På kokepunktet
Me skil ofte mellom fin kokekunst og meir kvardagsleg koking, men alle former for koking er i grunnen ein kunst. Jamvel noko so endeframt som å koka poteter må lærast. Det er mykje som kan gå gale: Kjelen kan koka over eller turrkoka, vatnet kan fosskoka i staden for småkoka, og potetene kan verta halvkoka eller ihelkoka. Når sant skal seiast, er det lettare å koka suppe på ein spikar enn å syta for perfekt koka poteter.
Koking inneber som regel varme av noko slag. Det finst seiemåtar som tyder på at andre faktorar òg spelar inn, jamfør vitsen om at mjølk kokar når du snur ryggen til. Ein viss temperatur må det likevel vera. Det latinske verbet coquere – opphavet til vårt koka – vart nytta om varmehandsaming av ymse slag. Ordet kunne mellom anna tyda ‘koka, steikja; gjera møyr; brenna, herda i elden’. Når me brukar koka, er det ofte tale om væske eller noko som ligg i væske, og me skil til dømes mellom å koka, steikja og grilla pølser. Koka kan likevel tena som samnemning for det å laga middag eller andre (varme) måltid: «Eg skal heim og koka.» «Kan du koka i dag?» Koka har dessutan vore nytta om å destillera heimebrent: «Han hadde koka seg litt.»
Mellom slektningane til koka finn me kjøken, kokk og biskuit (‘småkaker; hardbrend porselen’). Sistnemnde tyder eigenleg ‘to gonger steikt/koka’. I nokre målføre vert ordet kok nytta om ‘dunge, klump’, til dømes møkkok. Det ordet høyrer til ein annan ordfamilie: Kok (‘klump’) kjem truleg av kaka (‘henga saman, klumpa seg’). Kok og kaka er i slekt med kake og kjeks, men det ser ikkje ut til at desse orda har noko med koka å gjera. Avkok og oppkok er derimot kokeord, og ein ertekrok som held koken, kan lett setja sinna i kok.
Det er ein nær samanheng mellom sterke kjensler og høg temperatur, difor er det heilt rimeleg å seia at «det kokar i salen», «stemninga er på kokepunktet», «einkvan kokar over av sinne» eller «er kokande sint». Dessutan kan det «koka over for deg». Me kan òg seia at havet kokar eller at silda kokar. Då dreiar det seg om sterk rørsle. Den som ikkje har sans for slik ytre dramatikk, kan setja seg i godstolen med ein hardkoka roman og ein kokesjokolade – eller koka i hop nokre skrøner, mengja seg med såpekokarar og setja i gang prosjekt som kokar bort i kålen.
Kristin Fridtun
Kristin Fridtun er filolog og forfattar.
E-post: kristin.fridtun@gmail.com
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Me skil ofte mellom fin kokekunst og meir kvardagsleg koking, men alle former for koking er i grunnen ein kunst. Jamvel noko so endeframt som å koka poteter må lærast. Det er mykje som kan gå gale: Kjelen kan koka over eller turrkoka, vatnet kan fosskoka i staden for småkoka, og potetene kan verta halvkoka eller ihelkoka. Når sant skal seiast, er det lettare å koka suppe på ein spikar enn å syta for perfekt koka poteter.
Koking inneber som regel varme av noko slag. Det finst seiemåtar som tyder på at andre faktorar òg spelar inn, jamfør vitsen om at mjølk kokar når du snur ryggen til. Ein viss temperatur må det likevel vera. Det latinske verbet coquere – opphavet til vårt koka – vart nytta om varmehandsaming av ymse slag. Ordet kunne mellom anna tyda ‘koka, steikja; gjera møyr; brenna, herda i elden’. Når me brukar koka, er det ofte tale om væske eller noko som ligg i væske, og me skil til dømes mellom å koka, steikja og grilla pølser. Koka kan likevel tena som samnemning for det å laga middag eller andre (varme) måltid: «Eg skal heim og koka.» «Kan du koka i dag?» Koka har dessutan vore nytta om å destillera heimebrent: «Han hadde koka seg litt.»
Mellom slektningane til koka finn me kjøken, kokk og biskuit (‘småkaker; hardbrend porselen’). Sistnemnde tyder eigenleg ‘to gonger steikt/koka’. I nokre målføre vert ordet kok nytta om ‘dunge, klump’, til dømes møkkok. Det ordet høyrer til ein annan ordfamilie: Kok (‘klump’) kjem truleg av kaka (‘henga saman, klumpa seg’). Kok og kaka er i slekt med kake og kjeks, men det ser ikkje ut til at desse orda har noko med koka å gjera. Avkok og oppkok er derimot kokeord, og ein ertekrok som held koken, kan lett setja sinna i kok.
Det er ein nær samanheng mellom sterke kjensler og høg temperatur, difor er det heilt rimeleg å seia at «det kokar i salen», «stemninga er på kokepunktet», «einkvan kokar over av sinne» eller «er kokande sint». Dessutan kan det «koka over for deg». Me kan òg seia at havet kokar eller at silda kokar. Då dreiar det seg om sterk rørsle. Den som ikkje har sans for slik ytre dramatikk, kan setja seg i godstolen med ein hardkoka roman og ein kokesjokolade – eller koka i hop nokre skrøner, mengja seg med såpekokarar og setja i gang prosjekt som kokar bort i kålen.
Kristin Fridtun
Kristin Fridtun er filolog og forfattar.
E-post: kristin.fridtun@gmail.com
Fleire artiklar
Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.
Foto: Another World Entertainment
Skrekkeleg skuffande
Likte du Nattevakten, kjem du ikkje til å elska Nattevakten: Demoner går i arv, dersom det var det du håpte på.
Som låtskrivar er Jessica Pratt meir oppteken av stemningar enn forteljingar, meiner Øyvind Vågnes.
Foto: Samuel Hess
Mindre er meir
Den nye plata til Jessica Pratt, Here in the Pitch, er hennar beste så langt.
Blaz (Aristote Luyindula) (t.v.) har ikkje stor tiltru til systemet, men aktivisten Haby (Anta Diaw) kjempar for å forbetre tilhøva i den falleferdige bustadblokka deira.
Foto: Laurent le Crabe
Oppussinga
Ladj Ly lenar seg mot melodrama etter ein rå debut.
Eirik Holmøyvik har trekt seg trekt seg som forskingsleiar ved Det juridiske fakultet i Bergen.
Foto: Kim E. Andreassen / UiB
Israel-boikott splittar akademia
Jussprofessor Eirik Holmøyvik prøvde å få omgjort vedtaket om Israel-boikott ved Det juridiske fakultetet i Bergen, men vart røysta ned. No har han trekt seg som forskingsleiar ved fakultetet.
Lite mat: Det er ikkje mykje mat å spore i 17. mai-biletarkivet til NTB, men Andrea (2) har iallfall fått is. Hurra!
Foto: Per Løchen /NTB
Mat på nasjonaldagen
Kva bør vi ete i dag om vi lèt årstida styre menyen?