Skogens gull
Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken.
Pasta med traktkantarellar, fløyte og parmesan.
Foto: Dagfinn Nordbø
Dette treng du til fire personar:
400 g lang pasta (den du likar)
300 g traktkantarellar
eller 50 g tørka
2 ms smør
2 sjalottlauk (finhakka)
2 fedd kvitlauk, eller meir (finhakka)
Ein boks fløyte
1 dl riven parmesan, gjerne meir
Frisk timian eller bladpersille (om du har)
Salt og pepar, etter smak
Litt sitronsaft
Dette treng du til fire personar:
400 g lang pasta (den du likar)
300 g traktkantarellar
eller 50 g tørka
2 ms smør
2 sjalottlauk (finhakka)
2 fedd kvitlauk, eller meir (finhakka)
Ein boks fløyte
1 dl riven parmesan, gjerne meir
Frisk timian eller bladpersille (om du har)
Salt og pepar, etter smak
Litt sitronsaft
Det har vore ein formidabel sopphaust, og enno er det ikkje over. Aviser og sosiale medium er breiddfulle av sopp i alle fargar og fasongar, og folk og fe kan fortelje om himmelske skogturar der dei nesten ikkje maktar å bere heim all fangsten.
Om du sjølv ikkje kjem deg ut i skogen, kanskje fordi kroppen nektar å bøye seg bratt ned med baken i vêret, kan du nett no få tak i råvarene i butikken, til ein rimelegare pris enn vanleg.
Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken. Det er jo ei særs praktisk løysing: Mot å høyre tolmodig på litt av det sedvanlege gnålet om kor mykje strev og arbeid det er å ha hytte, vert eg lønt med skogens gull i lange banar. Ei framifrå ordning.
No har eg frysaren full av traktkantarell, og i tillegg mengder av herleg tyting, som blir rårørt med brunsukker til viltmiddagane seinare på hausten. Dette er det eg vil kalle å vere privilegert. Soppen kan gjerne tørkast, om du vil, men når det gjeld traktkantarell, plantar eg dei berre rett i frysen – resultatet vert like bra om du til dømes lagar sopp- og laukblanding, suppe, stuing eller ein pastarett med fløyte og parmesan, som er dagens oppskrift.
Nyttar du tørka sopp, legg dei i varmt vatn i tjue minutts tid. Ta vare på soppkrafta og frys ho gjerne ned, for det er ein fin smakssetjar i sausar, stuingar og supper til vinteren. Sil av soppen og klem ut vatnet, og dermed kan du nytte soppen nett som han er fersk.
Er det fersk sopp du brukar, må du reinsa han godt, men det har jo det flittige hyttefolket alt gjort for meg – eg er ein heldig pamfilius. Så kokar du pastaen din i salta vatn etter tilvisinga på pakken. Hell av vatnet når han er ferdigkokt, men spar på om lag ein desiliter av pastavatnet.
Smelt smøret i ei djup steikjepanne på middels varme. Tilset traktkantarellane og steik dei i om lag fem til sju minutt, til dei er gylne og møyre. Ha i sjalottlauk og kvitlauk, og steik vidare i eit par minutt til lauken er mjuk.
Så skal du lage sausen: Hell fløyten over soppen og lauken, og lat det småkoke i fem til sju minutt eller til fløyten tjuknar lite grann. Smak til med salt og pepar, men hugs at parmesanen også bidrar med salt. Ha eventuelt i litt riven muskatnøtt eller ein klem sitronsaft for å få ekstra friskleik.
Så må du hugse det italienarane alltid seier: Ikkje ha sausen i pastaen, men pastaen i sausen! Vend den kokte pastaen inn saman med riven parmesan. Er sausen no for tjukk, kan du bruke litt av resten av pastavatnet for å få nett den konsistensen du ønskjer. Dryss over frisk hakka timian eller bladpersille før servering, det gir ekstra smak og farge.
Denne retten er den reinaste umamibomba og kjem til å gjere stor lukke både hos store svoltne gubbar, matglade damer og kresne småtroll. Umamien frå traktkantarellane og parmesanen dannar saman ein heilag symfoni, og då burde jo alt liggje til rette for noko nær den perfekte middagen. Gjerne på hytta!
Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.
post@nordbo.no
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Det har vore ein formidabel sopphaust, og enno er det ikkje over. Aviser og sosiale medium er breiddfulle av sopp i alle fargar og fasongar, og folk og fe kan fortelje om himmelske skogturar der dei nesten ikkje maktar å bere heim all fangsten.
Om du sjølv ikkje kjem deg ut i skogen, kanskje fordi kroppen nektar å bøye seg bratt ned med baken i vêret, kan du nett no få tak i råvarene i butikken, til ein rimelegare pris enn vanleg.
Eg er så heldig å ha vener med hytte, og dei forsyner meg med alt eg orkar av godsaker som veks på bakken. Det er jo ei særs praktisk løysing: Mot å høyre tolmodig på litt av det sedvanlege gnålet om kor mykje strev og arbeid det er å ha hytte, vert eg lønt med skogens gull i lange banar. Ei framifrå ordning.
No har eg frysaren full av traktkantarell, og i tillegg mengder av herleg tyting, som blir rårørt med brunsukker til viltmiddagane seinare på hausten. Dette er det eg vil kalle å vere privilegert. Soppen kan gjerne tørkast, om du vil, men når det gjeld traktkantarell, plantar eg dei berre rett i frysen – resultatet vert like bra om du til dømes lagar sopp- og laukblanding, suppe, stuing eller ein pastarett med fløyte og parmesan, som er dagens oppskrift.
Nyttar du tørka sopp, legg dei i varmt vatn i tjue minutts tid. Ta vare på soppkrafta og frys ho gjerne ned, for det er ein fin smakssetjar i sausar, stuingar og supper til vinteren. Sil av soppen og klem ut vatnet, og dermed kan du nytte soppen nett som han er fersk.
Er det fersk sopp du brukar, må du reinsa han godt, men det har jo det flittige hyttefolket alt gjort for meg – eg er ein heldig pamfilius. Så kokar du pastaen din i salta vatn etter tilvisinga på pakken. Hell av vatnet når han er ferdigkokt, men spar på om lag ein desiliter av pastavatnet.
Smelt smøret i ei djup steikjepanne på middels varme. Tilset traktkantarellane og steik dei i om lag fem til sju minutt, til dei er gylne og møyre. Ha i sjalottlauk og kvitlauk, og steik vidare i eit par minutt til lauken er mjuk.
Så skal du lage sausen: Hell fløyten over soppen og lauken, og lat det småkoke i fem til sju minutt eller til fløyten tjuknar lite grann. Smak til med salt og pepar, men hugs at parmesanen også bidrar med salt. Ha eventuelt i litt riven muskatnøtt eller ein klem sitronsaft for å få ekstra friskleik.
Så må du hugse det italienarane alltid seier: Ikkje ha sausen i pastaen, men pastaen i sausen! Vend den kokte pastaen inn saman med riven parmesan. Er sausen no for tjukk, kan du bruke litt av resten av pastavatnet for å få nett den konsistensen du ønskjer. Dryss over frisk hakka timian eller bladpersille før servering, det gir ekstra smak og farge.
Denne retten er den reinaste umamibomba og kjem til å gjere stor lukke både hos store svoltne gubbar, matglade damer og kresne småtroll. Umamien frå traktkantarellane og parmesanen dannar saman ein heilag symfoni, og då burde jo alt liggje til rette for noko nær den perfekte middagen. Gjerne på hytta!
Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.
post@nordbo.no
Fleire artiklar
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.
Foto: Lise Åserud / NTB
Språkfag i spel
Kunnskapsministeren vil gje fleire elevar høve til å velje arbeidslivsfag. Lærarar åtvarar mot å la det gå på kostnad av språkopplæringa.
Joaquin Phoenix spelar hovudrolla som Joker.
Foto: Warner Bros. Discovery
Dyster dobbeldose
Denne runden med Jokeren ber det same mørket med nye tonar.
I hamnebassenget om lag her lét Dia í Geil seg døype grytidleg ein kald oktobersøndag for snart 150 år sidan. Det var starten på vekkinga som gjorde Brø¿rasamkoman til eit livskraftig samfunn som framleis styrer mykje på Færøyane.
Alle foto: Hallgeir Opedal
Om Gud og lausriving
Siste dag i oktober i 1880 lét Dia í Geil seg døype i hamnebassenget i Tórshavn, og etter det skulle Færøyane aldri bli det same.
VINNAREN: På søndag vart Herbert Kickls Fridomsparti (FPÖ) for første gongen største parti i det austerrikske parlamentsvalet. Får partiet makt, vil dei jobbe for å oppheve sanksjonar mot Russland.
Foto: Lisa Leutner / Reuters/ NTB
Politikk i grenseland
Austerrikarane ser på seg sjølv som ein fredsnasjon. Likevel røystar ein tredel på prorussiske høgrepopulistar.
Lewis Lapham på Lapham’s Quarterly-kontoret ved Union Square på Manhattan.
Ein lang marsj mot idiotveldet
NEW YORK: Sett frå minnestunda for Lewis Lapham ser den politiske dagsordenen i USA mindre ny ut.