JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Feature

Termisk avlusing

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Å bade fisken i varmt vatn er i dag den mest brukte behandlingsmetoden mot lakselus.

Å bade fisken i varmt vatn er i dag den mest brukte behandlingsmetoden mot lakselus.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Å bade fisken i varmt vatn er i dag den mest brukte behandlingsmetoden mot lakselus.

Å bade fisken i varmt vatn er i dag den mest brukte behandlingsmetoden mot lakselus.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

5056
20201009

Under overflata

Arve Nilsen er veterinær og forskar ved Veterinær-
instituttet. I denne spalta tek han føre seg følgjene
av lakseoppdrett.

5056
20201009

Under overflata

Arve Nilsen er veterinær og forskar ved Veterinær-
instituttet. I denne spalta tek han føre seg følgjene
av lakseoppdrett.

For ein som har bada mykje i sjøen her i nord, var det ein forlokkande og naturleg tanke dei hadde på forsøksstasjonen i Gildeskål seint på 1990-talet. Kva om vi kunne fjerne lakselus ved å bade laksen i lunka vatn? Dei fann ut at berre ein liten auke i temperaturen skulle til før lusa byrja å ramle av. Lusefjerning kombinert med eit varmt bad, betre kunne det vel ikkje bli? Men denne oppdaginga vart liggjande i mange år før nokon andre tok tak i ideen og gjorde det til eit kommersielt eventyr.

No er bading med varmt vatn, også kalla termisk avlusing, den mest brukte metoden for fjerning av lus i norsk lakseoppdrett. Problemet er at laksen ikkje er så glad i dei varme bada likevel.

Då legemidla mot lakselus slutta å verke for litt meir enn ti år sidan, var det ikkje lett å finne gode og alternative metodar for å fjerne lusa. Tida vart knappare, lusa formeira seg og desperasjonen steig.

Nye metodar

Det var tid for nye kostar, og nye kostar vart det. I ein kort periode frå 2010 til 2016 var det ein eksplosiv auke i talet på nye idear og metodar for å hindre lusesmitte og for å fjerne lus frå laksen. Det var ein slags oppdrettsparallell til den kambriske «eksplosjonen» for 500 millionar år sidan, då utviklinga av livet i havet skaut fart og malane vart laga for alle hovudgrupper av dyr vi har på planeten i dag. Vi veit ikkje heilt kva krefter som dreiv utviklinga den gongen, men vi veit kva som dreiv fram utviklinga av dei nye lusekurane: mykje lus, strengt regelverk og utsikt til stor forteneste.

Evolusjon er ifølgje biologane ikkje nokon spesielt målretta prosess. Det som skal til, er to ting: variasjon og seleksjonstrykk. Dette kjenner vi att som prinsippet for Farmen og dei fleste liknande TV-program, men prinsippa gjeld i næringslivet òg.

Ein av dei mange nye metodane som dukka opp, var behandling med ferskvatn. Eller akkurat det var kan hende ikkje heilt nytt. Ferskvatn har vore testa ut i mange millionar år av all laks som kvar sommar sym opp i elva, eit storskala og vellukka eksperiment. Men det er ikkje alltid like lett å få til dette oppe i laksemerdane, så sjølv om ferskvasskurar enno er i bruk mange stader, er det andre metodar som dominerer. Børsting av fisken var eit anna alternativ; folk seier at dei på Færøyane før i tida tok opp laksen med ullvottar på nevane og strauk lusa av han. Men medan børsting nok var litt for brutalt, viste det seg at ulike teknikkar for spyling av laksen hadde same effekten. Meir sofistikert utstyr vart skrudd i hop, og i dag er det vanleg å spyle laksen for å få av lusa.

Men så tok nokon fatt i den gamle oppdaginga med varmvatn. I 2013 vart det testa ut i Chile, med måteleg suksess. Året etter kom to nye maskinar på marknaden her i landet, og etter ein forbløffande kort periode med testing var dei i kommersiell drift. Vi har ei samleforskrift for oppdrett i Noreg med det kompakte namnet akvakulturdriftsforskrifta, og i § 20 heiter det at slike nye innretningar skal bli testa og dokumentert forsvarleg for fiskens velferd før dei kan takast i bruk. Men å stogge evolusjonen med forskrifter er ikkje så enkelt. Termisk avlusing viste seg å vere effektivt og lett å skalere opp til moderne industriføremål, og det overtok etter kort tid mykje av marknaden.

MALURT I BADEVATNET

Det er vanleg at enkelte laksar døyr når merdane blir behandla mot lus, men med dei nye behandlingsmetodane døydde fleire fiskar enn det som var vanleg med dei kjemiske metodane. Og termisk behandling kom tilsynelatande verst ut, sjølv om mange meinte dette var den snillaste metoden. Ei helseteneste viste bilete av laks med store blødingar i hovudet etter termisk behandling; kunne fisken verkeleg bli «kokt i hovudet» av berre nokre sekund i 30 graders vatn? Mange dyktige forskarar vart sette på saka, og svaret kom like snøgt som det var skuffande: Laksefiskar er laga for å være i kaldt vatn, og det vi oppfattar som lunka vatn, er brenneheitt for ein laks. Fisken kjenner smerte, får panikk og slår hovudet mot innsida av behandlingstanken, han kan skade seg alvorleg, og om han blir halden i det varme vatnet særleg lenger enn eitt til to minutt, vil han døy av varmestress.

KVA NO?

Desse funna sette i gang ein omfattande aktivitet; mange nye forsøk er gjorde for å finne ut kva effekt slike temperaturar har på laks. Nokon har naturlegvis også testa ut isbad som metode, men utan særleg suksess. Enno veit vi altfor lite om korleis dette maskineriet blir brukt i praksis, kva forhold som gjer at det av og til går bra med fisken, andre gonger dårleg. Og når dei varme bada er så smertefulle, kan vi då halde fram å plage fisk på denne måten? Mattilsynet er bekymra og har sagt at dei ønskjer at metoden blir forboden. Næringa strittar imot og fryktar at utan dei varme bada vil kampen mot lusa vere tapt.

ARVE NILSEN

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

For ein som har bada mykje i sjøen her i nord, var det ein forlokkande og naturleg tanke dei hadde på forsøksstasjonen i Gildeskål seint på 1990-talet. Kva om vi kunne fjerne lakselus ved å bade laksen i lunka vatn? Dei fann ut at berre ein liten auke i temperaturen skulle til før lusa byrja å ramle av. Lusefjerning kombinert med eit varmt bad, betre kunne det vel ikkje bli? Men denne oppdaginga vart liggjande i mange år før nokon andre tok tak i ideen og gjorde det til eit kommersielt eventyr.

No er bading med varmt vatn, også kalla termisk avlusing, den mest brukte metoden for fjerning av lus i norsk lakseoppdrett. Problemet er at laksen ikkje er så glad i dei varme bada likevel.

Då legemidla mot lakselus slutta å verke for litt meir enn ti år sidan, var det ikkje lett å finne gode og alternative metodar for å fjerne lusa. Tida vart knappare, lusa formeira seg og desperasjonen steig.

Nye metodar

Det var tid for nye kostar, og nye kostar vart det. I ein kort periode frå 2010 til 2016 var det ein eksplosiv auke i talet på nye idear og metodar for å hindre lusesmitte og for å fjerne lus frå laksen. Det var ein slags oppdrettsparallell til den kambriske «eksplosjonen» for 500 millionar år sidan, då utviklinga av livet i havet skaut fart og malane vart laga for alle hovudgrupper av dyr vi har på planeten i dag. Vi veit ikkje heilt kva krefter som dreiv utviklinga den gongen, men vi veit kva som dreiv fram utviklinga av dei nye lusekurane: mykje lus, strengt regelverk og utsikt til stor forteneste.

Evolusjon er ifølgje biologane ikkje nokon spesielt målretta prosess. Det som skal til, er to ting: variasjon og seleksjonstrykk. Dette kjenner vi att som prinsippet for Farmen og dei fleste liknande TV-program, men prinsippa gjeld i næringslivet òg.

Ein av dei mange nye metodane som dukka opp, var behandling med ferskvatn. Eller akkurat det var kan hende ikkje heilt nytt. Ferskvatn har vore testa ut i mange millionar år av all laks som kvar sommar sym opp i elva, eit storskala og vellukka eksperiment. Men det er ikkje alltid like lett å få til dette oppe i laksemerdane, så sjølv om ferskvasskurar enno er i bruk mange stader, er det andre metodar som dominerer. Børsting av fisken var eit anna alternativ; folk seier at dei på Færøyane før i tida tok opp laksen med ullvottar på nevane og strauk lusa av han. Men medan børsting nok var litt for brutalt, viste det seg at ulike teknikkar for spyling av laksen hadde same effekten. Meir sofistikert utstyr vart skrudd i hop, og i dag er det vanleg å spyle laksen for å få av lusa.

Men så tok nokon fatt i den gamle oppdaginga med varmvatn. I 2013 vart det testa ut i Chile, med måteleg suksess. Året etter kom to nye maskinar på marknaden her i landet, og etter ein forbløffande kort periode med testing var dei i kommersiell drift. Vi har ei samleforskrift for oppdrett i Noreg med det kompakte namnet akvakulturdriftsforskrifta, og i § 20 heiter det at slike nye innretningar skal bli testa og dokumentert forsvarleg for fiskens velferd før dei kan takast i bruk. Men å stogge evolusjonen med forskrifter er ikkje så enkelt. Termisk avlusing viste seg å vere effektivt og lett å skalere opp til moderne industriføremål, og det overtok etter kort tid mykje av marknaden.

MALURT I BADEVATNET

Det er vanleg at enkelte laksar døyr når merdane blir behandla mot lus, men med dei nye behandlingsmetodane døydde fleire fiskar enn det som var vanleg med dei kjemiske metodane. Og termisk behandling kom tilsynelatande verst ut, sjølv om mange meinte dette var den snillaste metoden. Ei helseteneste viste bilete av laks med store blødingar i hovudet etter termisk behandling; kunne fisken verkeleg bli «kokt i hovudet» av berre nokre sekund i 30 graders vatn? Mange dyktige forskarar vart sette på saka, og svaret kom like snøgt som det var skuffande: Laksefiskar er laga for å være i kaldt vatn, og det vi oppfattar som lunka vatn, er brenneheitt for ein laks. Fisken kjenner smerte, får panikk og slår hovudet mot innsida av behandlingstanken, han kan skade seg alvorleg, og om han blir halden i det varme vatnet særleg lenger enn eitt til to minutt, vil han døy av varmestress.

KVA NO?

Desse funna sette i gang ein omfattande aktivitet; mange nye forsøk er gjorde for å finne ut kva effekt slike temperaturar har på laks. Nokon har naturlegvis også testa ut isbad som metode, men utan særleg suksess. Enno veit vi altfor lite om korleis dette maskineriet blir brukt i praksis, kva forhold som gjer at det av og til går bra med fisken, andre gonger dårleg. Og når dei varme bada er så smertefulle, kan vi då halde fram å plage fisk på denne måten? Mattilsynet er bekymra og har sagt at dei ønskjer at metoden blir forboden. Næringa strittar imot og fryktar at utan dei varme bada vil kampen mot lusa vere tapt.

ARVE NILSEN

«Om dei varme bada verkeleg er så smertefulle,

kan vi då halde fram å plage fisk på den måten?»

Emneknaggar

Fleire artiklar

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

ReportasjeFeature

Doguekspressen

ANATOLIA: Sett frå ein togkupé midt inne i landet blir Tyrkia ubegripeleg.

Ida Lødemel Tvedt
Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

ReportasjeFeature

Doguekspressen

ANATOLIA: Sett frå ein togkupé midt inne i landet blir Tyrkia ubegripeleg.

Ida Lødemel Tvedt
Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.

Foto: Kim E. Andreassen / UiB

Samfunn
Eva Aalberg Undheim

Israel-boikott splittar akademia

Jussprofessor Eirik Holmøyvik prøvde å få omgjort vedtaket om Israel-boikott ved Det juridiske fakultetet i Bergen, men vart røysta ned. No har han trekt seg som forskingsleiar ved fakultetet.

Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!

Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!

Foto: Per Løchen /NTB

Frå matfatetKunnskap
Siri Helle

Mat på nasjonaldagen

Kva bør vi ete i dag om vi lèt årstida styre menyen?

Teikning: May Linn Clement

Kultur
Frank Tønnesen

17. mai-pengar

«Mor mi viser meg telefonen og at ho har vipsa Oskar og Tomas. Det er irriterande å sjå på ein mobil som andre held i.»

HumorFeature

Tre tog på ei øy

Då tre 17. mai-folketog vart til eitt, måtte formannen i komiteen gå.

Maren
HumorFeature

Tre tog på ei øy

Då tre 17. mai-folketog vart til eitt, måtte formannen i komiteen gå.

Maren

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis