Matskatt nr. 73: Røykelaks
Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.
Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.
Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.
Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.
Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.
Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.
Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.
Fleire artiklar
Familien Nerdrum ved garden i Stavern.
Foto: Agnete Brun / NRK
Ikkje alt er politikk
Politiseringa av Nerdrum-familien er påfallande i lys av kor upolitisk Nerdrum eigentleg er.
Eit langt utdanningsløp kan by på store utfordringar for dei som har ADHD. Eit aukande antal vaksne oppsøker helsetenesta, inkludert dyre privatklinikkar, for å få ein diagnose.
Foto: Gorm Kallestad / AP / NTB
– ADHD-diagnosen skal henge høgt
Det har vore ein kraftig auke i talet på ADHD-diagnosar og bruken av ADHD-medisin dei siste åra. Blir diagnosen utvatna når kjendisar snakkar han opp?
Forfattar og siviløkonom Martin Bech Holte har vore både forskar i samfunnsøkonomi og leiar i næringslivet.
Foto: Agnete Brun
Når rikdom blir eit problem
Martin Bech Holte kjem med ein diskutabel analyse og friske fråspark i Landet som ble for rikt.
Torje Hommedal Knausgård tek mastergrad i fransk ved Universitetet i Oslo. Lea Marie Krona gjer det same i tysk. Dei har få å sitje i kollokviegruppe med.
Foto: Sigurd Arnekleiv Bækkelund
Framandspråka forsvinn
Tilgangen på framandspråk er større enn nokon gong. Likevel er det stadig færre som vil studere dei.
Jørgen Boassen har vorte kjend langt utanfor Grønlands grenser etter at han viste Donald Trump jr. omkring i Nuuk.
Foto: Christiane Jordheim Larsen
Alle auge på Grønland
NUUK, GRØNLAND: 2025 starta med vaksenopplæring om Grønlands geopolitiske betyding. Saman med store delar av den vestlege pressa har eg følgt spora etter Donald Trump jr. i hovudstaden Nuuk.