne på hytta!

Dagfinn Nordbø er tekst­forfattar og satirikar.

post@nordbo.no

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Det har vore ein formidabel sopphaust, og enno er det ikkje over. Aviser og sosiale medium er breiddfulle av sopp i alle fargar og fasongar, og folk og fe kan fortelje om himmelske skogturar der dei nesten ikkje maktar å bere heim all fangsten.

Om du sjølv ikkje kjem deg ut i skogen, kanskje fordi kroppen nektar å bøye seg bratt ned med baken i vêret, kan du nett no få tak i råvarene i butikken, til ein rimelegare pris enn vanleg.

Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken. Det er jo ei særs praktisk løysing: Mot å høyre tolmodig på litt av det sedvanlege gnålet om kor mykje strev og arbeid det er å ha hytte, vert eg lønt med skogens gull i lange banar. Ei framifrå ordning.

No har eg frysaren full av traktkantarell, og i tillegg mengder av herleg tyting, som blir rårørt med brunsukker til viltmiddagane seinare på hausten. Dette er det eg vil kalle å vere privilegert. Soppen kan gjerne tørkast, om du vil, men når det gjeld traktkantarell, plantar eg dei berre rett i frysen – resultatet vert like bra om du til dømes lagar sopp- og laukblanding, suppe, stuing eller ein pastarett med fløyte og parmesan, som er dagens oppskrift.

Nyttar du tørka sopp, legg dei i varmt vatn i tjue minutts tid. Ta vare på soppkrafta og frys ho gjerne ned, for det er ein fin smakssetjar i sausar, stuingar og supper til vinteren. Sil av soppen og klem ut vatnet, og dermed kan du nytte soppen nett som han er fersk.

Er det fersk sopp du brukar, må du reinsa han godt, men det har jo det flittige hyttefolket alt gjort for meg – eg er ein heldig pamfilius. Så kokar du pastaen din i salta vatn etter tilvisinga på pakken. Hell av vatnet når han er ferdigkokt, men spar på om lag ein desiliter av pastavatnet.

Smelt smøret i ei djup steikjepanne på middels varme. Tilset traktkantarellane og steik dei i om lag fem til sju minutt, til dei er gylne og møyre. Ha i sjalottlauk og kvitlauk, og steik vidare i eit par minutt til lauken er mjuk.

Så skal du lage sausen: Hell fløyten over soppen og lauken, og lat det småkoke i fem til sju minutt eller til fløyten tjuknar lite grann. Smak til med salt og pepar, men hugs at parmesanen også bidrar med salt. Ha eventuelt i litt riven muskatnøtt eller ein klem sitronsaft for å få ekstra friskleik.

Så må du hugse det italienarane alltid seier: Ikkje ha sausen i pastaen, men pastaen i sausen! Vend den kokte pastaen inn saman med riven parmesan. Er sausen no for tjukk, kan du bruke litt av resten av pastavatnet for å få nett den konsistensen du ønskjer. Dryss over frisk hakka timian eller bladpersille før servering, det gir ekstra smak og farge.

Denne retten er den reinaste umamibomba og kjem til å gjere stor lukke både hos store svoltne gubbar, matglade damer og kresne småtroll. Umamien frå traktkantarellane og parmesanen dannar saman ein heilag symfoni, og då burde jo alt liggje til rette for noko nær den perfekte middagen. Gjerne på hytta!

Dagfinn Nordbø er tekst­forfattar og satirikar.

post@nordbo.no

Fleire artiklar

Stemninga på valmøtet i Salem var ikkje sint, men fandenivaldsk og sjølvsikker.

Stemninga på valmøtet i Salem var ikkje sint, men fandenivaldsk og sjølvsikker.

Foto: Ida Lødemel Tvedt

Samfunn

NEW YORK: Valnatta i New York kjendest som eit antiklimaks etter ei veke på reise i det som alt høyrdest ut som Trumps Amerika.

Ida Lødemel Tvedt
Stemninga på valmøtet i Salem var ikkje sint, men fandenivaldsk og sjølvsikker.

Stemninga på valmøtet i Salem var ikkje sint, men fandenivaldsk og sjølvsikker.

Foto: Ida Lødemel Tvedt

Samfunn

NEW YORK: Valnatta i New York kjendest som eit antiklimaks etter ei veke på reise i det som alt høyrdest ut som Trumps Amerika.

Ida Lødemel Tvedt
 James Rebanks på Lillehammer sist veke.

James Rebanks på Lillehammer sist veke.

Foto: Morten A. Strøksnes

Feature
Morten A. Strøksnes

Ein mann for alle årstider

LILLEHAMMER: Etter å ha skrive to svært populære bøker om landbruk og sauehald hamna James Rebanks i ei krise som førte han til eit dunvær på Helgeland.

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Halvor Tjønn

Tid for realitetsorientering

Valet av Donald Trump til president er ikkje noka tilfeldig ulukke, men ei fylgje av dårleg politisk handverk gjennom lang tid.

Ruslan Gorovij sender pengane han tener som artist, heim til Kyiv, der vener kjøper vedlass til ukrainarar som treng varme i vinter.

Ruslan Gorovij sender pengane han tener som artist, heim til Kyiv, der vener kjøper vedlass til ukrainarar som treng varme i vinter.

Foto: Ukrainian online sales

KrigSamfunn
Andrej Kurkov

Eit nytt lovframlegg som legg opp til at det skal bli straffbart å selje ulovleg hogd skog, vil ikkje minst råke folk i øydelagde hus.

Hello Kitty vinkar til tusenvis av tilhengarar under den årlege japanfestivalen i New York 11. mai.

Hello Kitty vinkar til tusenvis av tilhengarar under den årlege japanfestivalen i New York 11. mai.

Foto: Charles Sykes / AP / NTB

Kultur

Katten i pengesekken

Hello Kitty har blitt 50 år. Ho er turistambassadør, og ho har generert milliardar av yen. Sjølv kan ho ikkje uttale seg om kvifor folk kjøper henne.

Marita Liabø
Hello Kitty vinkar til tusenvis av tilhengarar under den årlege japanfestivalen i New York 11. mai.

Hello Kitty vinkar til tusenvis av tilhengarar under den årlege japanfestivalen i New York 11. mai.

Foto: Charles Sykes / AP / NTB

Kultur

Katten i pengesekken

Hello Kitty har blitt 50 år. Ho er turistambassadør, og ho har generert milliardar av yen. Sjølv kan ho ikkje uttale seg om kvifor folk kjøper henne.

Marita Liabø

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis