Kunnskap
Frysarens løyndomar
Raudt og saftig viltkjøt.
Så er det den tida igjen. Et ut av frysaren, så han kan rimast av og romme nye ladningar med reinsdyr, molte og anna godt som signar oss om hausten. Eg har ein regel på denne tida: Det er ikkje lov å kjøpe middag på butikken. Eg må finne noko i frysaren, som i april var så full at loket med naud og neppe gjekk å få att.
Eg plar i mitt stille sinn å skulde på naboen, som eg deler frysaren med. Det er godt å ha nokon å skulde på – men inst inne veit eg at det er eg som er den store rotebukken. Uavsett, vi deler frysar – det er miljøvenleg å ha ein mellomstor brønnfrysar som står i korridoren. Men som alle veit: Brønnfrysarar har den upraktiske eigenskapen at noko må liggje nedst.
Det er her overraskingane og løyndomane finst. Du oppdagar kyllingen du leita fånyttes etter i januar. Lammesteika du kjøpte då bonden var innom i mars. Eller, som eg er blitt fortald: den kjære daude papegøyen som blei lagd i ein iskremboks, så ho kunne jordfestast når det ikkje er tele i bakken.
Nedst i frysaren
Eg plar ikkje djupfryse papegøyar. Det er lite mat på dei. Derimot er det alle andre prosjekt som finn vegen ned i brønnen: eit glas med restane av viltsausen gjestane ropte så høglydt halleluja over. Den mystiske glidelåsposen med adobo-chili-eit-eller-anna som eg ikkje hugsar kva eg brukte til. Posane med pulled pork eg fekk til overs etter at eg hadde langkokt den digre svinesteika etter jul.
Og kva er no problemet, spør du kanskje. Jo, når eg står der og ryddar kjøkenet, har eg moglegvis ikkje etikettar for handa. Derfor trur eg at eg heilt sikkert hugsar eksakt kva eg legg i frysaren. Eg kjenner det jo heilt sikkert att og hugsar kva det er, tenkjer rotebukken.
Digital tilgang – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.