Norske matskattar nr. 68: bidos
I høve den samiske nasjonaldagen 6. februar tek Innsida fram den klassiske samiske retten bidos, ei suppegryte med grønsaker og kokt reinkjøt. Kjøtet er ofte bog eller lår, som vert ei lekker suppe saman med poteter, gulrot og løk. Bidos er festmat. I store samiske bryllaup er det ikkje uvanleg med feiring over mange dagar. Det kan vera to–tre tusen gjester, men dei kjem til ulike tider. Difor er det praktisk med ei gryte, som putrar gjennom heile feiringa.
Når ein inviterer til samisk bryllaupsfest, er det rekna for uhøfleg å skriva «ynskjer svar». Det heng naturleg saman med at for dei som driv med reinsdyr ute på vidda, er det ikkje lett å svara eksakt kva tid dei kan koma. Sidan feiringa går føre seg over fleire dagar, er det berre å dukka opp når det høver, setta seg ved bordet og få servert nydeleg bidos.
I dag er det vanleg å få bidos dersom ein reiser som turist i samiske trakter. Oppskrifta er relativt enkel. Kjøt og bein vert kokte til ei god kraft, gjerne i fleire timar. Deretter legg ein i grønsakene. Attåt bidos er det ofte eit søtt brød, som kan minna om jolekake. Og naturlegvis tytebær.
Til dessert var det vanleg i gamle dagar å servera sviskekompott. No er det meir vanleg med moltekrem. Men sidan viddas gull, molta, var ei viktig inntektskjelde for samane, selde dei ho heller enn å eta ho sjølv.
Sviskekompott var dessutan eit slags statussymbol. Sidan sviske ikkje veks på vidda, var den eit teikn på at vertskapet hadde vore hjå handelsmannen.
Bidosen på Jotka Fjellstue hjå Lisa Kristensen har varma og gleda kalde reisande på vidda i årevis. Ikkje mykje slår den.
Den tradisjonsrike kjøtprodusenten Mydland i Tromsø lagar god bidos som svært mange serveringsstader nyttar seg av. Det er mellom anna den du kan få på flyplassen i Alta medan du ventar. Mydland held seg til det kjende og sel bidosen i spann, slik både dravle og sodd vert.
I nord er det altså ikkje Fjordland, men Mydland som gjeld.
Bidos er ein ekte norsk matskatt.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
I høve den samiske nasjonaldagen 6. februar tek Innsida fram den klassiske samiske retten bidos, ei suppegryte med grønsaker og kokt reinkjøt. Kjøtet er ofte bog eller lår, som vert ei lekker suppe saman med poteter, gulrot og løk. Bidos er festmat. I store samiske bryllaup er det ikkje uvanleg med feiring over mange dagar. Det kan vera to–tre tusen gjester, men dei kjem til ulike tider. Difor er det praktisk med ei gryte, som putrar gjennom heile feiringa.
Når ein inviterer til samisk bryllaupsfest, er det rekna for uhøfleg å skriva «ynskjer svar». Det heng naturleg saman med at for dei som driv med reinsdyr ute på vidda, er det ikkje lett å svara eksakt kva tid dei kan koma. Sidan feiringa går føre seg over fleire dagar, er det berre å dukka opp når det høver, setta seg ved bordet og få servert nydeleg bidos.
I dag er det vanleg å få bidos dersom ein reiser som turist i samiske trakter. Oppskrifta er relativt enkel. Kjøt og bein vert kokte til ei god kraft, gjerne i fleire timar. Deretter legg ein i grønsakene. Attåt bidos er det ofte eit søtt brød, som kan minna om jolekake. Og naturlegvis tytebær.
Til dessert var det vanleg i gamle dagar å servera sviskekompott. No er det meir vanleg med moltekrem. Men sidan viddas gull, molta, var ei viktig inntektskjelde for samane, selde dei ho heller enn å eta ho sjølv.
Sviskekompott var dessutan eit slags statussymbol. Sidan sviske ikkje veks på vidda, var den eit teikn på at vertskapet hadde vore hjå handelsmannen.
Bidosen på Jotka Fjellstue hjå Lisa Kristensen har varma og gleda kalde reisande på vidda i årevis. Ikkje mykje slår den.
Den tradisjonsrike kjøtprodusenten Mydland i Tromsø lagar god bidos som svært mange serveringsstader nyttar seg av. Det er mellom anna den du kan få på flyplassen i Alta medan du ventar. Mydland held seg til det kjende og sel bidosen i spann, slik både dravle og sodd vert.
I nord er det altså ikkje Fjordland, men Mydland som gjeld.
Bidos er ein ekte norsk matskatt.
Fleire artiklar
Teikning: May Linn Clement
Olav H. Hauge-dagbøkene
15. mars 1938: «Sume er so redde for å ta frå andre, eller rettare vera ved at dei låner; dei prøver på død og liv vera originale.»
Det er seks år sidan Norma Winstone gav ut førre album.
Foto: Michael Putland / ECM Records
Hand-i-hanske-duo
Norma Winstone er ein tekstforfattar av rang.
Erling Indreeide har mellom anna skrive fleire diktsamlingar, musikk- drama og essay.
Foto: Julie Engvik
Noko for seg sjølv og noko for kvarandre
Erling Indreeide har skrive ei bok som eig ei uvanleg sterk poetisk tankekraft.
Liv Mossige (f. 1978) jobbar som lektor og skriv bokmeldingar for Dagsavisen.
Foto: Cappelen Damm
Kvasireligiøs reaksjon
Liv Mossige viser fram det amoralske hos ivrige moralistar.
Det originale grunnlovsdokumentet ligg til vanleg i stortingsarkivet. Her er det på besøk på Eidsvoll.
Foto: Berit Roald / NTB
Nynorsk, språk og skriftmål
Ofte er det vrient å dra skilje mellom språk, dialektar og språkvariantar.