JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Med vaffelen på rette staden

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Før eg fekk sukk for meg, var det både sukker og syltetøy på vaffelen.

Før eg fekk sukk for meg, var det både sukker og syltetøy på vaffelen.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

Før eg fekk sukk for meg, var det både sukker og syltetøy på vaffelen.

Før eg fekk sukk for meg, var det både sukker og syltetøy på vaffelen.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

4668
20211119

Vaflar

Frå midten av det 16. hundreåret auka vaffelen i popularitet i Frankrike, og kong Francois I. heldt seg visstnok med vaffeljern i det puraste sølv.

I byrjinga av det 18. hundreåret fall sukkerprisen til det halve som følgje av koloniseringa av dei karibiske øyane. Det var etter kvart ikkje uvanleg å sjå vaffeloppskrifter med dobbelt så mykje sukker som mjøl. Det er slett ikkje å tilrå.

På jazzfestivalen i Molde var ein gong denne papirlappen spikra til eit tre på jazzcampen: «Volkswagen boble 73-modell byttes i 1 vaffel med sukker.»

4668
20211119

Vaflar

Frå midten av det 16. hundreåret auka vaffelen i popularitet i Frankrike, og kong Francois I. heldt seg visstnok med vaffeljern i det puraste sølv.

I byrjinga av det 18. hundreåret fall sukkerprisen til det halve som følgje av koloniseringa av dei karibiske øyane. Det var etter kvart ikkje uvanleg å sjå vaffeloppskrifter med dobbelt så mykje sukker som mjøl. Det er slett ikkje å tilrå.

På jazzfestivalen i Molde var ein gong denne papirlappen spikra til eit tre på jazzcampen: «Volkswagen boble 73-modell byttes i 1 vaffel med sukker.»

Eg har høyrt det sagt at det å gå søndagstur er det norskaste som finst. Kan hende er det sant. Utlendingar stiller seg iblant uforståande til at nordmenn går ut av huset for å sprade rundt til fots utan eit spesifikt mål, men vi har jo ofte eit mål.

I barndommen min var målet hytta ved Trollvann i Lillomarka, som vi gjekk tur til kvar bidige søndag. Siste strekket var bratt som eit utforheng, men vi klaga ikkje. Vi skulle ut på søndagstur og stilte ikkje spørsmål. Sidan vi som dei fleste andre nordmenn ikkje gjekk til kyrkja for å heidre ein gud, gjekk vi i staden ut av huset for å kome nær den norske guden, som er naturen.

Så fekk eg sjølv ungar, og kvar søndag tok eg dei med ut på tur. Til same staden, hytta ved Trollvann, fordi vi budde gunstig til langsmed løypa. Det kom ingen protestar då dei var små, men så kom forandringa: Den eldste påstod at det faktisk ikkje skjer noko som helst av interesse når ein går tur. Det hadde han jo 100 prosent rett i. Ein berre går langs ein sti, det er tre langs vegen, har du flaks, får du sjå nokre ender, og det er i grunnen det heile.

Eg hadde no fått konkurranse frå Gamecube med pokémonspel, Tony Hawk og andre djevelsk underhaldande saker, og i spelverda skjer det som kjent noko absolutt heile tida, og det i ein rasande fart. Ein langsam gåtur vert derfor dørgande kjedeleg og hendingslaus samanlikna med den blinkande, forlokkande helveteshimmelen som er den japanske spelindustrien.

Så eg måtte ty til manipulasjon, velmeint lureri og bestikking for å halde søndagstradisjonen i hevd: Dei visste jo om vaflane dei fekk når dei var framme. Nysteikte, sprø, varme og herlege, med brunost, smør, rømme, syltetøy, alt som er godt? Eg måtte frå no av aktivt selje inn søndagsturen som ein ekspedisjon til «Vaffelhytta».

Det fungerte. Nysteikte vaflar er den ultimate lønna for å ha trampa seg gjennom gørrkeisam, sosialdemokratisk granskog. Hadde dette skjedd i dag, ville det vore mogleg å fange Pokémonar på vegen, fordi dei no virtuelt finst i milliontal overalt på kloden, men slikt fanst ikkje den gongen. Eg måtte sette min lit til den magiske tiltrekningskrafta frå Den Heilage Vaffelen – og det heldt.

Somme trur at søndagstur er noko urnorsk, og mange innbillar seg at vaffelen er ei rotnorsk oppfinning. Det er langt frå sanninga. Folk dyttar i seg vaflar over heile kloden, med glupande appetitt, og variasjonen er enorm. Berre i Belgia har dei eit titals regionale variantar.

Den første kjende nedskrivne vaffeloppskrifta er frå Paris i det 14. hundreåret og nemner bruk av salt, mjøl, egg og... vin(!). Etter kvart kom mjølk og ikkje minst sukker inn i vaffelrørene rundt omkring, noko som naturlegvis økte populariteten enormt.

Folk elskar søtsaker, og den som lager det som slår an, til massane, kan lene seg tilbake og telje pengar. Vaffelen er forlengst kommersialisert og industrialisert, men ingen av dei produkta kan på nokon måte måle seg med vaflane du lagar sjølv. Den norske varianten med smør, rømme, brunost og/eller syltetøy er jo også perfekt samansett for det såkalla bliss point: Kombinasjonen av salt, søtt og feitt smell inn i hjernen som eit kulinarisk heroinskot, og du er hekta for livet.

Vaffelrøra kan variere stort med tanke på ingrediensar. Før var eg så heldig å vanke på Knatten, kunstnarbustaden til Johan og Annemarta Borgen på Hvaler i Østfold, og etterfølgjarane deira arrangerte dugnadsgjeng og kunstutstilling kvar einaste pinse. Sentralt i dugnadsgjengen stod Vaffeldronninga med vaflar med minst tusen kaloriar. Folk køyrde langvegsfrå for ein smak av den dekadente herlegdommen.

Eg tør ikkje tenkje på kor mykje meierismør, kefirmjølk og andre digge saker den segnomsuste røra inneheldt, men inntaket av éi vaffelplate gav vel såpass mykje energi at ein lett kunne droppe både middag og kveldsmat den dagen.

Sjølv har eg ofte litt raspa sitronskal i røra.

Sunne vaflar? Gløym det straks. Putt oppi alt som er godt!

Dagfinn Nordbø er satirikar og tekstforfattar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Eg har høyrt det sagt at det å gå søndagstur er det norskaste som finst. Kan hende er det sant. Utlendingar stiller seg iblant uforståande til at nordmenn går ut av huset for å sprade rundt til fots utan eit spesifikt mål, men vi har jo ofte eit mål.

I barndommen min var målet hytta ved Trollvann i Lillomarka, som vi gjekk tur til kvar bidige søndag. Siste strekket var bratt som eit utforheng, men vi klaga ikkje. Vi skulle ut på søndagstur og stilte ikkje spørsmål. Sidan vi som dei fleste andre nordmenn ikkje gjekk til kyrkja for å heidre ein gud, gjekk vi i staden ut av huset for å kome nær den norske guden, som er naturen.

Så fekk eg sjølv ungar, og kvar søndag tok eg dei med ut på tur. Til same staden, hytta ved Trollvann, fordi vi budde gunstig til langsmed løypa. Det kom ingen protestar då dei var små, men så kom forandringa: Den eldste påstod at det faktisk ikkje skjer noko som helst av interesse når ein går tur. Det hadde han jo 100 prosent rett i. Ein berre går langs ein sti, det er tre langs vegen, har du flaks, får du sjå nokre ender, og det er i grunnen det heile.

Eg hadde no fått konkurranse frå Gamecube med pokémonspel, Tony Hawk og andre djevelsk underhaldande saker, og i spelverda skjer det som kjent noko absolutt heile tida, og det i ein rasande fart. Ein langsam gåtur vert derfor dørgande kjedeleg og hendingslaus samanlikna med den blinkande, forlokkande helveteshimmelen som er den japanske spelindustrien.

Så eg måtte ty til manipulasjon, velmeint lureri og bestikking for å halde søndagstradisjonen i hevd: Dei visste jo om vaflane dei fekk når dei var framme. Nysteikte, sprø, varme og herlege, med brunost, smør, rømme, syltetøy, alt som er godt? Eg måtte frå no av aktivt selje inn søndagsturen som ein ekspedisjon til «Vaffelhytta».

Det fungerte. Nysteikte vaflar er den ultimate lønna for å ha trampa seg gjennom gørrkeisam, sosialdemokratisk granskog. Hadde dette skjedd i dag, ville det vore mogleg å fange Pokémonar på vegen, fordi dei no virtuelt finst i milliontal overalt på kloden, men slikt fanst ikkje den gongen. Eg måtte sette min lit til den magiske tiltrekningskrafta frå Den Heilage Vaffelen – og det heldt.

Somme trur at søndagstur er noko urnorsk, og mange innbillar seg at vaffelen er ei rotnorsk oppfinning. Det er langt frå sanninga. Folk dyttar i seg vaflar over heile kloden, med glupande appetitt, og variasjonen er enorm. Berre i Belgia har dei eit titals regionale variantar.

Den første kjende nedskrivne vaffeloppskrifta er frå Paris i det 14. hundreåret og nemner bruk av salt, mjøl, egg og... vin(!). Etter kvart kom mjølk og ikkje minst sukker inn i vaffelrørene rundt omkring, noko som naturlegvis økte populariteten enormt.

Folk elskar søtsaker, og den som lager det som slår an, til massane, kan lene seg tilbake og telje pengar. Vaffelen er forlengst kommersialisert og industrialisert, men ingen av dei produkta kan på nokon måte måle seg med vaflane du lagar sjølv. Den norske varianten med smør, rømme, brunost og/eller syltetøy er jo også perfekt samansett for det såkalla bliss point: Kombinasjonen av salt, søtt og feitt smell inn i hjernen som eit kulinarisk heroinskot, og du er hekta for livet.

Vaffelrøra kan variere stort med tanke på ingrediensar. Før var eg så heldig å vanke på Knatten, kunstnarbustaden til Johan og Annemarta Borgen på Hvaler i Østfold, og etterfølgjarane deira arrangerte dugnadsgjeng og kunstutstilling kvar einaste pinse. Sentralt i dugnadsgjengen stod Vaffeldronninga med vaflar med minst tusen kaloriar. Folk køyrde langvegsfrå for ein smak av den dekadente herlegdommen.

Eg tør ikkje tenkje på kor mykje meierismør, kefirmjølk og andre digge saker den segnomsuste røra inneheldt, men inntaket av éi vaffelplate gav vel såpass mykje energi at ein lett kunne droppe både middag og kveldsmat den dagen.

Sjølv har eg ofte litt raspa sitronskal i røra.

Sunne vaflar? Gløym det straks. Putt oppi alt som er godt!

Dagfinn Nordbø er satirikar og tekstforfattar.

Kombinasjonen av salt, søtt og feitt smell inn i hjernen som eit kulinarisk heroinskot, og du er hekta for livet.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Christine Hope, Thomas Bye og Gisle Børge Styve står på scenen i revyen om E16.

Christine Hope, Thomas Bye og Gisle Børge Styve står på scenen i revyen om E16.

Foto: Andreas Roksvåg

TeaterMeldingar

Syltynt

E16 Dødsvegen er ei framsyning som har lite å melde – og som melder det i over halvannan time.

Jan H. Landro
Christine Hope, Thomas Bye og Gisle Børge Styve står på scenen i revyen om E16.

Christine Hope, Thomas Bye og Gisle Børge Styve står på scenen i revyen om E16.

Foto: Andreas Roksvåg

TeaterMeldingar

Syltynt

E16 Dødsvegen er ei framsyning som har lite å melde – og som melder det i over halvannan time.

Jan H. Landro
Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Hagen til Kvilinskyj finst ikkje lenger

Alle historier, det gjeld òg dei som ser ut til å ha nådd slutten, har eit framhald.

Andrej Kurkov
Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Ein soldat ber eit portrett av den drepne våpenbroren og aktivisten Pavel Petrisjenko i gravferdsseremonien hans i Kyiv 19. april. Petrisjenko døydde i kamp mot russiske okkupantar aust i Ukraina. Han er tidlegare omtalt i denne spalta fordi han arbeidde for å stogge pengespel som finansiering av det ukrainske forsvaret.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

KrigSamfunn

Hagen til Kvilinskyj finst ikkje lenger

Alle historier, det gjeld òg dei som ser ut til å ha nådd slutten, har eit framhald.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis