Dadlar på ein daddelpalme liknar meir på druer enn jordbær, men er altså ingen av delane.
Foto: Vicharam / Wikimedia Commons
Jordbærdadlar
«Änglamark» heiter ein temmeleg kjend song av det svenske visekongen Evert Taube. I denne visa er det «jorden vi ärvde» som er Änglamarken, og her skal vi late fuglar fly, elver renne, born leike og rådyr springe. Kort sagt: respektere naturen for det han er.
Desse kjeksa ser jo ganske så sunne ut, men fiberinnhaldet er ikkje lett å bestemme med auga.
Foto: Pxhere.com
Fullkornkjeks
Kjeks. Er ikkje det litt keisam mat? Eg meiner, lat oss seie det som det er: Tørre kjeks er tørre. Dei smular, og ein vert tyrst av dei. Berre tenk deg om – kjenner du nokon som har kjeks som favorittmat – eller som favorittmellommåltid, snacks eller godteri?
Nok egg: Vi produserer meir enn nok egg i Noreg, og det har vorte eit problem.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Egg
Kvart einaste vesle hønseegg inneheld alle næringsstoffa du treng bortsett frå C-vitamin. Det har du kanskje høyrt før? Likevel er det ganske fantastisk å tenkje på – og ganske sjølvsagt samstundes, sidan alle levande vesen jo er sette saman av dei same næringsstoffa, og eit egg inneheld alt som skal til for å lage eit nytt levande vesen – ein kylling.
Kapersbusken treng ikkje mykje jord for å vekse. Her frå Cartagena-fjella i Spania.
Foto via Wikimedia Commons
Kapers
Er ikkje internett fantastisk? Kven hadde for berre få tiår sidan trudd at eg kunne sitte heime i mi eiga stove og få svar på kva hylle eg kan finne kapers på i ein daglegvarebutikk i USA eller Storbritannia? Vel, det kan eg no. Ja, det er endåtil fleire internettsider der ute dedikerte til å hjelpe meg og alle andre internettilknytte folk med slike problemstillingar – med eit enkelt googlesøk (eg nytta «capers supermarket») dukkar både Grocerystoreguide.com, Infogrocery.com og Fastfoodjustice.org opp.
Denne trøffelkorga kostar deg dyrt, men ho er i det minste ekte.
Foto: Zdenek Stary / Wikimedia Commons
Trøffel
Kva er god landbruksjord? Som det meste elles i samfunnet vårt måler vi jorda på kor godt ho produserer: Ei jord som gjev to tonn potet per mål, er betre enn ei jord som gjev eitt tonn potet. Det seier seg nesten sjølv.
Dette kjøtstykket ser godt ut, men om det har høg kvalitet, er vanskeleg å måle med auga.
Foto: Pxhere.com
Kjøtkvalitet
Kva skjer med matvanane våre når alt – også matvarene – vert dyrare? Det spurde NRK analytikarar i Coop og Norgesgruppen om i ei nettsak førre veke. Dei fekk fire svar: Vi handlar færre varer, fleire billegmerkevarer og meir brød- og middagsmat (fordi vi et mindre ute), og vi vel kvalitet over kvantitet i kjøtdisken.
Med jord på: Gulrøter kjem frå jorda, men systemet dei vert tatt opp i, kan framstå som temmeleg unaturleg.
Foto: Kent Skibstad / NTB
Gulrot
Kven er det som ikkje likar gulrot? Den strengt tatt meir oransje enn gule rota fell i smak hjå dei aller fleste – anten ho no er kokt eller rå, raspa eller skoren i stavar, bakt i omnen, lagd i matboksen eller eten heil – gulrot er ein kjend, kjær og trygg kamerat i norske kjøleskap og magar.
Tacofredag: Ingen dårleg start på helga, dette – i det minste ikkje så lenge skålene er fleire enn posane.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Tacokrydder
Endeleg fredag – og på tide å finne fram alle dei små skålene du har i kjøkkenskapa. Ja, for tacofredag står seg, verkar det som, trass i all kuttinga som må til i forkant, og all oppvasken etterpå. For sjølv om tacoindustrien, med såkalla kits, altså samanpakka sett med fleire av ingrediensane du treng, gjerne gjev inntrykk av at taco er ein lettvint ferdigmatsjanger, er ikkje ei viss mengde knivarbeid til å kome unna, om fredagskosen skal verte som han pleier å vere: Ein må ha oppskoren agurk i éi skål, tomat i ei anna, paprika i ei tredje, lauk i ei fjerde og salat i ei femte skål – minst. Og så har vi avokadoen, som kanskje må verte til guacamole, og bør det ikkje vere litt koriander her på eit eller anna vis?
Fiskedisk: Et du meir fisk om du har ein slik i nabolaget, enn om det einaste tilbodet er vakuumpakka og/eller frosen fisk?
Arkivfoto: NTB
Fisk
Kvardagen nærmar seg. Eller kanskje er han her alt? Og kanskje er det heilt i orden? Kanskje byrjar vi å verte meir trøytte av alltid å måtte fylle dagane med noko nytt og spanande, noko meir spanande enn i går, men enno uvisst? Kanskje lengtar vi etter kvart attende til å vite kva måndagen, tysdagen og torsdagen har å by på? Kanskje er det heilt greitt at middagen er til same tid kvar dag, til dømes, og endåtil kan vere så keisam som fisk, potet og gulrot?
Frisk frukt i fine fargar er flott i ferien. Foto: pxhere.com
Foto: pxhere.com
Smoothie
Byrjar ismaset å tære på no etter kvart? Ja, det er jo ferie, og då skal ein ikkje seie nei, nei, då skal ein unne seg alt – uendeleg med vere opp seint om kvelden, sove lenge om morgonen, og is, is, is så lenge frysedisken rekk.
Dadlar på ein daddelpalme liknar meir på druer enn jordbær, men er altså ingen av delane.
Foto: Vicharam / Wikimedia Commons
Jordbærdadlar
«Änglamark» heiter ein temmeleg kjend song av det svenske visekongen Evert Taube. I denne visa er det «jorden vi ärvde» som er Änglamarken, og her skal vi late fuglar fly, elver renne, born leike og rådyr springe. Kort sagt: respektere naturen for det han er.
Desse kjeksa ser jo ganske så sunne ut, men fiberinnhaldet er ikkje lett å bestemme med auga.
Foto: Pxhere.com
Fullkornkjeks
Kjeks. Er ikkje det litt keisam mat? Eg meiner, lat oss seie det som det er: Tørre kjeks er tørre. Dei smular, og ein vert tyrst av dei. Berre tenk deg om – kjenner du nokon som har kjeks som favorittmat – eller som favorittmellommåltid, snacks eller godteri?
Nok egg: Vi produserer meir enn nok egg i Noreg, og det har vorte eit problem.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
Egg
Kvart einaste vesle hønseegg inneheld alle næringsstoffa du treng bortsett frå C-vitamin. Det har du kanskje høyrt før? Likevel er det ganske fantastisk å tenkje på – og ganske sjølvsagt samstundes, sidan alle levande vesen jo er sette saman av dei same næringsstoffa, og eit egg inneheld alt som skal til for å lage eit nytt levande vesen – ein kylling.
Kapersbusken treng ikkje mykje jord for å vekse. Her frå Cartagena-fjella i Spania.
Foto via Wikimedia Commons
Kapers
Er ikkje internett fantastisk? Kven hadde for berre få tiår sidan trudd at eg kunne sitte heime i mi eiga stove og få svar på kva hylle eg kan finne kapers på i ein daglegvarebutikk i USA eller Storbritannia? Vel, det kan eg no. Ja, det er endåtil fleire internettsider der ute dedikerte til å hjelpe meg og alle andre internettilknytte folk med slike problemstillingar – med eit enkelt googlesøk (eg nytta «capers supermarket») dukkar både Grocerystoreguide.com, Infogrocery.com og Fastfoodjustice.org opp.
Denne trøffelkorga kostar deg dyrt, men ho er i det minste ekte.
Foto: Zdenek Stary / Wikimedia Commons
Trøffel
Kva er god landbruksjord? Som det meste elles i samfunnet vårt måler vi jorda på kor godt ho produserer: Ei jord som gjev to tonn potet per mål, er betre enn ei jord som gjev eitt tonn potet. Det seier seg nesten sjølv.
Dette kjøtstykket ser godt ut, men om det har høg kvalitet, er vanskeleg å måle med auga.
Foto: Pxhere.com
Kjøtkvalitet
Kva skjer med matvanane våre når alt – også matvarene – vert dyrare? Det spurde NRK analytikarar i Coop og Norgesgruppen om i ei nettsak førre veke. Dei fekk fire svar: Vi handlar færre varer, fleire billegmerkevarer og meir brød- og middagsmat (fordi vi et mindre ute), og vi vel kvalitet over kvantitet i kjøtdisken.
Med jord på: Gulrøter kjem frå jorda, men systemet dei vert tatt opp i, kan framstå som temmeleg unaturleg.
Foto: Kent Skibstad / NTB
Gulrot
Kven er det som ikkje likar gulrot? Den strengt tatt meir oransje enn gule rota fell i smak hjå dei aller fleste – anten ho no er kokt eller rå, raspa eller skoren i stavar, bakt i omnen, lagd i matboksen eller eten heil – gulrot er ein kjend, kjær og trygg kamerat i norske kjøleskap og magar.
Tacofredag: Ingen dårleg start på helga, dette – i det minste ikkje så lenge skålene er fleire enn posane.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Tacokrydder
Endeleg fredag – og på tide å finne fram alle dei små skålene du har i kjøkkenskapa. Ja, for tacofredag står seg, verkar det som, trass i all kuttinga som må til i forkant, og all oppvasken etterpå. For sjølv om tacoindustrien, med såkalla kits, altså samanpakka sett med fleire av ingrediensane du treng, gjerne gjev inntrykk av at taco er ein lettvint ferdigmatsjanger, er ikkje ei viss mengde knivarbeid til å kome unna, om fredagskosen skal verte som han pleier å vere: Ein må ha oppskoren agurk i éi skål, tomat i ei anna, paprika i ei tredje, lauk i ei fjerde og salat i ei femte skål – minst. Og så har vi avokadoen, som kanskje må verte til guacamole, og bør det ikkje vere litt koriander her på eit eller anna vis?
Fiskedisk: Et du meir fisk om du har ein slik i nabolaget, enn om det einaste tilbodet er vakuumpakka og/eller frosen fisk?
Arkivfoto: NTB
Fisk
Kvardagen nærmar seg. Eller kanskje er han her alt? Og kanskje er det heilt i orden? Kanskje byrjar vi å verte meir trøytte av alltid å måtte fylle dagane med noko nytt og spanande, noko meir spanande enn i går, men enno uvisst? Kanskje lengtar vi etter kvart attende til å vite kva måndagen, tysdagen og torsdagen har å by på? Kanskje er det heilt greitt at middagen er til same tid kvar dag, til dømes, og endåtil kan vere så keisam som fisk, potet og gulrot?
Frisk frukt i fine fargar er flott i ferien. Foto: pxhere.com
Foto: pxhere.com
Smoothie
Byrjar ismaset å tære på no etter kvart? Ja, det er jo ferie, og då skal ein ikkje seie nei, nei, då skal ein unne seg alt – uendeleg med vere opp seint om kvelden, sove lenge om morgonen, og is, is, is så lenge frysedisken rekk.