JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

MatFeature

Juleramen

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ramen med soyamarinerte egg.

Ramen med soyamarinerte egg.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

Ramen med soyamarinerte egg.

Ramen med soyamarinerte egg.

Alle foto: Dagfinn Nordbø

4612
20220107

Recipetineats

På Recipetineats.com finn du oppskriftene på både ramen og pho og nesten alt som er godt i den heile vide verda.

Du kan òg søke på ingrediens. Om du til dømes har kylling, oksekjøtt eller reker, skriv du det i søkefeltet – så får du massevis av lekre forslag.

Denne bloggaren er òg veldig flink til å fortelje kva du kan gjere når du har laga for mykje mat, med forslag til kva du gjer med restane.

I hennar oppskrift på pho ga skal det vere berre 150 gram kyllingkjøtt til fire personar – kva gjer ein då med det som er til overs?

4612
20220107

Recipetineats

På Recipetineats.com finn du oppskriftene på både ramen og pho og nesten alt som er godt i den heile vide verda.

Du kan òg søke på ingrediens. Om du til dømes har kylling, oksekjøtt eller reker, skriv du det i søkefeltet – så får du massevis av lekre forslag.

Denne bloggaren er òg veldig flink til å fortelje kva du kan gjere når du har laga for mykje mat, med forslag til kva du gjer med restane.

I hennar oppskrift på pho ga skal det vere berre 150 gram kyllingkjøtt til fire personar – kva gjer ein då med det som er til overs?

Så vart det jul og nyttår i Noreg likevel. Eg som skulle til kunstnarbustad i Berlin i to veker, sitje på halvskitne kneiper med interessante og rare folk eg aldri hadde møtt før, ete saftige snitslar eg kunne skryte av i ei smal nynorsk kulturavis – slik blei det ikkje.

Det er liten vits i å dra til Berlin når det meste ein kjem til å oppleve, sannsynlegvis er å stå i ubehagelege køar på flyplassar med mann brann, høne pøne, gasse vasse og åtte skrikarungar, vel framme å måtte rømme unna antivaksarar og nynazistar som går berserk i demonstrasjonstog, og så bruke opp resten av reisekassa på munnbind og hurtigtestar.

For oss som elskar å reise, er denne situasjonen drepen, sjølv om det finst eit alternativ: Eg kan sjølvsagt late som eg reiser. Eg treng jo forandring, så eg kan alltids flytte ut frå soverommet og reie opp i stova. Så kan eg om morgonen ta på meg ein frakk og ei alpelue eg ikkje har brukt på mange år, reise med trikken til ein stoppestad eg aldri går av på, og handle i ein butikk eg ikkje har vore i. Men det blir ikkje heilt det same. Det gjer ikkje det.

Sidan det ikkje blei berlinske julemarknader med currywurst og glühwein, tenkte eg å føre vidare den ganske nye tradisjonen med å servere sønene mine ramen til jul. Denne japanske favoritten har begynt å ta av også her i landet, og det som alltid skjer når det nærmar seg jul, er at eg må sjekke om eg har ingrediensane.

Ofte står det som trengst i skapet, men ein skal ikkje alltid stole på den flaska med soyasaus ein kjøpte for eit år sidan, sjølv om ho ifølgje datoen held til 2022. Heller ikkje fiskesausen, som gjerne blir full av saltkrystallar etter ei tid. Og det å gå på ein velfylt asiatisk supermarknad er jo ei heil oppleving i seg sjølv.

Eg drog av garde og kom heim med fangsten, som blei avbilda og lagd ut i såkalla sosiale medium. Ikkje lenge etter fekk eg ein spydig kommentar: «Ramen med risnudler? Du skal nok heller lage pho

Eg var avslørt. Og ikkje gadd eg endå ein tur til byen, så då fekk det heller bli pho, nærare bestemt pho ga, vietnamesisk kyllingsuppe. Når eg lagar asiatisk, støttar eg meg alltid på ein matbloggar som held til i Australia. Bloggen finn du på Recipetineats.com, dama er av asiatisk byrd og byr på ei veritabel skattkiste av oppskrifter på mat frå heile verda. Freistande, kreativ, grundig og informativ.

Dessutan har ho full forståing for lesarar som ikkje får tak i alle ingrediensane, og tips om kva du kan erstatte med eller klare deg utan. Alle vi som les eksotiske oppskrifter, støyter jo på minst eitt punkt som er umogleg å skaffe: Til dømes «ein 2 cm bit av mor Teresas bønnering, finmalen», «4,3 gram jau-jau-nøtter, grovhakka» eller «1/2 cl av jomfru Marias tårer frå miraklet i Nazaré».

Løyndomen ligg sjølvsagt i å halde kjeft om at du ikkje har alle ingrediensane. Å lage pho av kylling er dessutan ein god del enklare enn å lage ramen. Du startar med å svi (ja, svi!) fire halve laukar og nokre skiver ingefær i brennheit olje. Så legg du i kyllinglåra (eller heile kyllingen) saman med kraftingrediensane koriander, stjerneanis, kanelstong, nellik, korianderfrø, fiskesaus, sukker og vatn. Etter halvannan times putring er krafta ferdig til å silast og etterkrydrast, og kyllingen er kokt til perfeksjon. Så skal det heile toppast ved bordet med vårlauk, fersk koriander, thaibasilikum, chili og chilisaus.

Det einaste eg saknar med dette, er dei fantastiske soyamarinerte egga, som ofte blir serverte med ramen, men det får bli neste jul.

Så, dagen før dagen då sønene skulle kome på middag, slo det inn med covidsmitte og karantene for ein av dei. Dermed måtte heile sulamitten lagast ferdig, leggjast i frysaren og vente til seinare i romjula. Kyllingsuppa blei då servert mellom anna til ei dame med filippinsk bakgrunn, som åt ein gigantisk porsjon og takka for maten med å seie: «You have made authentic Asian food!» Eg var så stolt som ein hane.

Godt nytt år til alle!

Dagfinn Nordbø
er tekstforfattar og satirikar.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Så vart det jul og nyttår i Noreg likevel. Eg som skulle til kunstnarbustad i Berlin i to veker, sitje på halvskitne kneiper med interessante og rare folk eg aldri hadde møtt før, ete saftige snitslar eg kunne skryte av i ei smal nynorsk kulturavis – slik blei det ikkje.

Det er liten vits i å dra til Berlin når det meste ein kjem til å oppleve, sannsynlegvis er å stå i ubehagelege køar på flyplassar med mann brann, høne pøne, gasse vasse og åtte skrikarungar, vel framme å måtte rømme unna antivaksarar og nynazistar som går berserk i demonstrasjonstog, og så bruke opp resten av reisekassa på munnbind og hurtigtestar.

For oss som elskar å reise, er denne situasjonen drepen, sjølv om det finst eit alternativ: Eg kan sjølvsagt late som eg reiser. Eg treng jo forandring, så eg kan alltids flytte ut frå soverommet og reie opp i stova. Så kan eg om morgonen ta på meg ein frakk og ei alpelue eg ikkje har brukt på mange år, reise med trikken til ein stoppestad eg aldri går av på, og handle i ein butikk eg ikkje har vore i. Men det blir ikkje heilt det same. Det gjer ikkje det.

Sidan det ikkje blei berlinske julemarknader med currywurst og glühwein, tenkte eg å føre vidare den ganske nye tradisjonen med å servere sønene mine ramen til jul. Denne japanske favoritten har begynt å ta av også her i landet, og det som alltid skjer når det nærmar seg jul, er at eg må sjekke om eg har ingrediensane.

Ofte står det som trengst i skapet, men ein skal ikkje alltid stole på den flaska med soyasaus ein kjøpte for eit år sidan, sjølv om ho ifølgje datoen held til 2022. Heller ikkje fiskesausen, som gjerne blir full av saltkrystallar etter ei tid. Og det å gå på ein velfylt asiatisk supermarknad er jo ei heil oppleving i seg sjølv.

Eg drog av garde og kom heim med fangsten, som blei avbilda og lagd ut i såkalla sosiale medium. Ikkje lenge etter fekk eg ein spydig kommentar: «Ramen med risnudler? Du skal nok heller lage pho

Eg var avslørt. Og ikkje gadd eg endå ein tur til byen, så då fekk det heller bli pho, nærare bestemt pho ga, vietnamesisk kyllingsuppe. Når eg lagar asiatisk, støttar eg meg alltid på ein matbloggar som held til i Australia. Bloggen finn du på Recipetineats.com, dama er av asiatisk byrd og byr på ei veritabel skattkiste av oppskrifter på mat frå heile verda. Freistande, kreativ, grundig og informativ.

Dessutan har ho full forståing for lesarar som ikkje får tak i alle ingrediensane, og tips om kva du kan erstatte med eller klare deg utan. Alle vi som les eksotiske oppskrifter, støyter jo på minst eitt punkt som er umogleg å skaffe: Til dømes «ein 2 cm bit av mor Teresas bønnering, finmalen», «4,3 gram jau-jau-nøtter, grovhakka» eller «1/2 cl av jomfru Marias tårer frå miraklet i Nazaré».

Løyndomen ligg sjølvsagt i å halde kjeft om at du ikkje har alle ingrediensane. Å lage pho av kylling er dessutan ein god del enklare enn å lage ramen. Du startar med å svi (ja, svi!) fire halve laukar og nokre skiver ingefær i brennheit olje. Så legg du i kyllinglåra (eller heile kyllingen) saman med kraftingrediensane koriander, stjerneanis, kanelstong, nellik, korianderfrø, fiskesaus, sukker og vatn. Etter halvannan times putring er krafta ferdig til å silast og etterkrydrast, og kyllingen er kokt til perfeksjon. Så skal det heile toppast ved bordet med vårlauk, fersk koriander, thaibasilikum, chili og chilisaus.

Det einaste eg saknar med dette, er dei fantastiske soyamarinerte egga, som ofte blir serverte med ramen, men det får bli neste jul.

Så, dagen før dagen då sønene skulle kome på middag, slo det inn med covidsmitte og karantene for ein av dei. Dermed måtte heile sulamitten lagast ferdig, leggjast i frysaren og vente til seinare i romjula. Kyllingsuppa blei då servert mellom anna til ei dame med filippinsk bakgrunn, som åt ein gigantisk porsjon og takka for maten med å seie: «You have made authentic Asian food!» Eg var så stolt som ein hane.

Godt nytt år til alle!

Dagfinn Nordbø
er tekstforfattar og satirikar.

Ikkje gadd eg endå ein tur til byen,
så då fekk det heller bli pho.

Fleire artiklar

Titusenvis av menneske har samla seg framfor parlamentet i Tbilisi dei siste vekene, i protest mot det dei kallar «den russiske lova».

Titusenvis av menneske har samla seg framfor parlamentet i Tbilisi dei siste vekene, i protest mot det dei kallar «den russiske lova».

Foto: Ida Lødemel Tvedt

ReportasjeFeature

Krossveg i den georgiske draumen

TBILISI: Demonstrasjonane i Georgia kjem til å eskalere fram mot 17. mai.
Mange meiner at det er no landet tek vegvalet mellom Russland og Vesten.  

Ida Lødemel Tvedt
Titusenvis av menneske har samla seg framfor parlamentet i Tbilisi dei siste vekene, i protest mot det dei kallar «den russiske lova».

Titusenvis av menneske har samla seg framfor parlamentet i Tbilisi dei siste vekene, i protest mot det dei kallar «den russiske lova».

Foto: Ida Lødemel Tvedt

ReportasjeFeature

Krossveg i den georgiske draumen

TBILISI: Demonstrasjonane i Georgia kjem til å eskalere fram mot 17. mai.
Mange meiner at det er no landet tek vegvalet mellom Russland og Vesten.  

Ida Lødemel Tvedt
Lars Elling har skrive eit portrett av venen Stian Carstensen.

Lars Elling har skrive eit portrett av venen Stian Carstensen.

Foto: Trond A. Isaksen

BokMeldingar
Odd W. Surén

Singel og sanatorium

Lars Elling skriv sprudlande, intelligent overskotsprosa
frå sinnets undergrunn.

Oppsettingar og konsertar er ein viktig og synleg del av skolegangen på musikklinjene. Her frå Hakkebakkeskogen ved Stord vidaregåande skule.

Oppsettingar og konsertar er ein viktig og synleg del av skolegangen på musikklinjene. Her frå Hakkebakkeskogen ved Stord vidaregåande skule.

Foto: Stord vgs

MusikkKultur
Helga JohanneStørdal

Kampen om kunstfaga

Om kunstfaglege linjer ved vidaregåande skolar har livets rett, er ein årleg debatt når elevplassar og kroner skal fordelast.

Den norske fiskeflåten er mangfaldig. Her er ringnotfartøy ved kai i Egersund våren 2017.

Den norske fiskeflåten er mangfaldig. Her er ringnotfartøy ved kai i Egersund våren 2017.

Foto: Per Anders Todal

Samfunn
Per Anders Todal

Fiskar er fiskar verst

Striden om kvotemeldinga kan få Fiskarlaget til å rivne.

Sviskadar frå maneter kan vere smertefulle og gje store skadar på oppdrettsfisk.  I 2023 døydde fleire millionar laks etter angrep av perlesnormaneter (Apolemia uvaria).

Sviskadar frå maneter kan vere smertefulle og gje store skadar på oppdrettsfisk. I 2023 døydde fleire millionar laks etter angrep av perlesnormaneter (Apolemia uvaria).

Foto: Mattilsynet

DyrFeature

Den sure svien

I fjor vart angrep av maneter brått rekna med som ei av dei fem viktigaste årsakene til laksedauden, korleis kan noko slikt skje?

Arve Nilsen
Sviskadar frå maneter kan vere smertefulle og gje store skadar på oppdrettsfisk.  I 2023 døydde fleire millionar laks etter angrep av perlesnormaneter (Apolemia uvaria).

Sviskadar frå maneter kan vere smertefulle og gje store skadar på oppdrettsfisk. I 2023 døydde fleire millionar laks etter angrep av perlesnormaneter (Apolemia uvaria).

Foto: Mattilsynet

DyrFeature

Den sure svien

I fjor vart angrep av maneter brått rekna med som ei av dei fem viktigaste årsakene til laksedauden, korleis kan noko slikt skje?

Arve Nilsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis