Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Dag og Tid | 19.10.2018

Gå til toppen

Toppen

På sporet av den tapte tida

| Den 5. januar 2018

På sporet av den tapte tida

Foto: riyadh2017.fide.com

Ein stressa Magnus Carlsen i tidsnaud jaga konkurrentane i dei to verdsmeisterskapane i Saudi-Arabia, men føre det 36. og siste partiet kunne ingen ta han att.

Arrangementet gjekk føre seg i ein stor, moderne hall i ørkensanden, ein plass i utkanten av hovudstaden Riyadh. Skulle NRK1 verkeleg sende sjakk i fem lange dagar herfrå? Tankane gjekk til Sølve Grotmol og europameisterskapen i venting i Dortmunder Wartehalle ein gong på 1980-talet. Det hjelpte heller ikkje at den sovjetiske verdsmeisteren Mikhail Botvinnik skal ha sagt: «Eg har òg spela lynsjakk. Det var på eit tog. I 1929.»

Men då turneringa fyrst kom i gang, såg ein kvifor Magnus Carlsen reknar desse to meisterskapane som dei viktigaste turneringane i 2017, eit mellomår føre VM-kampen i klassisk sjakk i november 2018. Sjakk med kort tenkjetid er den nye tidsånda etter at Carlsen vann dobbelsiger i VM i snøggsjakk og lynsjakk i 2014. «Eg skjønar ingenting, men det er jo så spanande», seier folk til meg. Sjakken har tradisjonar attende i 1500 år, medan sjakk-klokka berre er 135 år gamal, men kvifor skal ein ikkje konkurrera i å vera «kjapp i hovudet», spør Carlsen.

Les heile sjakkanalysen i papirutgåva av Dag og Tid eller kjøp e-avisa.

Prøv Dag og Tid Les e-avisa