🎧 Norske matskattar nr. 35: HaPå
Lytt til artikkelen:
Noko usunt vil naturlegvis òg finna vegen til denne spalta, som i fleire år no har markert seg som ei heilt uavhengig matspalte fri for føringar frå landbruksdepartementet, fiskarlaget, landbrukshøgskulen og opplysningskontoret for egg og fjørfe. Innsida har sidan starten lyfta fram ei rekke av dei rettar og råvarer som er med på å setta spiss på det ein eventuelt vil kalla norsk matkultur, eller berre kultur, som det av og til vert forveksla med.
Denne veka skal me til Hamar. For den som trudde at HaPå kom frå det at ein skulle ha på brødskiva si noko, tek ikkje heilt feil, men litt.
Namnet var opphavleg Hamar Pålegg, men etter kvart vart det betre kjend som berre HaPå. Eit legendarisk pålegg som er laga av kondensert mjølk, sukker, salt og sitronsyre. Me skal attende til 1949, då De Norske Melkefabrikker registrerte varemerket Hapå. Seinare skifta fabrikken namn til Nestlé, som hadde eigd han heilt attende til 1898. Ingrediensane er ikkje like spanande som miksen dei vert til i desse freistande glasa. HaPå passar dessutan i alle oppskrifter som skal innehalda karamell.
Sjølve ideen kjem faktisk frå krigsåra. Mange familiar gjorde det dei kunne for å laga litt trivsel i heimen og karamelliserte kondensert mjølk for å få tida til å gå og ungane til å vera nøgde.
Dette var noko nordmenn hadde lyst til å halda fram med etter at freden kom, men no slapp dei koka Hapå heime, sidan produktet kom i hyllene.
Fabrikken vart lagd ned i 2008, og mange skiver låg tomme og triste i nasjonen. Noko godt kjem det av og til frå Facebook, bokstaveleg nok i denne samanhengen: Eit opprør vart skipa på nettet, og Kavli tok hansken og starta opp att produksjonen.
I dag vert Hapå produsert i Bergen. Det har ikkje skifta namn til Bepå for det. Det heiter framleis Hapå, smakar godt på skiva og er ein av få matoppfinningar frå krigen som framleis fell i smak. Vassgraut og mandelpuddingerstatning er borte.
Hapå lever vidare.
Er du abonnent? Logg på her for å lese vidare.
Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding
Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.
Lytt til artikkelen:
Noko usunt vil naturlegvis òg finna vegen til denne spalta, som i fleire år no har markert seg som ei heilt uavhengig matspalte fri for føringar frå landbruksdepartementet, fiskarlaget, landbrukshøgskulen og opplysningskontoret for egg og fjørfe. Innsida har sidan starten lyfta fram ei rekke av dei rettar og råvarer som er med på å setta spiss på det ein eventuelt vil kalla norsk matkultur, eller berre kultur, som det av og til vert forveksla med.
Denne veka skal me til Hamar. For den som trudde at HaPå kom frå det at ein skulle ha på brødskiva si noko, tek ikkje heilt feil, men litt.
Namnet var opphavleg Hamar Pålegg, men etter kvart vart det betre kjend som berre HaPå. Eit legendarisk pålegg som er laga av kondensert mjølk, sukker, salt og sitronsyre. Me skal attende til 1949, då De Norske Melkefabrikker registrerte varemerket Hapå. Seinare skifta fabrikken namn til Nestlé, som hadde eigd han heilt attende til 1898. Ingrediensane er ikkje like spanande som miksen dei vert til i desse freistande glasa. HaPå passar dessutan i alle oppskrifter som skal innehalda karamell.
Sjølve ideen kjem faktisk frå krigsåra. Mange familiar gjorde det dei kunne for å laga litt trivsel i heimen og karamelliserte kondensert mjølk for å få tida til å gå og ungane til å vera nøgde.
Dette var noko nordmenn hadde lyst til å halda fram med etter at freden kom, men no slapp dei koka Hapå heime, sidan produktet kom i hyllene.
Fabrikken vart lagd ned i 2008, og mange skiver låg tomme og triste i nasjonen. Noko godt kjem det av og til frå Facebook, bokstaveleg nok i denne samanhengen: Eit opprør vart skipa på nettet, og Kavli tok hansken og starta opp att produksjonen.
I dag vert Hapå produsert i Bergen. Det har ikkje skifta namn til Bepå for det. Det heiter framleis Hapå, smakar godt på skiva og er ein av få matoppfinningar frå krigen som framleis fell i smak. Vassgraut og mandelpuddingerstatning er borte.
Hapå lever vidare.
Fleire artiklar
Det oppstår misvisande biletet av at covid-19 forårsakar Alzheimer, meiner Preben Aavitsland ve FHI.
Foto: Erik Johansen / NTB
Meir om seinfølgjer
Den årlege rapporten FHI har publisert, syner at dødeligheita blant personar under 40 år har vore nokså stabil sidan 2015.
Gukesh kan verta den klart yngste verdsmeisteren i historia. Carlsen var nesten fem år eldre då han vann kandidatturneringa og vart verdsmeister i 2013.
Foto: Maria Jemeljanova / Fide
«Sjølv har eg heller aldri sett ein så mogen 17-åring, korkje på eller utanfor sjakkbrettet.»
Line Eldring har leidd utvalet som tilrår at Noreg både bør vidareføre og utvide samarbeidet med EU på nye område framover. Ho la nyleg fram utgreiinga «Norge og EØS: Utviklinger og erfaringer» for utanriksminister Espen Barth Eide.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Veksande fjernstyre
Tilknytinga vår til EU veks og veks, både gjennom EØS-avtalen og utanfor, ifølgje ei ny utgreiing. Og det er få som kjenner heilskapen.
Kina fyrer på alle sylindrane: Ingen bygger ut så mykje kolkraft som kinesarane gjer. Biletet viser eit kolkraftverk i Dingzhou i Hebei-provinsen.
Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
Ein straum av problem
Straumforbruket i verda aukar framleis raskare enn fornybar kraftproduksjon. Kolkraftverk skal varme kloden i mange år enno.
Ludmila Shabelnyk syner bilete av sonen Ivan i landsbyen Kapitolivka ved Izium i Ukraina, 25. september 2022. Russiske okkupasjonsstyrkar mishandla Ivan grovt før dei drap han. Landsbyen vart seinare gjenerobra av ukrainske styrkar.
Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
Overgrep som skakar folkeretten
Okkupasjonsmakta Russland viser ingen respekt for konvensjonen som skal verne sivile i krig.