JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk for at du vil dele artikkelen

Den du deler artikkelen med, kan lese og eventuelt lytte til heile artikkelen.
Det gjer vi for at fleire skal oppdage DAG OG TID.

Namnet ditt vert synleg for alle du deler artikkelen med.

Klok_Innsida

Norske matskattar 19: Lutefisk

Kvar veke les vi inn utvalde artiklar, som abonnentane våre kan lytte til.
Lytt til artikkelen
Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Foto: Enno Rehling / Wikipedia

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Ein lutefisktallerken med litt av kvart.

Foto: Enno Rehling / Wikipedia

1579
20181012
1579
20181012

Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.

Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.

Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.

Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.

Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.

Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.

Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.

Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.

Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.

Digital tilgang til DAG OG TID – heilt utan binding

Prøv ein månad for kr 49.
Deretter kr 199 per månad. Stopp når du vil.


Eller kjøp eit anna abonnement

Innsida går inn i den mørke tida med den gode tradisjonsmaten vel vitande om at lutefisken så langt ikkje har vore med i spalta vår, men no skjer det altså. Lutefisk er ein rett som høyrer til i tida før jol.

Denne veka vart lutefisksesongen innleidd med smaking av årets lutefisk på tradisjonsrike Gamle Raadhus i Oslo.

Mange lurar på om det verkeleg er lut ein brukar. Lut som elles vert brukt i industrielle formål.

Fisken, oftast ein skikkeleg flott torsk, vert lagd i vatn i fire–fem dagar. Så vert han lagd i ei blanding av lut og vatn i to dagar. Då svell fisken opp og mister halvparten av proteinet. Han vert lettare og meir blaut i fisken. Fisken er då giftig og må ligga minst ei veke i vatn for å kunne etast.

Innsida vil råda folk til å kjøpa ferdig luta fisk. Ikkje gjer dette sjølv, då det verkeleg kan gå gale.

Bak han gjerne i omnen. Dryss godt med salt på lutefisken ein time eller to før du skal setta han inn. Ha på litt pepar. Dekk fatet med folie og la det stå på 225 grader i ein halv times tid, alt etter kor tjukk fisken er.

Lutefisken skal lagast av den fremste tørrfisken. Det kan vera både lange og brosme, men kjennarar sver til tørrfisk av torsk frå Værøy eller Røst.

Sidan dette er eit festmåltid, er det naturlegvis spanande kva ein skal ha til. Mange vil ha ertestuing og poteter, gjerne òg bacon og baconfeitt, men så går det i ulike retningar. Nokre stader får ein lefse, sirup, brunost og kvitsaus.

Innsida tek han helst med eit godt glas norsk øl og ein dram av den typen som har karve i seg og har vore på fat.

Emneknaggar

Fleire artiklar

Aasen-tunet opna i 2000.

Aasen-tunet opna i 2000.

Foto: Sverre Fehn / Aasen-tunet

Ordskifte

Spor av tid i arkitekturen

«Arkitekturopprøret vil gjerne støype fast i ubehandla betong forståinga av kva god arkitektur er.»

Ottar Grepstad
Aasen-tunet opna i 2000.

Aasen-tunet opna i 2000.

Foto: Sverre Fehn / Aasen-tunet

Ordskifte

Spor av tid i arkitekturen

«Arkitekturopprøret vil gjerne støype fast i ubehandla betong forståinga av kva god arkitektur er.»

Ottar Grepstad

Foto: Dag Aanderaa

Ordskifte
DagAanderaa

Pyntesjuke og luksuslov

Christian Kvart ville styre pynten, krydderet og konfekten.

Miridae, ei bladtege med oval form.

Miridae, ei bladtege med oval form.

Foto: via Wikimedia Commons

BokMeldingar
Per Roger Sandvik

Levande innsikt om døyande insekt

Ein optimistisk tone råder i ei tettpakka faktabok om dystre utsikter for insekta.

Moss–Horten-ferja er den mest trafikkerte i landet. Skjer det noko uføresett, som då dei tilsette blei tatt ut i LO-streik i fjor, veks køane på begge sider av fjorden.

Moss–Horten-ferja er den mest trafikkerte i landet. Skjer det noko uføresett, som då dei tilsette blei tatt ut i LO-streik i fjor, veks køane på begge sider av fjorden.

Foto: Terje Bendiksby / AP / NTB

ØkonomiSamfunn
Marita Liabø

Pengegaloppen i ferjetoppen

Det står ei Norled-ferje her og ei Torghatten-ferje der – innstilte. Ferja, ein livsnerve for mange, er eigd av folk vi ikkje aner kven er, utanfor vår kontroll.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Samfunn

Språkfag i spel

Kunnskapsministeren vil gje fleire elevar høve til å velje arbeidslivsfag. Lærarar åtvarar mot å la det gå på kostnad av språkopplæringa.

Christiane Jordheim Larsen
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) la nyleg fram ei stortingsmelding for 5. til 10. trinn i grunnskulen. Der opnar ho for eit ordskifte om språkfaga i ungdomsskulen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Samfunn

Språkfag i spel

Kunnskapsministeren vil gje fleire elevar høve til å velje arbeidslivsfag. Lærarar åtvarar mot å la det gå på kostnad av språkopplæringa.

Christiane Jordheim Larsen

les DAG OG TID.
Vil du òg prøve?

Her kan du prøve vekeavisa DAG OG TID gratis i tre veker.
Prøveperioden stoppar av seg sjølv.

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Komplett

Papiravisa
Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis

Digital

Digital utgåve av papiravisa
Digitale artiklar
Digitalt arkiv
Lydavis