Har vi klart å spare oljeinntektene?
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Ønskjer du å delta i debatten? Då kan du sende innlegget ditt til ordskifte@dagogtid.no
Jon Hustad har rett i at «Nasjonalbudsjettet villeier om oljeformuen» (Dag og Tid 26. november) når Finansdepartementet gjengir en figur fra NBIM som skal vise at fondsinntektene utgjør en viktigere finansieringskilde enn oljeinntektene.
Figuren viser at avkastningen hittil utgjør om lag 63 prosent av fondets verdi, mens oljeinntektene hittil utgjør bare 25 prosent, og 12 prosent skyldes en svakere krone. Budskapet til figuren er at jobben som er gjort på Bankplassen, er viktigere enn i Nordsjøen!
Det er bestemt i lov om Statens pensjonsfond at oljeinntektene overføres ubeskåret fra statsbudsjettet. Til sammen har staten satt inn 5646 milliarder kroner av oljeinntekter siden 1996. Justert for inflasjonen finner vi at realverdien av disse oljeinntektene beløper seg i 2020 til 6824 milliarder og utgjør altså hovedstolen i fondet.
Dette burde både Finansdepartementet og NBIM opplyse om, som jeg påpekte i en artikkel i Samfunnsøkonomen 3/2018, i stedet for å trylle vekk oljeinntektene. Trylleknepet de begår, er å trekke bruken av oljepenger fra oljeinntektene som om vi brukte av hovedstolen i stedet for av avkastningen slik handlingsregelen sier.
Figuren under viser hvordan fondskapitalen burde vært fremstilt. Hovedstolen er vist med svart graf sammen med verdien av SPU rød linje i milliarder. Ved utgangen av 2020 utgjorde hovedstolen 63 prosent av fondskapitalen på 10.914 milliarder. Fondsinntektene og valutakursgevinster utgjør også en voksende kilde av SPU, men «bare» 37 prosent av fondskapitalen, altså det motsatte forholdet av hva NBIM hevder. Men husk at avkastningen i tillegg har finansiert underskuddene på statsbudsjettet.
Hvis vi i framtida bruker mindre oljepenger enn den faktiske avkastningen, vil den røde grafen fortsette å vokse, men det vil også hovedstolen gjøre så lenge vi har inntekter fra olje- og gassproduksjon.
Legg også merke til i figuren at mellom 2002 og 2012 var verdien av SPU mindre enn hovedstolen. Det betyr at vi for denne perioden hadde brukt mer oljepenger enn den avkastningen vi fikk av fondet, slik at vi hadde brukt av hovedstolen selv om vi fulgte handlingsregelen. Handlingsregelen er med andre ord ikke tilstrekkelig for å beskytte hovedstolen for framtida.
Verken figur 3.6 i nasjonalbudsjettet eller figuren under viser fordelingen av inntekter til fondet. Det er riktig at inntektene fra avkastningen av fondet de siste ti årene har vært større enn oljeinntektene (med unntak av 2018), og slik vi det være i framtida også, men foreløpig er oljeinntektene den viktigste finansieringskilden.