JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Frå matfatetKunnskap

Kor grovt er eit 100 prosent grovt brød?

Det burde jo vere lett, tenkjer du sikkert: Det er jo heilt grovt, det, og 100 prosent tyder at alt mjøl i det brødet er grovt.

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Firkanta eller rundt, stort eller lite, mørkt eller lyst: Brød kan vere så mangt, men det bør vere ærleg.

Firkanta eller rundt, stort eller lite, mørkt eller lyst: Brød kan vere så mangt, men det bør vere ærleg.

Foto: Lise Åserud / NTB

Firkanta eller rundt, stort eller lite, mørkt eller lyst: Brød kan vere så mangt, men det bør vere ærleg.

Firkanta eller rundt, stort eller lite, mørkt eller lyst: Brød kan vere så mangt, men det bør vere ærleg.

Foto: Lise Åserud / NTB

4195
20240426
4195
20240426

Om du bakar brød sjølv, lèt du kanskje tankane ta ein sving kring det at å bake brød med berre grovt mjøl ikkje er det lettaste. Grovt mjøl har nemleg mindre glutenprotein enn fint mjøl, og det er nettverket av gluten som gjer at brød hever seg fint. Men men, tenker du kan hende vidare, dei hadde vel ikkje skrive 100 prosent på brødposen – og fått fire av fire kakestykke i merkeordninga Brødskalaen – om det ikkje stemte?

Fire kaker

Kjenner du til Brødskalaen? Du har temmeleg sikkert sett det kakestykkeforma vesle merket der enten ein, to, tre eller alle fire kakestykka er svarte. Merkeordninga er frivillig, men offisiell, og vert eigd og forvalta av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Målet er å gjere det enkelt for oss forbrukarar å vite kor grovt brødet vi kjøper, er: di svartare kake, di grovare brød.

«Kveitegluten er vel om lag det motsette av fullkorn.»

Men er det så enkelt? Dei fire kategoriane for grovleik verkar greie nok: 0–25,9 prosent grovt tyder fint brød, 26–50,9 prosent er halvgrovt, 51–75,9 prosent er grovt, og 76–100 prosent gjev ekstra grovt brød, ifylgje oversikta hjå BKLF. Under kakestykket står det i tillegg skrive nøyaktig kor grovt brødet er.

Brødet eg står med i handa no, og som gjer at eg klør meg i hovudet, er Funkygine Proteinbrød, produsert av Bakehuset, som er bakeriet til Norgesgruppen. På framsida av brødposen står det klart og tydeleg «100%» – altså 100 prosent grovt brød. Men like sikkert står det på baksida at hovudingrediensen i dette brødet – etter vatn – er kveitegluten.

Om du lurer: Kveitegluten er ikkje fullkorn. Kveitegluten er vel om lag det motsette av fullkorn – laga som det er ved å vaske kveitemjøl fritt for alle former for stivelse og fiber til ein sit att med ein seig, smaklaus, men stabil proteinmasse.

Årsaka til at vi vil ete grovast mogleg brød, er at vi vil få i oss mest mogleg fiber og heile korn. Så korleis kan dette brødet få lov å til kalle seg 100 prosent grovt, når det openbert ikkje er det?

Kalkulatortrøbbel

Svaret er i finne i retningslinjene til Brødskalaen. Dei måler grovleik på bakgrunn av innhaldet av sammale mjøl og heile korn. Produsentane kan altså sette til kor mykje dei vil av frø, nøtter og andre ingrediensar – enten det no er gulrøter, yoghurt, tørka frukt eller noko anna. Det kan påverke fiberinnhaldet i brødet, men vil ikkje påverke kor brødet hamnar på brødskalaen.

Det har Funkygine og Bakerhuset gjort – utan at det er hovudproblemet: Som namnet seier, er dette eit proteinbrød, og då er det ikkje rart å bruke proteinrike ingrediensar som graskarkjernemjøl, linfrø og solsikkekjernar. Nei, problemet ligg i korleis dei har utnytta eit anna hòl i brødskalamerket: hòlet der ein kan bruke kli til å dekke over at ein har brukt mjøl som ikkje er fullkorn.

For å bestemme kor eit brød hamnar på brødskalaen, vert det brukt ein grovleikskalkulator. Nokre ingrediensar tel positivt, andre negativt – medan andre igjen tel positivt mange gonger. Krondømet på det siste er kli.

Kli er laga av dei delane av kornet som vert sorterte vekk i eit finmale mjøl. Difor gjev det på ein måte meining at ein kan bruke både kli og fint mjøl og hevde at ein endar med det same som fullkorn. Det som ikkje gjev meining, men som like fullt er ein del av Brødskalaen, er at kli har fått ein omrekningsfaktor på 4,5.

For Funkygine Proteinbrød inneber det at 4,4 prosent kveitekli vert vekta som 20 prosent fullkorn – noko som nullar ut heile hovudingrediensen. Det kan ikkje vere meininga med Brødskalaen. Eit 100 prosent grovt brød er ikkje enkelt å bake, men det burde òg bety at det heller ikkje skal vere enkelt å kunne merke eit brød slik. At produsenten i tillegg har brukt maltekstrakt av bygg og malta kveiteflak – som fyrst og fremst får brødet til å sjå mørkare og grovare ut enn det er – gjer det endå tydelegare at dette brødet ikkje er så grovt som det gjev seg ut for å vere. Legg til at dei gjer det med Brødskalaens velsigning, og du har ei merkeordning som verkeleg ikkje fungerer.

Siri Helle

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.

Om du bakar brød sjølv, lèt du kanskje tankane ta ein sving kring det at å bake brød med berre grovt mjøl ikkje er det lettaste. Grovt mjøl har nemleg mindre glutenprotein enn fint mjøl, og det er nettverket av gluten som gjer at brød hever seg fint. Men men, tenker du kan hende vidare, dei hadde vel ikkje skrive 100 prosent på brødposen – og fått fire av fire kakestykke i merkeordninga Brødskalaen – om det ikkje stemte?

Fire kaker

Kjenner du til Brødskalaen? Du har temmeleg sikkert sett det kakestykkeforma vesle merket der enten ein, to, tre eller alle fire kakestykka er svarte. Merkeordninga er frivillig, men offisiell, og vert eigd og forvalta av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF). Målet er å gjere det enkelt for oss forbrukarar å vite kor grovt brødet vi kjøper, er: di svartare kake, di grovare brød.

«Kveitegluten er vel om lag det motsette av fullkorn.»

Men er det så enkelt? Dei fire kategoriane for grovleik verkar greie nok: 0–25,9 prosent grovt tyder fint brød, 26–50,9 prosent er halvgrovt, 51–75,9 prosent er grovt, og 76–100 prosent gjev ekstra grovt brød, ifylgje oversikta hjå BKLF. Under kakestykket står det i tillegg skrive nøyaktig kor grovt brødet er.

Brødet eg står med i handa no, og som gjer at eg klør meg i hovudet, er Funkygine Proteinbrød, produsert av Bakehuset, som er bakeriet til Norgesgruppen. På framsida av brødposen står det klart og tydeleg «100%» – altså 100 prosent grovt brød. Men like sikkert står det på baksida at hovudingrediensen i dette brødet – etter vatn – er kveitegluten.

Om du lurer: Kveitegluten er ikkje fullkorn. Kveitegluten er vel om lag det motsette av fullkorn – laga som det er ved å vaske kveitemjøl fritt for alle former for stivelse og fiber til ein sit att med ein seig, smaklaus, men stabil proteinmasse.

Årsaka til at vi vil ete grovast mogleg brød, er at vi vil få i oss mest mogleg fiber og heile korn. Så korleis kan dette brødet få lov å til kalle seg 100 prosent grovt, når det openbert ikkje er det?

Kalkulatortrøbbel

Svaret er i finne i retningslinjene til Brødskalaen. Dei måler grovleik på bakgrunn av innhaldet av sammale mjøl og heile korn. Produsentane kan altså sette til kor mykje dei vil av frø, nøtter og andre ingrediensar – enten det no er gulrøter, yoghurt, tørka frukt eller noko anna. Det kan påverke fiberinnhaldet i brødet, men vil ikkje påverke kor brødet hamnar på brødskalaen.

Det har Funkygine og Bakerhuset gjort – utan at det er hovudproblemet: Som namnet seier, er dette eit proteinbrød, og då er det ikkje rart å bruke proteinrike ingrediensar som graskarkjernemjøl, linfrø og solsikkekjernar. Nei, problemet ligg i korleis dei har utnytta eit anna hòl i brødskalamerket: hòlet der ein kan bruke kli til å dekke over at ein har brukt mjøl som ikkje er fullkorn.

For å bestemme kor eit brød hamnar på brødskalaen, vert det brukt ein grovleikskalkulator. Nokre ingrediensar tel positivt, andre negativt – medan andre igjen tel positivt mange gonger. Krondømet på det siste er kli.

Kli er laga av dei delane av kornet som vert sorterte vekk i eit finmale mjøl. Difor gjev det på ein måte meining at ein kan bruke både kli og fint mjøl og hevde at ein endar med det same som fullkorn. Det som ikkje gjev meining, men som like fullt er ein del av Brødskalaen, er at kli har fått ein omrekningsfaktor på 4,5.

For Funkygine Proteinbrød inneber det at 4,4 prosent kveitekli vert vekta som 20 prosent fullkorn – noko som nullar ut heile hovudingrediensen. Det kan ikkje vere meininga med Brødskalaen. Eit 100 prosent grovt brød er ikkje enkelt å bake, men det burde òg bety at det heller ikkje skal vere enkelt å kunne merke eit brød slik. At produsenten i tillegg har brukt maltekstrakt av bygg og malta kveiteflak – som fyrst og fremst får brødet til å sjå mørkare og grovare ut enn det er – gjer det endå tydelegare at dette brødet ikkje er så grovt som det gjev seg ut for å vere. Legg til at dei gjer det med Brødskalaens velsigning, og du har ei merkeordning som verkeleg ikkje fungerer.

Siri Helle

Emneknaggar

Fleire artiklar

Høgpatogen fugleinfluensa spreier seg stadig og har no råka mjølkekyr i USA.

Høgpatogen fugleinfluensa spreier seg stadig og har no råka mjølkekyr i USA.

Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

DyrFeature

Influensa-alarm

I mars i år blei det slått full smittealarm i USA. Fugleinfluensa er no funne i meir enn 40 mjølkekubesetningar frå ti ulike delstatar.

Arve Nilsen
Høgpatogen fugleinfluensa spreier seg stadig og har no råka mjølkekyr i USA.

Høgpatogen fugleinfluensa spreier seg stadig og har no råka mjølkekyr i USA.

Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

DyrFeature

Influensa-alarm

I mars i år blei det slått full smittealarm i USA. Fugleinfluensa er no funne i meir enn 40 mjølkekubesetningar frå ti ulike delstatar.

Arve Nilsen
Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.

Emma (Fanny L. Bornedal) arbeider som nattevakt ved rettsmedisinsk institutt, der foreldra i si tid vart utsette for drapsforsøk.

Foto: Another World Entertainment

FilmMeldingar
Brit Aksnes

Skrekkeleg skuffande

Likte du Nattevakten, kjem du ikkje til å elska Nattevakten: Demoner går i arv, dersom det var det du håpte på.

Som låtskrivar er Jessica Pratt meir oppteken av stemningar enn forteljingar, meiner Øyvind Vågnes.

Som låtskrivar er Jessica Pratt meir oppteken av stemningar enn forteljingar, meiner Øyvind Vågnes.

Foto: Samuel Hess

MusikkMeldingar
Øyvind Vågnes

Mindre er meir

Den nye plata til Jessica Pratt, Here in the Pitch, er hennar beste så langt.

Blaz (Aristote Luyindula) (t.v.) har ikkje stor tiltru til systemet, men aktivisten Haby (Anta Diaw) kjempar for å forbetre tilhøva i den falleferdige bustadblokka deira.

Blaz (Aristote Luyindula) (t.v.) har ikkje stor tiltru til systemet, men aktivisten Haby (Anta Diaw) kjempar for å forbetre tilhøva i den falleferdige bustadblokka deira.

Foto: Laurent le Crabe

FilmMeldingar
Håkon Tveit

Oppussinga

Ladj Ly lenar seg mot melodrama etter ein rå debut.

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

ReportasjeFeature

Doguekspressen

ANATOLIA: Sett frå ein togkupé midt inne i landet blir Tyrkia ubegripeleg.

Ida Lødemel Tvedt
Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

Det er tradisjon for at reisande pyntar opp kupeane sine på Doguekspressen.

ReportasjeFeature

Doguekspressen

ANATOLIA: Sett frå ein togkupé midt inne i landet blir Tyrkia ubegripeleg.

Ida Lødemel Tvedt

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis