JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

KunnskapFeature

Bakrus

Verst er plagene utpå morgonkvisten når promillen ligg kring null.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Edvard Munch: «Dagen derpå» (1894).

Edvard Munch: «Dagen derpå» (1894).

Nasjonalmuseet

Edvard Munch: «Dagen derpå» (1894).

Edvard Munch: «Dagen derpå» (1894).

Nasjonalmuseet

4893
20240419
4893
20240419

Nordmenn flest veit kva det er tale om. Mange har kjent det på kroppen. Fire av fem har smakt alkohol det siste året, ifylgje Folkehelseinstituttet (FHI). Blant alle smakarane har halvparten drukke meir enn seks einingar på éin kveld, til dømes ei flaske vin, minst éin gong det siste året.

Då har dei mest sannsynleg kjent ein tydeleg bakrus morgonen etter. Diagnosen er enkel. Har du vore på rangel og kjenner deg pjusk neste morgon, kan du rekna med at det er bakrusen som er på ferde. Nokre vil likevel prøva å bortforklåra det heile med finare diagnosar som «sinusitt», «migrene» eller «gastroenteritt».

Dårleg svevn

Dei mest kjende symptoma er at ein kjenner seg turr i munnen, påfallande trøytt og apatisk, irritabel, deppa, søv dårleg og har hovudverk. Om du i tillegg hugsar uklårt eller ikkje i det heile – og lurer på kva som eigentleg hende – tyder det på at du rett og slett har vore skikkeleg på fylla. Verst er plagene utpå morgonkvisten når promillen ligg kring null. Deretter tek det gjerne 8–24 timar før du er heilt i vater.

Kognitive testar etter ein middels rangel viser redusert merksemd, nedsett reaksjonsevne, tregare problemløysing og forståing. Det kan vara i mange timar, lenge etter at alkoholen er ute av blodet. Dårleg svevnkvalitet og lite svevn medverkar sterkt til dei dårlege prestasjonane. Då er det best å lata bilen stå endå nokre timar jamvel om promillen er null.

Kva skjer i kroppen?

Alkohol driv væske ut av kroppen ved å forstyrra hormonbalansen og auka urinproduksjonen. Kvalme og oppkast medverkar til væsketapet. Resultatet er at salt- og væskebalansen kjem i ulage, noko som påverkar funksjonen i nervecellene og i hjernen.

I drikkevarene finst det ikkje berre vanleg alkohol (etanol), men òg ørsmå mengder metanol. Etanolen fyrst, deretter metanolen blir omdanna til aldehyd i kroppen. Desse stoffa, særleg den aldehyden som kjem frå metanol, er mistenkte for å påføra oss bakrusen. Forsking viser nemleg at den drykken som inneheld relativt mykje metanol – mørkt brennevin og raudvin, særleg den aller dyraste – også gjev mest plager dagen derpå. Øl, kvitvin, vodka og gin gjev mindre bakrus, sidan dei har relativt lite metanol i seg.

«Bakrus er altså ein fylgjetilstand av akutt alkoholforgifting.»

Behandling

Bakrus er altså ein fylgjetilstand av akutt alkoholforgifting, ein ubalanse i kroppen forverra av ymse nedbrytingsprodukt frå drikkevarene. Då blir behandlinga fyrst og fremst å tilføra væske og næring for å erstatta det som manglar. Paracet kan hjelpa mot hovudverken. Dessutan trengst det frisk luft og ein del tolmod.

Det finst mange mystiske kurar som skal lindra plagene, vert det sagt – til dømes å pusta inn reint surstoff, eller å ta urtemedisin av asparges, kaktus, ginkgo biloba eller indiske stikkelsbær – men ingen av desse oppskriftene er betre enn narremedisin.

Korleis unngå bakrus?

Alkoholmengda er avgjerande. Drikk difor mindre alkohol neste gong, ta nokre slurkar vatn innimellom, eller prøv rett og slett litt alkoholfritt. Og sjå til at du får i deg tilstrekkeleg med næring under festen, ikkje berre drykk. Meir enn fire–fem glas vin på éin kveld kan som regel merkast neste dag. Difor kan det vera greitt å bremsa inntaket. Hugs kor ille det var den førre gongen, og kjenn etter: Vil du verkeleg at morgondagen skal bli eit langt og miserabelt kvileskjer?

Rett nok kan det ein sjeldan gong bli gode dikt av det, som «Etter ein rangel» – trur eg – av Jakob Sande. «Ved en diktergrav» av André Bjerke er òg skrive med stor grad av innleving. Han fortel om ein «bakrus over all forstand» i Roma og om korleis han prøvde å samla tankane bak Cestiuspyramiden. Der fann han iallfall eitt treffande rimord: «bakrus-invaliden».

Elles er det mest ulemper med bakrusen, iallfall om du gjer det til ein vane. Hugs berre kva Helsedirektoratet slo fast i haust: «Alkohol har ingen kjente gunstige effekter og er giftig for alle kroppens organer.» Og det er endå meir elende: Alkohol er ein viktig risikofaktor for ei lang rekkje sjukdomar, psykiske så vel som kroppslege. Mange valdsepisodar, mange sjølvmord og mange av dødsfalla i trafikken er alkoholrelaterte. FHI har estimert at kring 300.000 nordmenn har eit skadeleg drikkemønster. Tilhøyrande fråvær og dårlege arbeidsprestasjonar kostar norsk arbeidsliv store summar, kring 1 mrd. per år, ifylgje Akan.

Helsedirektoratet kjenner seg kanskje forplikta til å ha eit einsidig negativt syn på alkoholen. Eg meiner det er sneversynt å sjå bort frå at ein liten dose alkohol kan smaka godt og gjera oss glade og lettlynde, ja, meir venesæle – betra livskvaliteten vår, som det heiter i helsebyråkratiet. Og det er vel helsefremjande? Kunsten er å finna dosen som gjev mest livsglede og minst skade. Og her kan bakrusen hjelpa oss – til å drikka med større varsemd.

Haldor Slettebø

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Nordmenn flest veit kva det er tale om. Mange har kjent det på kroppen. Fire av fem har smakt alkohol det siste året, ifylgje Folkehelseinstituttet (FHI). Blant alle smakarane har halvparten drukke meir enn seks einingar på éin kveld, til dømes ei flaske vin, minst éin gong det siste året.

Då har dei mest sannsynleg kjent ein tydeleg bakrus morgonen etter. Diagnosen er enkel. Har du vore på rangel og kjenner deg pjusk neste morgon, kan du rekna med at det er bakrusen som er på ferde. Nokre vil likevel prøva å bortforklåra det heile med finare diagnosar som «sinusitt», «migrene» eller «gastroenteritt».

Dårleg svevn

Dei mest kjende symptoma er at ein kjenner seg turr i munnen, påfallande trøytt og apatisk, irritabel, deppa, søv dårleg og har hovudverk. Om du i tillegg hugsar uklårt eller ikkje i det heile – og lurer på kva som eigentleg hende – tyder det på at du rett og slett har vore skikkeleg på fylla. Verst er plagene utpå morgonkvisten når promillen ligg kring null. Deretter tek det gjerne 8–24 timar før du er heilt i vater.

Kognitive testar etter ein middels rangel viser redusert merksemd, nedsett reaksjonsevne, tregare problemløysing og forståing. Det kan vara i mange timar, lenge etter at alkoholen er ute av blodet. Dårleg svevnkvalitet og lite svevn medverkar sterkt til dei dårlege prestasjonane. Då er det best å lata bilen stå endå nokre timar jamvel om promillen er null.

Kva skjer i kroppen?

Alkohol driv væske ut av kroppen ved å forstyrra hormonbalansen og auka urinproduksjonen. Kvalme og oppkast medverkar til væsketapet. Resultatet er at salt- og væskebalansen kjem i ulage, noko som påverkar funksjonen i nervecellene og i hjernen.

I drikkevarene finst det ikkje berre vanleg alkohol (etanol), men òg ørsmå mengder metanol. Etanolen fyrst, deretter metanolen blir omdanna til aldehyd i kroppen. Desse stoffa, særleg den aldehyden som kjem frå metanol, er mistenkte for å påføra oss bakrusen. Forsking viser nemleg at den drykken som inneheld relativt mykje metanol – mørkt brennevin og raudvin, særleg den aller dyraste – også gjev mest plager dagen derpå. Øl, kvitvin, vodka og gin gjev mindre bakrus, sidan dei har relativt lite metanol i seg.

«Bakrus er altså ein fylgjetilstand av akutt alkoholforgifting.»

Behandling

Bakrus er altså ein fylgjetilstand av akutt alkoholforgifting, ein ubalanse i kroppen forverra av ymse nedbrytingsprodukt frå drikkevarene. Då blir behandlinga fyrst og fremst å tilføra væske og næring for å erstatta det som manglar. Paracet kan hjelpa mot hovudverken. Dessutan trengst det frisk luft og ein del tolmod.

Det finst mange mystiske kurar som skal lindra plagene, vert det sagt – til dømes å pusta inn reint surstoff, eller å ta urtemedisin av asparges, kaktus, ginkgo biloba eller indiske stikkelsbær – men ingen av desse oppskriftene er betre enn narremedisin.

Korleis unngå bakrus?

Alkoholmengda er avgjerande. Drikk difor mindre alkohol neste gong, ta nokre slurkar vatn innimellom, eller prøv rett og slett litt alkoholfritt. Og sjå til at du får i deg tilstrekkeleg med næring under festen, ikkje berre drykk. Meir enn fire–fem glas vin på éin kveld kan som regel merkast neste dag. Difor kan det vera greitt å bremsa inntaket. Hugs kor ille det var den førre gongen, og kjenn etter: Vil du verkeleg at morgondagen skal bli eit langt og miserabelt kvileskjer?

Rett nok kan det ein sjeldan gong bli gode dikt av det, som «Etter ein rangel» – trur eg – av Jakob Sande. «Ved en diktergrav» av André Bjerke er òg skrive med stor grad av innleving. Han fortel om ein «bakrus over all forstand» i Roma og om korleis han prøvde å samla tankane bak Cestiuspyramiden. Der fann han iallfall eitt treffande rimord: «bakrus-invaliden».

Elles er det mest ulemper med bakrusen, iallfall om du gjer det til ein vane. Hugs berre kva Helsedirektoratet slo fast i haust: «Alkohol har ingen kjente gunstige effekter og er giftig for alle kroppens organer.» Og det er endå meir elende: Alkohol er ein viktig risikofaktor for ei lang rekkje sjukdomar, psykiske så vel som kroppslege. Mange valdsepisodar, mange sjølvmord og mange av dødsfalla i trafikken er alkoholrelaterte. FHI har estimert at kring 300.000 nordmenn har eit skadeleg drikkemønster. Tilhøyrande fråvær og dårlege arbeidsprestasjonar kostar norsk arbeidsliv store summar, kring 1 mrd. per år, ifylgje Akan.

Helsedirektoratet kjenner seg kanskje forplikta til å ha eit einsidig negativt syn på alkoholen. Eg meiner det er sneversynt å sjå bort frå at ein liten dose alkohol kan smaka godt og gjera oss glade og lettlynde, ja, meir venesæle – betra livskvaliteten vår, som det heiter i helsebyråkratiet. Og det er vel helsefremjande? Kunsten er å finna dosen som gjev mest livsglede og minst skade. Og her kan bakrusen hjelpa oss – til å drikka med større varsemd.

Haldor Slettebø

Fleire artiklar

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Foto: Mari Parelius Wammer / Cappelen Damm

LitteraturKultur

Å gå på vatnet i ein blå draum

– Alt er så sterkt no som døden er så nær. Og eg drøymer så mykje og så intenst, ei natt drøymde eg at eg gjekk på vatnet!

Hilde Vesaas
Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Tordis Ørjasæter er 97 år gamal og reflekterer rundt det å bli eldre, om litteratur, og dagane som går, og tida som har gått.

Foto: Mari Parelius Wammer / Cappelen Damm

LitteraturKultur

Å gå på vatnet i ein blå draum

– Alt er så sterkt no som døden er så nær. Og eg drøymer så mykje og så intenst, ei natt drøymde eg at eg gjekk på vatnet!

Hilde Vesaas
Martin Baldysz debuterte i 2013 og er no ute med roman nummer tre.

Martin Baldysz debuterte i 2013 og er no ute med roman nummer tre.

Foto: Helle Frogner

BokMeldingar
Hilde Vesaas

Tronge sinn ved det vide havet

Martin Baldysz skriv seg inn i eit fortidig ungjentesinn.

Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?

Det går mykje kjøt gjennom anlegga til Nortura i desse dagar. Men kva veit dei eigentleg om kvaliteten på det?

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Slaktetid

Så er det offisielt: Kvalitetssjekken på slakteria er ikkje anna enn eit volummål.

Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.

Skodespelarane er plasserte i ein kvit kube.

Foto: Den Nationale Scene

TeaterMeldingar
Jan H. Landro

Den vanskelege, men nødvendige venskapen

I vårt sted byr på fint samspel i ein rik og lågmælt tekst, som kunne tent på å bli kutta litt.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

PolitikkSamfunn

Flytterett eller vetorett?

Skal mor eller far kunne ta med seg barna og flytte langt bort etter eit samlivsbrot? Barne- og familiedepartementet vil gjere det vanskelegare for fleire, men møter motstand.

Christiane Jordheim Larsen
Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Kor mykje skal den enkelte forelder ha å seie over barnet? Spørsmålet er til vurdering når barnelova skal oppdaterast.

Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

PolitikkSamfunn

Flytterett eller vetorett?

Skal mor eller far kunne ta med seg barna og flytte langt bort etter eit samlivsbrot? Barne- og familiedepartementet vil gjere det vanskelegare for fleire, men møter motstand.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis