JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Kva er som manna i Egyptens land?

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Øl høver i varme Thailand.

Øl høver i varme Thailand.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

Øl høver i varme Thailand.

Øl høver i varme Thailand.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

4912
20220218

Vårt øl

Hvad er som manna i Egyptens land?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som morgenduggen
på ørkensand?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, dronningen bland væsker,

du som svaler og lesker!

Skjenk oss av din gylne flom,

for nå er seidlen tom, tommelom
tom tom!

Hvad skyller sorger og bekymring vekk?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som balsam på den tørre flekk?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, du som forfrisker,

du som klukker og hvisker!

Skjenk kun av din gylne flom

nå er min seidel tom, tommelom
tom tom!

Frå Smørekoppens Visebok, 1947

4912
20220218

Vårt øl

Hvad er som manna i Egyptens land?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som morgenduggen
på ørkensand?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, dronningen bland væsker,

du som svaler og lesker!

Skjenk oss av din gylne flom,

for nå er seidlen tom, tommelom
tom tom!

Hvad skyller sorger og bekymring vekk?

Hei tim timmelim timtim

Hei tim timmelim timtim

Hvad er som balsam på den tørre flekk?

Hei tim timmelim tim tim tim tim!

Vårt øl! Vårt øl! Vårt øl!

Hill dig, du som forfrisker,

du som klukker og hvisker!

Skjenk kun av din gylne flom

nå er min seidel tom, tommelom
tom tom!

Frå Smørekoppens Visebok, 1947

Ei av dei første kokebøkene eg åtte, heiter Ølvännarnas Matbok og er signert den kjende svenske humoristen Lasse Åberg. Det er ei tynn, gjennomillustrert lita skattkiste med enkle oppskrifter på mat det høver å drikke øl til. Ifølgje Åberg er den saka ikkje så komplisert: Øl kan du drikke til alt unntatt asparges. Eg vil tru bryggeribransjen hadde ein finger med i spelet, men det kan eg ikkje sjekke, for boka er naturlegvis borte frå mine hyller.

Å drikke øl er uansett ein tradisjon som sit djupt i dei fleste land på kloden. Ikkje alle land klarer å produsere ein toppklasse vin, men å bryggje akseptabelt øl, det klarer alle.

I barndomen min på sekstitalet var det ikkje noko problem for meg å få kjøpe øl i butikken. Så lenge eg hadde handskriven lapp frå foreldra eller vaksne søsken, fekk eg det eg ville ha, sjølv om eg knapt hadde begynt på skulen. Eg hugsar framleis utvalet: pilsner, bokkøl, bayerøl, eksportøl. I jula: juleøl. Det var det heile.

I dei ville sekstiåra skulle det jo ifølgje historikarane vere ungdomsopprør, men det einaste eg hugsar av søskens heimefestar anno 1968, var at dei hygga seg med store mengder øl (som eg hadde slept mykje av inn frå samvirkelaget.) I tillegg dansa dei til tidas heitaste musikk, som eg hadde den store gleda av å administrere på platespelaren. Damene brukte hårspray, gutane Brylcreem, og kveldane var fylte med heftig rock ’n’ roll og svart soulmusikk. Ei herleg tid.

Men er det verkeleg sant at du kan drikke øl til alt unntatt asparges? Nja. Du kan sjølvsagt drikke øl til ein reinsdyrfilet med tung viltsaus, steikt sopp og tyttebær. Ingen vil arrestere deg for det, sjølv om dei kanskje burde gjort det. For det aller beste valet er naturlegvis raudvin, til dømes ein Crozes-Hermitage. Han matchar dei markante smakane mykje betre, og ein skulle nesten tru franskmennene odla han for at han skulle vere akkompagnement til det eventyrlege norske viltkjøtet. Drikk du denne vinen utan mat, vert han for tung.

Går du til norsk tradisjonsmat, vil øl vere passande følgje til det aller meste: spekeskinke, fenadlår, sild i alle former, røykt fisk, kjøtkaker, komle, sodd, biddos, lapskaus... O herre, gi meg ein iskald øl til, og livet leikar.

Men med skreien, som no er i sesong og kan serverast som mølje med lever og rogn, vil jo ikkje ølen ha ein sjanse. Den lekre, feite levra treng syre, og ein Crozes-Hermitage vil ikkje gjere jobben. Heller då ein tørr Riesling eller ein lettare raudvin.

Vinkulturen i Noreg er faktisk av ganske ny dato. Vi har alltid vore øldrikkarar, av den enkle grunn at klimaet vårt ikkje høver til å dyrke vindruer. Men det skal klimaendringane snart gjere slutt på: Skåne i Sverige seglar no opp som eit av framtidas mest lovande vindistrikt.

I Noreg har vi hatt ein del vinproduksjon på privaten, og Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt. Heimelaga vin frå rimelege byggjesett stod og putra på kjellargolvet i dei tusen heimar, og den enorme mengda treverdige alkoholar medførte skallebank, armbrot, skilsmisser og unødig tap av hjerneceller i lange tider.

Så, utover åttitalet, bytta ungdomen ut litt av ølet med tyske kvitvinar: Piesporter, Black Tower, Schwarze Katz, Reiler vom Heissen Stein og Liebfraumilch.

Eg hugsar Wilfried, den første kollegaen min i reklamebransjen, erfaren art director frå Düsseldorf, som var himmelfallen over at nordmenn i stort tal tylla i seg Liebfraumilch: «Aber doch, Dagfinn, Liebfraumilch! Det er jo det de drikker unter broene i Tyskland!»

Men øl sluttar vi nok aldri å drikke. Eg har i mi eiga Smørekoppens Visebok, utgjeven av Akademisk Forlag Smørekoppen, NTH, Trondheim 1947. Ho inneheld songar studentar skal syngje medan dei drikk øl. Eg tenkjer det er mykje betre enn å sitte og kope ned i mobilen.

Av nyhende i desse tider ser vi òg at 80 prosent av sakene handlar om dei siste to åra med pålagde restriksjonar på folkets frie inntak av øl på kneiper. Og gløym ikkje den stolte historia: Arkeologar gjorde for nokre år sidan eit funn av 3000 år gammal pilspiss.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Ei av dei første kokebøkene eg åtte, heiter Ølvännarnas Matbok og er signert den kjende svenske humoristen Lasse Åberg. Det er ei tynn, gjennomillustrert lita skattkiste med enkle oppskrifter på mat det høver å drikke øl til. Ifølgje Åberg er den saka ikkje så komplisert: Øl kan du drikke til alt unntatt asparges. Eg vil tru bryggeribransjen hadde ein finger med i spelet, men det kan eg ikkje sjekke, for boka er naturlegvis borte frå mine hyller.

Å drikke øl er uansett ein tradisjon som sit djupt i dei fleste land på kloden. Ikkje alle land klarer å produsere ein toppklasse vin, men å bryggje akseptabelt øl, det klarer alle.

I barndomen min på sekstitalet var det ikkje noko problem for meg å få kjøpe øl i butikken. Så lenge eg hadde handskriven lapp frå foreldra eller vaksne søsken, fekk eg det eg ville ha, sjølv om eg knapt hadde begynt på skulen. Eg hugsar framleis utvalet: pilsner, bokkøl, bayerøl, eksportøl. I jula: juleøl. Det var det heile.

I dei ville sekstiåra skulle det jo ifølgje historikarane vere ungdomsopprør, men det einaste eg hugsar av søskens heimefestar anno 1968, var at dei hygga seg med store mengder øl (som eg hadde slept mykje av inn frå samvirkelaget.) I tillegg dansa dei til tidas heitaste musikk, som eg hadde den store gleda av å administrere på platespelaren. Damene brukte hårspray, gutane Brylcreem, og kveldane var fylte med heftig rock ’n’ roll og svart soulmusikk. Ei herleg tid.

Men er det verkeleg sant at du kan drikke øl til alt unntatt asparges? Nja. Du kan sjølvsagt drikke øl til ein reinsdyrfilet med tung viltsaus, steikt sopp og tyttebær. Ingen vil arrestere deg for det, sjølv om dei kanskje burde gjort det. For det aller beste valet er naturlegvis raudvin, til dømes ein Crozes-Hermitage. Han matchar dei markante smakane mykje betre, og ein skulle nesten tru franskmennene odla han for at han skulle vere akkompagnement til det eventyrlege norske viltkjøtet. Drikk du denne vinen utan mat, vert han for tung.

Går du til norsk tradisjonsmat, vil øl vere passande følgje til det aller meste: spekeskinke, fenadlår, sild i alle former, røykt fisk, kjøtkaker, komle, sodd, biddos, lapskaus... O herre, gi meg ein iskald øl til, og livet leikar.

Men med skreien, som no er i sesong og kan serverast som mølje med lever og rogn, vil jo ikkje ølen ha ein sjanse. Den lekre, feite levra treng syre, og ein Crozes-Hermitage vil ikkje gjere jobben. Heller då ein tørr Riesling eller ein lettare raudvin.

Vinkulturen i Noreg er faktisk av ganske ny dato. Vi har alltid vore øldrikkarar, av den enkle grunn at klimaet vårt ikkje høver til å dyrke vindruer. Men det skal klimaendringane snart gjere slutt på: Skåne i Sverige seglar no opp som eit av framtidas mest lovande vindistrikt.

I Noreg har vi hatt ein del vinproduksjon på privaten, og Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt. Heimelaga vin frå rimelege byggjesett stod og putra på kjellargolvet i dei tusen heimar, og den enorme mengda treverdige alkoholar medførte skallebank, armbrot, skilsmisser og unødig tap av hjerneceller i lange tider.

Så, utover åttitalet, bytta ungdomen ut litt av ølet med tyske kvitvinar: Piesporter, Black Tower, Schwarze Katz, Reiler vom Heissen Stein og Liebfraumilch.

Eg hugsar Wilfried, den første kollegaen min i reklamebransjen, erfaren art director frå Düsseldorf, som var himmelfallen over at nordmenn i stort tal tylla i seg Liebfraumilch: «Aber doch, Dagfinn, Liebfraumilch! Det er jo det de drikker unter broene i Tyskland!»

Men øl sluttar vi nok aldri å drikke. Eg har i mi eiga Smørekoppens Visebok, utgjeven av Akademisk Forlag Smørekoppen, NTH, Trondheim 1947. Ho inneheld songar studentar skal syngje medan dei drikk øl. Eg tenkjer det er mykje betre enn å sitte og kope ned i mobilen.

Av nyhende i desse tider ser vi òg at 80 prosent av sakene handlar om dei siste to åra med pålagde restriksjonar på folkets frie inntak av øl på kneiper. Og gløym ikkje den stolte historia: Arkeologar gjorde for nokre år sidan eit funn av 3000 år gammal pilspiss.

Dagfinn Nordbø er
tekstforfattar og satirikar.

Groruddalen segla på syttitalet opp som eit stort vindistrikt.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Krevjande buksering i tronge norske fjordar; her kjem taubåten til sin rett. Éin taubåt sleper framme, medan to mindre båtar er kopla til sidene i fall dei kjem for nære land. Bakarst er ein fjerde og siste taubåt i standby dersom lekteren treng å bremse opp.

Foto: Svein Egil Økland

ReportasjeFeature

Taubåten – den maritime arbeidsgampen

For somme sjøfolk er livet på ei ferje eller eit cruiseskip ikkje variert eller spanande nok. Då er kan hende løysinga å hoppe over på tug-en – ein jobb der kvar dag er garantert å vere ulik den førre.

William Sem Fure
Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Marie Blokhus, Gard Skagestad og Kirsti Refseth spelar stykket til den tyske dramatikaren Marius von Mayenburg.

Foto: Monica Tormassy / Det Norske Teatret

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Kven har makt over kven?

Velspelt om medviten og umedviten makt, sanning, manipulasjon og illusjon.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

The Lady (Willa Fitzgerald) må flykte frå ein galen mann.

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Skrekkfilmen Strange Darling tuklar med tida for å trekke i gang tankane.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

President Joe Biden (f. 1942) og statsminister Jonas Gahr Støre (f. 1960) stiller opp til familiefoto på Nato-toppmøtet i Washington i år.

Foto: Javad Parsa / NTB

KommentarSamfunn
SveinTuastad

Å fjerne Støre no vil vere ei panikkhandling som skaper fleire problem enn det løyser for Arbeidarpartiet.

Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov
Frostrøyk i Kyiv.

Frostrøyk i Kyiv.

Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

KrigSamfunn

Kyiv, Brussel, Budapest – ei forteljing om tre byar

Ei tjukk skodde heng over Kyiv og heile det sentrale Ukraina. Lufta er fuktig og tung, og hindrar sikten. Sjølv på ein god, rett veg må du køyre med låg fart.

Andrej Kurkov

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis