Mat

Sakte sau

Det er ikkje lett å få bilete av gryterett til å bli bra. Men sau og lam er fotogene og ålreite dyr. Desse beitar i Vestre Gausdal.
Det er ikkje lett å få bilete av gryterett til å bli bra. Men sau og lam er fotogene og ålreite dyr. Desse beitar i Vestre Gausdal.
Publisert

Eg har lenge vore tilhengar av saktekoking. Sjølv om mange måltid blir prega av hastverk – egg og bacon til middag er heilt i orden her i huset, og det same er ostesmørbrød, omelett eller steikt ris – er den verkelege nytinga alltid knytt til mat som har fått hyggje seg lenge i gryta.

For mange år sidan hende nemleg det at eg kom over ei bok om saktekoking, ho låg og freista meg for 99 kroner i ei korg på postkontoret, og dermed blei eg påverka til å kjøpe den enklaste og mest primitive saktekokaren på marknaden, som då kosta nokre få hundrelappar.

Saktekokaren blei spådd av tabloidmedia å bli det nye store, men det skjedde ikkje her i landet. Eg kjenner ingen som har ein. Men her i huset er han konge, og det er ikkje noko problem å bruke ei vanleg gryte i omnen eller på komfyren for nesten same effekt.

Fordelen med saktekokaren er at du fint kan gå frå han for ein tur til butikken eller ein kaffi i parken, han står jo der så fredeleg på benken og gjer jobben, kokar på låg varme, og bortsett frå det kjappe forarbeidet er det einaste du gjer, å lette på loket iblant for å sjå at alt går rett for seg, om det manglar krydder, syre, søtleik eller væske.

Sidan vi er i lammesesongen, er det mykje fårikålpropaganda å sjå, og det skal seiast, ein fårikål eg kokte med grønsakskraft og villsau for ei stund sidan, gjekk inn i historia som eit absolutt kulinarisk høgdepunkt. Men så er det så mykje anna snadder ein kan lage av sau og lam, til dømes kan det lagast på marokkansk vis.

Marokkanarane bruker tagine, ei keramikkgryte med lok som tradisjonelt blei sett over bålet. Eg kom over nokre pakkar med lammebog som låg der så einsame og prisnedsette i butikken, og då var det gjort. Eit kjapt søk på nettet, verdas beste kokebok, gav hundrevis av tips til korleis dette blir festmat.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement