JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Italias Toscana

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

4709
20210702

Firenze

Uffizi-galleriet blei opphavleg bygt av den mektige Medici-familien som kontor for embetsmennene. Ordet uffizi betyr kontor. I 1765 ble bygningen opna for publikum, og han er no fullt ut kunstgalleri.

Duomo-katedralen tok det 140 år å bygge. Arbeidet byrja i 1286 og blei avslutta i 1436. Steinen vart frakta langs elva, og til kvar tid arbeidde 400 arbeidarar i steinbrotet og like mange på sjølve katedralen.

Firenze vart grunnlagd i år 59 før Kristus av Julius Cæsar, som kvilestad for soldatveteranar. Florence Nightingale fekk fornamnet sitt herfrå, fordi ho blei fødd i Firenze.

Stendhal-syndromet er oppkalla etter den franske forfattaren Stendhal (eigentlig Marie-Henri Beyle), som skildra fenomenet da han vitja Firenze i 1817.

Kjelder: Wikipedia og Jadorelyon.com

4709
20210702

Firenze

Uffizi-galleriet blei opphavleg bygt av den mektige Medici-familien som kontor for embetsmennene. Ordet uffizi betyr kontor. I 1765 ble bygningen opna for publikum, og han er no fullt ut kunstgalleri.

Duomo-katedralen tok det 140 år å bygge. Arbeidet byrja i 1286 og blei avslutta i 1436. Steinen vart frakta langs elva, og til kvar tid arbeidde 400 arbeidarar i steinbrotet og like mange på sjølve katedralen.

Firenze vart grunnlagd i år 59 før Kristus av Julius Cæsar, som kvilestad for soldatveteranar. Florence Nightingale fekk fornamnet sitt herfrå, fordi ho blei fødd i Firenze.

Stendhal-syndromet er oppkalla etter den franske forfattaren Stendhal (eigentlig Marie-Henri Beyle), som skildra fenomenet da han vitja Firenze i 1817.

Kjelder: Wikipedia og Jadorelyon.com

Når du kjem til Firenze for fyrste gong, veit du straks at du må tilbake. Eg har tidlegare fortalt Dag og Tid-lesarane om ein florentinsk biff eg fekk servert der, ei himmelsk oppleving som fekk meg til å straks tinge det same då eg besøkte byen for andre gong.

Men... så var det ikkje det same. Restauranten, kanskje med nye innehavarar, hadde falle for freistinga å spekke biffen med... brie! Uhøyrt. Ved neste høve skal eg forhøyre meg grundig om kjøkenfolket held seg på matta.

Eg budde i ei leilegheit på 250 kvadratmeter med heile taket som terrasse. Derfrå er det utsyn til heile byen og dei bølgjande toskanske åsane rundt, og om kvelden også det fyrig opplyste stadionet til fotballaget Fiorentina, altså ein definitivt god stad å nyte ein italiensk vin.

Eg ser stadig at den norske turistindustrien prøver å selje landsdelar som «Noregs Toscana», men eg kan vel ikkje heilt sjå at Hedmark og Oppland når opp. Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

Frå sekstitalet kom det til eit kreativt opprør mellom vinbøndene i området Bolgheri. Loven kravde at vin måtte innehalde 80 prosent av den italienske drua sangiovese, men nokre vinbønder starta frekke eksperiment med dei franske cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc.

Frekkleiken deira resulterte i nokre framifrå vinar, som etter kvart blei til den generelle nemninga supertoskanar. Loven vart etter kvart endra, så i dag er det faktisk påbode å bruke franske druer i distriktet Bolgheri.

Dette inneber sjølvsagt ikkje at alle supertoskanarar er fantastiske, for viss du verkeleg ønsker stort utval av dårleg vin, vil eg tilrå dei sørlege middelhavslanda. Men vi har jo verdas beste vinbutikk i Vinmonopolet, så har du skikkeleg god råd ein dag, vil eg uansett be deg spandere på deg ei flaske Tignanello eller Sassicaia.

Og så: Byen Firenze. Her finst i normale tider alltid like mange turistar som fastbuande. Førekomsten av vakker arkitektur og kunst er så overveldande og mangfaldig at han er opphav til det som blir kalla Stendhal-syndromet, ifølge Wikipedia «en psykosomatisk lidelse som forårsaker økt hjerterytme, svimmelhet, forvirring og til og med hallusinasjoner når individet opplever kunst, vanligvis når kunsten er spesielt vakker eller store mengder kunst er samlet på én plass».

Eg fann tidleg ut at eg ikkje orka å stå i dei tallause køane du må halde ut for å om mogleg bli ramma av Stendhals syndrom. Så eg studerte heller folkelivet. Til dømes er det på fleire av dei opne plassane mimekunstnarar som går rundt og driv ap med folk. Det handlar ofte om å herme etter kroppsspråket eller ganglaget til eit uvitande offer. Så viss du høyrer latter der du går, må du gjerne snu deg og kanskje oppdage at du er forfølgd av ein mimekunstnar. Dette er ein tradisjon som peikar tilbake på commedia dell’arte.

Berre det å gå rundt i byen er ei kunstoppleving i seg sjølv, til dømes ved den namngjetne brua Ponte Vecchio. Der vil du garantert bli flådd for ein hundrelapp om du kjøper ein is, men den italienske gelato er uansett i ein så desidert toppklasse at det er verdt det. (Italiensk gelato blei faktisk funne opp her.)

Det beste ville sjølvsagt vore å opphalde seg i Firenze, no i desse dagar, fordi turismen ikkje har tatt seg opp til normale høgder enno. Så viss du har sjansen, ting ein billett så fort du kan. Galleriet Uffizi er heilt sikkert ein utmerkt plass å bli ramma av Stendhal-syndromet. Sjølv kom eg ikkje inn fordi ein stor kohort japanske turistar alt hadde kjøpt billett og stod og hamra på døra før klokka ni om morgonen. Det er ikkje min stil. Men eg fekk då sett Dantes dødsmaske.

Den beste innstillinga å ha når du finn ein slik by, og unngår det berømte syndromet, er å vite at du uansett skal tilbake.

Dagfinn Nordbø

Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Når du kjem til Firenze for fyrste gong, veit du straks at du må tilbake. Eg har tidlegare fortalt Dag og Tid-lesarane om ein florentinsk biff eg fekk servert der, ei himmelsk oppleving som fekk meg til å straks tinge det same då eg besøkte byen for andre gong.

Men... så var det ikkje det same. Restauranten, kanskje med nye innehavarar, hadde falle for freistinga å spekke biffen med... brie! Uhøyrt. Ved neste høve skal eg forhøyre meg grundig om kjøkenfolket held seg på matta.

Eg budde i ei leilegheit på 250 kvadratmeter med heile taket som terrasse. Derfrå er det utsyn til heile byen og dei bølgjande toskanske åsane rundt, og om kvelden også det fyrig opplyste stadionet til fotballaget Fiorentina, altså ein definitivt god stad å nyte ein italiensk vin.

Eg ser stadig at den norske turistindustrien prøver å selje landsdelar som «Noregs Toscana», men eg kan vel ikkje heilt sjå at Hedmark og Oppland når opp. Ikkje for å seie noko stygt om naturen i Innlandet, men eg må seie eg føretrekkjer Italias originalversjon.

Frå sekstitalet kom det til eit kreativt opprør mellom vinbøndene i området Bolgheri. Loven kravde at vin måtte innehalde 80 prosent av den italienske drua sangiovese, men nokre vinbønder starta frekke eksperiment med dei franske cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc.

Frekkleiken deira resulterte i nokre framifrå vinar, som etter kvart blei til den generelle nemninga supertoskanar. Loven vart etter kvart endra, så i dag er det faktisk påbode å bruke franske druer i distriktet Bolgheri.

Dette inneber sjølvsagt ikkje at alle supertoskanarar er fantastiske, for viss du verkeleg ønsker stort utval av dårleg vin, vil eg tilrå dei sørlege middelhavslanda. Men vi har jo verdas beste vinbutikk i Vinmonopolet, så har du skikkeleg god råd ein dag, vil eg uansett be deg spandere på deg ei flaske Tignanello eller Sassicaia.

Og så: Byen Firenze. Her finst i normale tider alltid like mange turistar som fastbuande. Førekomsten av vakker arkitektur og kunst er så overveldande og mangfaldig at han er opphav til det som blir kalla Stendhal-syndromet, ifølge Wikipedia «en psykosomatisk lidelse som forårsaker økt hjerterytme, svimmelhet, forvirring og til og med hallusinasjoner når individet opplever kunst, vanligvis når kunsten er spesielt vakker eller store mengder kunst er samlet på én plass».

Eg fann tidleg ut at eg ikkje orka å stå i dei tallause køane du må halde ut for å om mogleg bli ramma av Stendhals syndrom. Så eg studerte heller folkelivet. Til dømes er det på fleire av dei opne plassane mimekunstnarar som går rundt og driv ap med folk. Det handlar ofte om å herme etter kroppsspråket eller ganglaget til eit uvitande offer. Så viss du høyrer latter der du går, må du gjerne snu deg og kanskje oppdage at du er forfølgd av ein mimekunstnar. Dette er ein tradisjon som peikar tilbake på commedia dell’arte.

Berre det å gå rundt i byen er ei kunstoppleving i seg sjølv, til dømes ved den namngjetne brua Ponte Vecchio. Der vil du garantert bli flådd for ein hundrelapp om du kjøper ein is, men den italienske gelato er uansett i ein så desidert toppklasse at det er verdt det. (Italiensk gelato blei faktisk funne opp her.)

Det beste ville sjølvsagt vore å opphalde seg i Firenze, no i desse dagar, fordi turismen ikkje har tatt seg opp til normale høgder enno. Så viss du har sjansen, ting ein billett så fort du kan. Galleriet Uffizi er heilt sikkert ein utmerkt plass å bli ramma av Stendhal-syndromet. Sjølv kom eg ikkje inn fordi ein stor kohort japanske turistar alt hadde kjøpt billett og stod og hamra på døra før klokka ni om morgonen. Det er ikkje min stil. Men eg fekk då sett Dantes dødsmaske.

Den beste innstillinga å ha når du finn ein slik by, og unngår det berømte syndromet, er å vite at du uansett skal tilbake.

Dagfinn Nordbø

Dagfinn Nordbø er tekstforfattar og satirikar.

Berre det å gå rundt i byen er ei kunstoppleving i seg sjølv.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Samfunn

Språkfag i spel

Kunnskapsministeren vil gje fleire elevar høve til å velje arbeidslivsfag. Lærarar åtvarar mot å la det gå på kostnad av språkopplæringa.

Christiane Jordheim Larsen
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Samfunn

Språkfag i spel

Kunnskapsministeren vil gje fleire elevar høve til å velje arbeidslivsfag. Lærarar åtvarar mot å la det gå på kostnad av språkopplæringa.

Christiane Jordheim Larsen

Foto: Baard Henriksen

LitteraturKultur

Sorg og sjølvutsletting

Kva kan djup, djup sorg gjere med eit menneske? I den nye romanen sin freistar Terje Holtet Larsen gi nokre svar.

Jan H. Landro

Foto: Baard Henriksen

LitteraturKultur

Sorg og sjølvutsletting

Kva kan djup, djup sorg gjere med eit menneske? I den nye romanen sin freistar Terje Holtet Larsen gi nokre svar.

Jan H. Landro

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis