JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå innsidaKlok_Innsida

Matskatt nr. 73: Røykelaks

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
1209
20230707
1209
20230707

Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.

Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.

Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.

Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Røykelaks er så mangt. Noko er industrielt framstilt med røykeessens eller ei anna form for kunstig røyksmak. Andre tek røyking meir alvorleg og henger laksen over eit bål med ved og ekte røyk. Det gjev ein turrare, mindre oljete og smakfull røykelaks. Rundt om i landet vårt er det mange gode produsentar. Ulike regionar har sine favorittar. Difor er det viktig at ein ikkje berre ser på prisen når ein skal handla røykelaks i butikken. Skilnaden på kvalitet er ofte mykje større enn skilnaden på pris.

Når ein fyrst har fått tak i ein god røykelaks, er det svært mykje godt ein kan laga av han. Framifrå sumarmat er det absolutt. Røykelaksen passar ypparleg til salatar, på brødskiva, i ein krema pastarett, på litt flatbrød eller ei god potetlefse.

Innsida fekk nyleg ein artig variant på slow food-markeringa Terra Madre i Ulvik. Sigrid Henjum frå Sogndal serverte røykelaks frå Linga Laks i ein rull med kremost frå bonde Ingvild Sygnestveit, urter frå Undeland Gard og grilla brød frå det lokale bakeriet Kådn & Alde. Ein heilt lokal hardangervariant. Lokal graslauk vart nytta til å binda saman røykelaksrullen.

Innsida tek dette med som eit godt serveringstips i sumarvarmen.

Fleire artiklar

Andrev Walden er journalist og illustratør. Debutromanen frå i fjor kom på norsk i vår.

Andrev Walden er journalist og illustratør. Debutromanen frå i fjor kom på norsk i vår.

Foto: Jessica Gow / TT / NTB

LitteraturKultur

Livet med ein flaum av stefedrar

I mange år tenkte Andrev Walden at han skulle skrive om oppveksten sin, men han visste ikkje korleis. Då han omsider fann den rette tonen, blei romandebuten ein internasjonal suksess.

Jan H. Landro
Andrev Walden er journalist og illustratør. Debutromanen frå i fjor kom på norsk i vår.

Andrev Walden er journalist og illustratør. Debutromanen frå i fjor kom på norsk i vår.

Foto: Jessica Gow / TT / NTB

LitteraturKultur

Livet med ein flaum av stefedrar

I mange år tenkte Andrev Walden at han skulle skrive om oppveksten sin, men han visste ikkje korleis. Då han omsider fann den rette tonen, blei romandebuten ein internasjonal suksess.

Jan H. Landro
NTNU, Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet, med hovudsete i Trondheim, er det største universitetet i Noreg, med campusar i Gjøvik og Ålesund.

NTNU, Noregs teknisk-naturvitskaplege universitet, med hovudsete i Trondheim, er det største universitetet i Noreg, med campusar i Gjøvik og Ålesund.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Samfunn
Sofie May Rånes

– Universiteta treng ei realitetsorientering

Me bør ikkje ha studietilbod som ingen etterspør, meiner Ola Borten Moe.

Feature
Svein Gjerdåker

Bønder i krigstid

UKRAINA: Ukraina har noko av den mest grøderike jorda i verda. Svartjorda deira er fascinerande. Denne djupe, humusfylte jorda som går milevis innover dei ukrainske steppene. Eg reiste til Ukraina for å møta bønder i dette enorme jordbrukslandet.

Teikning: May Linn Clement

KommentarSamfunn
Eivor Andersen Oftestad

Menneskeverdet er ikkje så sjølvsagt som vi trur

Sjølv om den sekulariserte versjonen av menneskeverdet framleis vert forstått som retten til liv og omsorg, er det noko som har vorte borte på vegen.

«Lodderáidaras / Melkeveien» (2022), detalj.

«Lodderáidaras / Melkeveien» (2022), detalj.

KunstMeldingar

Som ein trojansk hest

I utstillinga til Britta Marakatt-Labba, Sylkvasse sting, er dei fleste verka broderi, men her er ingen søte blomar. Sting for sting får me ei sirleg framstilling av blodig alvor. Museumsvaktene står for ei eiga absurd framsyning som dessverre ikkje er dagens performance.

Mona Louise Dysvik Mørk
«Lodderáidaras / Melkeveien» (2022), detalj.

«Lodderáidaras / Melkeveien» (2022), detalj.

KunstMeldingar

Som ein trojansk hest

I utstillinga til Britta Marakatt-Labba, Sylkvasse sting, er dei fleste verka broderi, men her er ingen søte blomar. Sting for sting får me ei sirleg framstilling av blodig alvor. Museumsvaktene står for ei eiga absurd framsyning som dessverre ikkje er dagens performance.

Mona Louise Dysvik Mørk

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis