Mat

Flatklemd lykke

Panert raudspette på rugbrød, med tradisjonelt tilbehøyr som remulade, øl og dram.
Panert raudspette på rugbrød, med tradisjonelt tilbehøyr som remulade, øl og dram.
Publisert

Eg er så svineheldig å ha fått ein nabolagsrestaurant, eller det er vel helst ein vinbar, men dei som driv han, har røynsle frå topp gourmetstader. Dei var leie av 40 kokkar og fullt melodrama kvar dag og ønskte å tilby noko meir rett fram og folkeleg. Dei fann eit ledig lokale nær der eg bur, og slo til.

Iblant slår dei også til med enkel og velsmakande barmat. Mike er halvt thai og har full oversikt over den asiatiske delen av det kulinariske kartet. Danske Alex fekk nyleg suksess med sine danske smørrebrød, og det i den grad at eg med den største sjølvfølgje har ete panert raudspette opptil fleire gonger i veka.

Raudspetta, der ho ligg flyndreflat på botnen og lurar etter favorittmåltidet børstemark, er ein eventyrleg god matfisk. Det veit alle som har vitja dei berømte ydmyge københavnske smørrebrødrestauranter! Billeg er ho også, og blir rekna som miljøvenleg fangst, for bestanden har tatt seg dugeleg opp dei siste åra.

Om du ikkje er uheldig med fiskehandlaren din (at han altså flår deg), skal det vere mogleg å få tak i svært rimelege filetar av raudspette. Det kjem jo godt med i desse tider, no som prisane fyk i vêret så raskt at ein nesten kan høyre dei stige: Eg sver til dømes på at kaffien kosta 49 kroner idet eg steig inn i nærbutikken min i går, men så var han plutseleg oppe i 54 då eg skulle betale han. Så fort går det. Det er magisk.

Raudspette, altså – eg fekk til slutt overtalt Alex til å selje meg nokre av filetane sine så eg kunne lage delikatessa i mitt eige kjøken. Dermed kunne eg også servere min gode nabo, sidan han er dårleg til beins og sjeldan går ut. Ein treng ikkje mange ingrediensar, og om ein ikkje får tak i raudspette, kan smørflyndre og andre faste, flate fiskefiletar høve som erstatning.

Først finn du fram to store fat, og det eine fyller du med nokre matskeier fint kveitemjøl, tre–fire teskeier fint salt og nykverna svartpepar. Bland dette godt saman med ein gaffel, tørk av filetane med tørkepapir og vend dei i blandinga. Rist av overflødig mjøl. Så har du gjort klar ein bolle med to–tre godt blanda egg (det kjem litt an på kor mykje du skal lage), og filetane vender du i dette, så dei kan tiltrekkje seg herlege mengder knust kavring eller mjøl.

Digital tilgang – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement